De aproximativ patru ani la Constanţa se războiesc două clanuri: cei din "Spaniolul" cu "Fraţii". La început, membrii celor două grupuri făceau afaceri grase împreună. Din mai multe motive ei au intrat în conflict şi s-au divizat. Poliţiştii s-au căţărat pe un catâr între incompetenţă şi complicitate. Spaniolii au atacat Parchetul, care are faţă de Poliţie o poziţie diferită în ceea ce-i priveşte pe interlopi. Procurorii de la Constanţa au trimis până acum nu mai puţin de şapte dosare la instanţă, în care protagonişti sunt personaje din cele două grupări. Deşi în cel puţin două dintre rechizitorii se vorbeşte despre grupările "Spaniolul" şi "Fraţii", într-o adresă trimisă redacţiei, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Constanţa spune că "pe raza de competenţă nu se cunosc conflicte între clanuri şi nu are în evidenţă clanurile menţionate de dumneavoastră". Complicităţile între unii poliţişti şi mafioţi nu sunt o noutate pentru Litoral.
De aproximativ patru ani la Constanţa se războiesc două clanuri: cei din "Spaniolul" cu "Fraţii". La început, membrii celor două grupuri făceau afaceri grase împreună. Din mai multe motive ei au intrat în conflict şi s-au divizat. Poliţiştii s-au căţărat pe un catâr între incompetenţă şi complicitate. Spaniolii au atacat Parchetul, care are faţă de Poliţie o poziţie diferită în ceea ce-i priveşte pe interlopi. Procurorii de la Constanţa au trimis până acum nu mai puţin de şapte dosare la instanţă, în care protagonişti sunt personaje din cele două grupări. Deşi în cel puţin două dintre rechizitorii se vorbeşte despre grupările "Spaniolul" şi "Fraţii", într-o adresă trimisă redacţiei, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Constanţa spune că "pe raza de competenţă nu se cunosc conflicte între clanuri şi nu are în evidenţă clanurile menţionate de dumneavoastră". Complicităţile între unii poliţişti şi mafioţi nu sunt o noutate pentru Litoral.
De aproximativ patru ani, la Constanţa se războiesc două clanuri, respectiv "Spaniolul" cu "Fraţii". La început, membrii celor două grupuri erau împreună. Din mai multe motive ei au intrat în conflict şi s-au divizat.
Cândva, membrii celor două clanuri erau parteneri de afaceri. Tomescu Petrică, Doru Aita şi Sali Usein erau acţionari într-o societate care administra discoteca Morgana ce funcţiona în incinta Casei de Cultură din Constanţa. Din motive pe care nu le cunoaştem, Mihăiţă Vasea şi Sali Usein au cesionat acţiunile lui Tomescu şi Aita.
Primul incident a avut loc, în clubul Morgana în iarna lui 2005, când Sarafu Stila a agresat verbal o femeie care era cu Sali Usein. Pentru injuriile aduse prietenei sale, Usein l-a gonit pe Stila din club şi i-a interzis să mai calce pe acolo. Acesta pare un motiv de suprafaţă, cert este că din 2005 fraţii Vasea şi Sali Usein şi-au delimitat afacerile de actualul grup Spaniolu’, mai exact de Tomescu, Aita şi Mirea. De atunci, între membrii grupului a intrat zâzania. Indirect, prin intermediari, aceştia s-au acuzat şi s-au denigrat reciproc. Aşa a început războiul.
OBIECTUL DE ACTIVITATE
Fraţii Vasea au început afacerile de anvergură după ce au intrat în posesia utilajelor de agrement din Satul de Vacanţă din Mamaia. Până atunci, dar şi după ce au început să-şi albească banii, ei erau cunoscuţi ca recuperatori. În sensul că acţionau la comandă atunci când cineva avea de recuperat bani sau bunuri de la persoane care nu-şi respectau înţelegerile scrise sau nescrise.
Acum, aceştia şi-au diversificat afacerile: au un hotel în staţiunea Mamaia şi câteva blocuri de apartamente chiar la ieşirea din Mamaia. Călimărea Lucian lucra la societatea lui Gheorghiu Cristian Marian şi se ocupau de afaceri cu fier vechi. Cei doi s-au separat şi pe fondul răcirii relaţiilor dintre Tomescu şi Mihai Vasea. Ulterior au ajuns să se urască de moarte. Fraţii Vasea, Mirea Cătălin, Tomescu Petrică şi Doru Aita dădeau şi dau bani cu camătă. Tomescu Petrică deţine restaurantul Vânătorul şi o spălătorie auto. Doru Aita are un spaţiu în Satul de Vacanţă din Mamaia şi este cunoscut ca şi băiatul descurcăreţ. I se spune şi "Procurorul", pentru că se ocupă de aranjamente cu avocaţi, poliţişti şi procurori. Se spune despre Aita că are intrări la oameni influenţi.
Printre pilele lui Aita se numără şi Doru Ioan Tărăcilă. Cătălin Mirea este cunoscut ca finanţatorul grupului Spaniolul. Membrii clanului spun despre Mirea că face afaceri cu cereale şi că are bani daţi cu camătă. Treaba merge cam în felul următor: Mirea pune banii, iar Sarafu Stila, Călimărea Lucian, Vanghelici Mihai şi Sârbu Florin stau prin cazinouri. Există jucători care după ce rămân fără bani împrumută cu camătă de la cei enumeraţi mai sus. Când banii sunt recuperaţi, dobânda de 5% sau 10% pe lună merge către soldaţi, iar dacă se ajunge la preluarea gajurilor, maşini, case etc., acestea merg la finanţatorul Cătălin Mirea. Sarafu Stila mai urmăreşte şi carderii.
El merge prin barurile şi cluburile constănţene şi identifică tineri care au maşini scumpe şi care cheltuiesc mult, dar care nu pot justifica sumele. Victimele sale sunt în special falsificatorii de carduri. Se merge până la strângerea de probe cu privire la activitatea acestora şi apoi şantajul. Stila face fotografii, filmări şi apoi îi ameninţă pe carderi cu denunţul. Aşa ajung carderi să lucreze pentru clanul Spaniolu după ce aceştia au fost racolaţi în modul anterior descris. Bătăile la comandă fac parte din lista de servicii oferite contra cost de băieţii din "Spaniolu". Ocupaţia "soldaţilor" din clanul Spaniolu a fost de bodyguard. Ei au lucrat la diverse firme de protecţie şi pază din Constanţa sau au fost angajaţi la clubul Morgana. În continuare vom încerca să facem o trecere în revistă a luptelor date între cele două clanuri.
AMBUSCADĂ ÎN CAFE BAR
Usein şi Mihai Vasea erau la 06.08.2006 împreună. Seara, Mihai Vasea a primit un telefon de la Doru Aita, care l-a invitat să-i facă o vizită în barul său ce se numea Cafe Bar. Scopul acestei întâlniri era tranşarea unei dispute legate de un alt membru al clanului numit Chireac Aristocrates Gheorghe, zis Arinel. Acesta din urmă avea o dubiţă era cumpărată cu bani de la Aita, Mihai Vasea şi Petrică Tomescu.
Pentru că acesta nu returnase "creditul", Aita şi Tomescu i-au pus pe Gherghişan şi pe Turcan să recupereze autoutilitara. Aceştia au executat ordinul, dar Arinel a făcut plângere împotriva celor doi pentru tâlhărie. Ca urmare erau demarate cercetările împotriva celor doi "soldaţi". Aita şi Tomescu i-au dat autoutilitara înapoi lui Arinel şi acesta şi-a retras plângerea, iar Gherghişan şi Turcan au scăpat de urmărirea penală. Pe fondul acestor discuţii Mihăiţă Vasea a venit însoţit de Usein la Aita.
În timp ce aceştia discutau, în bar a descins un comando compus din vreo 20 de persoane. Cu Sarafu în frunte, "soldaţii" anunţaţi de Aita i-au atacat pe Vasea şi pe Usein. Arinel şi Vasea au reuşit să scape din încleştare. Usein a încasat lovituri de la Sarafu, Tomescu, Boşcănenanu Aurel, Sârbu Florin şi alţii. Usein a fost tăiat, dar a reuşit să fugă.
RĂZBUNAREA LUI USI – 17.11.2006
Următoarea luptă a avut loc într-un club de biliard din cartierul Tomis Nord. Declaraţiile celor implicaţi sunt contradictorii. Ambele grupuri se acuză reciproc de provocare. Cert este că Usein era împreună cu fraţii Traian şi Mihai Vasea, cărora li s-au alăturat Gheorghiu Cristian şi Şerban Victor în clubul Imperial. În acelaşi local se mai aflau Sarafu Stila, Vanghelici Ionuţ, fraţii Chiujdea şi Vera Bogdan.
Într-un cotidian local Sarafu a declarat că a fost atacat în timp ce stătea la masă şi bea un suc. Usein spune că Sarafu l-ar fi provocat după câteva cuvinte aruncate la bar. Corecţia aplicată lui Sarafu pare o poliţă plătită de Usein după bătaia încasată în Cafe Bar. Cele patru victime au ajuns la spital, dar internat a rămas doar Sarafu, care prezenta mai multe plăgi tăiate în zona scalpului şi ambele braţe fracturate. Sarafu a depus plângere la poliţie împotriva agresorilor, cu toate că Usein a preferat să nu facă acest lucru după bătaia încasată la Cafe Bar. Sarafu a necesitat 30 de zile de spitalizare.
Vestea despre lupta de la biliard s-a răspândit repede printre "spanioli", care nu au stat pe gânduri şi au pornit în aceeaşi seară în căutarea fraţilor Vasea. Scandalul a izbucnit noaptea următoare în clubul Heaven din Tomis Nord. Vanghelici a descins în club şi s-a îndreptat spre o masă la care se aflau fraţii Eugen şi Radu Manea. I-a atacat cu pumnii, picioarele şi cu un briceag. Se poate observa că războiul este total. Deja "soldaţii" se războiesc între ei pentru a-şi răzbuna camarazii. Manea Eugen a luat bătaie doar pentru că făcea parte din grupul Fraţii, cu toate că nu avea contribuţie la bătaia încasată de Sarafu.
ATAC ÎN SERVICE – 17.02.2007
Cristian Marian Gheorghiu, zis Cristel, a mers în acea zi fatidică pentru el la un atelier service pentru a lua o piesă pentru maşină. A fost invitat de patronul garajului, care se pare că era complice cu gruparea adversă, la o cafea. După ce şi-a terminat cafeaua, Gheorghiu a vrut să plece.
La ieşire, în faţa atelierului, aşteptau vreo şapte persoane. A fost lovit în faţă cu o rangă şi după ce s-a prăbuşit a încasat şi alte lovituri. Agresorii l-au lovit şi cu o sabie. A reuşit să se ridice şi să fugă într-un gang, unde a fost ajuns din urmă de doi dintre agresori. A fost lovit de mai multe ori cu ranga şi a căzut din nou. Gherghişan, unul dintre principalii agresori, l-a lovit din nou.
În urma atacului Cristian Gherghiu s-a ales cu piciorul şi o mână rupte. Vasile Mirea, cel care-l însoţea pe "Cristel", a spus că, în timp ce amicul său era bătut, unul dintre atacatori i-ar fi pus pistolul în piept, pentru a nu interveni. Agresorii identificaţi au fost Gherghişan, Călimărea, Fălcuş Cristian, zis Ipu, Vanghele Adrian şi Tomescu. Cristian Gheorghiu a avut nevoie de peste 110 zile de îngrijiri medicale şi a fost demarat şi un dosar penal.
PROVOCAREA DE LA 7.05.2008
Sali Usein susţine că a fost ameninţat cu un pistol de Sarafu Stila în timp ce se afla într-o frizerie. Stila era însoţit de Ionuţ Vanghelici şi Vasilică Coşman. Sali Usein spune că în timp ce îşi făcea pedichiura au intrat cei trei, care l-au întrebat ce-ar ar fi dacă l-ar omorî pe loc. "Am văzut că Sarafu ţinea un pistol sub haină", a declarat acesta pentru un cotidian local. Martorii spun că Usein şi "spa-niolii" au schimbat câteva replici dure, după care Sarafu, Vanghelici şi Coşman s-au făcut nevăzuţi.
PE EI, PE EI, PE FRAŢII ŞI CUMNAŢII LOR!
Ultima bătaie a avut loc în noaptea de 16 august, în jurul orei patru dimineaţa. Gheorghiu Gabriel, fratele lui Gheorghiu Cristian Marian, zis Cristel, a plecat de la petrecerea dată de fratele său şi în timp ce se plimba prin oraş a fost identificat în trafic de Sarafu Stila.
În zona Delfinariu maşina acestuia a fost oprită în trafic de un autoturim condus de Sarafu Stila. La faţa locului a mai sosit un autoturism. Gheorghiu Gabriel a coborât din maşina sa care era condusă de Văcărencu Lian şi s-a îndreptat spre cea condusă de Sarafu. După un scurt schimb de replici cei doi s-au luat la pumni. Prin spatele autoturismului au mai venit două persoane care au sărit pe Gheorghiu. Atunci acesta a fugit dar a fost prins de cei trei agresori care i-au aplicat mai multe lovituri ce l-au doborât la pământ. A reuşit să se ridice şi să alerge o bucată de drum, după care a fost din nou prins de agresori. Aici a fost din nou lovit, iar Sarafu i-a dat lovitura de graţie cu o bardă în tibia piciorului drept. Gheorghiu Gabriel a ajuns într-un final la spitalul de oase din Eforie Sud după o escală pe la Spitalul Judeţean. Spre seară, Gheorghiu Gabriel a fost vizitat de mai multe rude.
În jurul orei 22:00, cumnatul victimei, Aurel Gurgu a părăsit salonul cumnatului său şi se îndrepta spre ieşire. Pe holurile spitalului Gurgu, s-a întâlnit cu patru bărbaţi. În acel moment Călimărea întreba o asistentă care este salonul lui Gheorghiu Gabriel. Atunci Călimărea l-a recunoscut pe Gurgu şi i-a anunţat pe ceilalţi trei că îl au în faţă pe cumnatul lui Gheorghiu Gabriel. Gurgu a fost înconjurat, a primit un pumn, iar Sârbu Florin, zis Ţo, i-a despicat cu un cuţit obrazul. Aurel Gurgu a reuşit să sune la 112 şi agresorii au fugit. Gurgu a luat-o doar pentru că era cumnatul lui Gheorghiu Gabriel şi pentru că acesta era fratele lui Gheorghiu Cristian Marian. Aurel Gurgu şi Gheorghiu Gabriel nu au nici o legătură cu "Fraţii" sau cu "Spaniolu".
POLIŢIŞTII, ÎNTRE INCOMPETENŢĂ ŞI COMPLICITATE
Avocata lui Gheorghiu Gabriel, Laura Diaconu, povesteşte cam cum a decurs ancheta: "La trei zile după incident m-am prezentat la cei doi domni poliţişti, Filip şi Simion, care se ocupau la acel moment de dosar. Mi-au fost puse la dispoziţie actele pe care le efectuaseră până în acel moment în dosar şi am constatat cu stupoare că nu se întâmplase nimic.
În afară de faptul că exista un proces-verbal al medicului legist care examinase, la cerere, cele două părţi vătămate şi declaraţiile acestora, am constatat că nu se făcuse nici măcar o cercetare la faţa locului. Ambele victime prezentau plăgi cu sângerări şi, cu toate că existau urme vizibile de agresiune, cei de la poliţie nu şi-au făcut treaba. Spun asta pentru că la dosar nu a existat nici un fel de proces-verbal şi nici un fel de poză de la locul producerii incidentului.
Ulterior, dosarul a fost repartizat unui procuror de caz şi am cerut să fiu prezentă la toate actele de cercetare. Am asistat la audierea martorilor. La spitalul din Eforie, unde procurorul s-a deplasat în prima fază, au fost identificaţi mai mulţi martori, asistente medicale şi pacienţi. Apoi, pentru că declaraţiile martorilor nu erau în concordanţă cu cele ale părţilor vătămate, procurorul a mai chemat martorii la sediul Parchetului pentru alte audieri.
Am asistat la acestea şi existau discordanţe între ce au declarat în prima fază a cercetării şi mai apoi. Cert este că martorii şi-au schimbat declaraţiile. Una dintre asistente a identificat în faza iniţială pe unul dintre agresori, iar mai apoi a declarat în faţa procurorului că nu este vorba despre aceeaşi persoană şi că a făcut acea recunoaştere la insistenţele poliţistului. Este posibil ca martorii să fi fost influenţaţi, pentru că practic ancheta a început la patru zile de la incident la insistenţele noastre, timp în care agresorii au avut timp pentru aşa ceva. Unul dintre agresori, Straton Angel, este din Eforie Sud şi putea face
acest lucru.
Pe de altă parte, atunci când Călimărea Lucian a fost chemat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa a prezentat un proces-verbal ce era eliberat de Poliţia Rutieră din Bucureşti şi care atesta faptul că la 16 august se afla la Bucureşti. El primise un avertisment. Având în vedere că pe Călimărea l-au indicat la locul faptei cel puţin zece dintre martori, s-a verificat dacă procesul-verbal este real. S-a constatat că martorul asistent din procesul-verbal nici măcar nu fusese în localitate la momentul întocmirii actului. A fost întrebat Călimărea dacă cunoaşte locul unde a fost încheiat procesul-verbal, dar în afară de Bucureşti acesta nu a ştiut să dea un răspuns la această întrebare. Aşa s-a demonstrat că agresorul a încercat să-şi construiască un alibi cu ajutorul organelor de poliţie".
În afară de cele declarate de avocatul lui Gheorghiu, mai trebuie adăugat faptul că acţiunea de influenţare a martorilor este una concertată.
"SPANIOLII ATACĂ PARCHETUL"
La 28 august, la sediul Parchetului ancheta era în toi. După lăsarea întunericului în faţa instituţiei s-a format un grup de presiune format din Rozenveig Sorin, zis Crocodilul, Emurla Sunan, Coşman Vasilică, Vera Bogdan, Tănăsescu Gabriel, Ruşa Stelian, Buda Adrian, Piti George şi alţii. Spaniolii strigau la procurori, îi provocau cu false acuzaţii şi cereau o judecată dreaptă. Intervenţia jandarmilor a întrerupt acţiunea interlopilor şi presiunea pusă de aceştia pe procurori. În paralel, la un post de televiziune local asistentele medicale care erau martor în dosar declarau că au fost supuse unor presiuni din partea procurorului. În prezent sunt arestaţi pentru 29 de zile Călimărea Lucian, Sârbu Florin şi Sarafu Stila. Şi lista poate continua. Din păcate, procesele durează ani, timp în care războiul continuă, iar până acum nu avem nici o condamnare definitivă.
PARCHETUL ŞI POLIŢIA AU VIZIUNI DIFERITE
Prim procurorul de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanţa, Gigi Ştefan ne-a declarat că au fost definitivate până în prezent şapte rechizitorii care acum sunt în instanţă şi care au ca protagonişti pe cei din ambele grupări. Deşi în cel puţin două dintre acestea se vorbeşte despre grupările "Spaniolu" şi "Fraţii", într-o adresa trimisă redacţiei, Inspectoratul Judeţea de Poliţie Constanţa ne aduce la cunoştinţă: "…Pe raza de competenţă nu se cunosc conflicte între clanuri şi nu avem în evidenţă clanurile menţionate de dumneavoastră." Concluzia o poate trage oricine. Un lucru este cert, în aceste anchete un aport deosebit l-au avut procurorii.