SECRETELE DELTEI - CANALUL PROBLEMA
Expertii romani vor definitiva pana la 1 decembrie proiectul prin care se va incerca reducerea efectelor negative ale construirii canalului Bistroe. Se vor reconstrui ecologic unele canale colmatate care vor prelua apa din bratul Chilia. Ramasi fara iesire fluviala la Marea Neagra, ucrainenii au decis sa construiaca unui canal navigabil pe bratul Chilia.
ALEXANDRU NASTASE
Imperiul Tarist, URSS si de un deceniu incoace, Ucraina au avut dintotdeauna o varianta fluviala care a unit Dunarea de Marea Neagra la nord de bratul Chilia. Ultimele lucrari facute de ucraineni la aceste cai navigabile au fost gresit executate si au dus la colmatarea tuturor gurilor de varsare a Dunarii de pe teritoriul tarii vecine. Puse in fata situatiei de a nu mai avea iesire la mare, autoritatile de Kiev au decis construirea unui canal navigabil Dunare - Marea Neagra pe bratul Chilia, pana la portul Reni. Bistroe este unul din bratele prin care Chilia se varsa in mare, un canal lung de 8 kilometri. Este doar capatul noului canal navigabil care va uni Dunarea cu marea.
CELE TREI VARIANTE. Initial, ucrainenii au avansat trei proiecte de construire a canalului navigabil: dragarea bratului Bistroe, dragarea bratului nordic Oceakovo sau construirea unui canal de ecluze care sa treaca prin marile lacuri existente in nordul bratului Chiliei. O comisie internationala a stabilit, in octombrie 2003, ca varianta Bistroe e cea mai nociva pentru delta si a catalogat-o drept "inacceptabila". Ucrainenii, insa, au pus-o in practica.
FARA DIPLOMATIE. Lucrarile propriu-zise au inceput pe 11 mai 2004. Potrivit prevederilor internationale era necesar un studiu de impact care sa evalueze cat mai exact consecintele. Acest studiu trebuie prezentat autoritatilor din statul vecin, impreuna cu care sa se gaseasca cea mai buna solutie pentru ca impactul de mediu si cel economic sa fie minime. Acesti pasi nu au fost repectati de ucraineni, care in 3 luni au inaugurat primul tronson. Mai mult, au inceput si dragarea bratului Chilia, ignorand toate protestele internationale si refuzand sa furnizeze informatii despre constructii.
Citește pe Antena3.ro
RAPORTUL DE 30 DE PAGINI. Ucrainenii au parut la sfarsitul lui iulie ca cedeaza presiunilor internationale si au prezentat un raport al activitatii de pe Bistroe. A fost insa un simplu foc de paie, "lucrarea stiintifica" continand 30 de pagini de considerente incomplete, incorecte si referitoare doar la impactul local al construirii canalului. Savantii ucraineni au sustinut ca Delta nu va fi afectata decat strict in zona de constructie, desi este stiut ca acest lucru este imposibil. De asemenea, ucrainenii afirmau ca "nu conteaza daca se distrug unele specii rare sau protejate din zona Bistroe, pentru ca exista in toata Delta specii rare, chiar daca de cu totul alt tip decat cele care vor pieri".
SECRETELE DELTEI - SUMAR (Editie de colectie - 27 septembrie 2004)
Uscat nascut din preaplinul apelor
Istoria "mincinosilor"
Turnul Babel la gurile Dunarii
Recomandarile lui Cousteau
Coloniile durerii
Viata ca o prada
Aici, copiii imbatranesc mai repede
Liane de Delta
Nepotul piratilor din Caraorman
Se face prea mult curent pe Dunare
Ruina poarta numele Sulina
Vaneaza cu ochiul
Mos Ivan se roaga sa scape de peste
Afaceri lacustre
Razboiul Bistroe
Cine si cum administreaza Delta?
Pescarii migratori