x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Rechizitoriul Deltei

Rechizitoriul Deltei

de Alexandru Nastase    |    19 Sep 2008   •   00:00
 Rechizitoriul Deltei

La patru ani după ce guvernanţii au promis redimensionarea economică şi ecologică a Deltei Dunării, starea celei mai valoroase Rezervaţii a Biosferei din Europa este dezastruoasă. Braconajul sufocă Delta, pescuitul electric şi cel cu dinamită fiind un lucru comun în Rezervaţie. Peştele, din ce în ce mai puţin, nu mai este suficient nici pentru păsări, multe dintre ele monumente ale naturii, care în lipsa hranei se refugiază în partea ucraineană a Deltei.



La patru ani după ce guvernanţii au promis redimensionarea economică şi ecologică a Deltei Dunării, starea celei mai valoroase Rezervaţii a Biosferei din Europa este dezastruoasă. Braconajul sufocă Delta, pescuitul electric şi cel cu dinamită fiind un lucru comun în Rezervaţie. Peştele, din ce în ce mai puţin, nu mai este suficient nici pentru păsări, multe dintre ele monumente ale naturii, care în lipsa hranei se refugiază în partea ucraineană a Deltei. În Rezervaţie se vînează cu nesimţire, iar autorităţile, în ciuda recomandărilor europene, nu fac nimic pentru remedierea situaţiei.  Nici o localitate din Deltă nu are groapă de gunoi şi staţie de epurare a apelor reziduale. Procesul de reconstrucţie ecologică, premiat de convenţiile internaţionale de mediu, a fost stopat, deoarece lupta pentru pămînturile Deltei este foarte mare. Responsabil de acest haos, guvernatorul liberal Paul Cononov (venit în funcţie în 2005 de la o firmă de salubritate din Tulcea, cu datorii la stat) a fost numit ieri consilier personal pe probleme de mediu al prim-ministrului Călin Popescu Tăriceanu, deşi are mai multe dosare penale. Ruşine, Tăriceanu! Halal prim-ministru, halal guvernare!

Delta Dunării, sub stăpînirea haosului

Acum, cînd prin media se vorbeşte aproape la unison despre "măreţele realizări" ale guvernării 2004-2008, iar noi vedem la fiecare pas prăpastia dintre vorbe şi fapte, încercăm să prezentăm un exemplu a ceea ce s-a promis şi nu s-a făcut într-o zonă de o valoare excepţională – Delta Dunării.

Programul de guvernare al Alianţei "Dreptate – Adevăr", 2004, face cîteva referiri la Delta Dunării, în cadrul capitolului 18 – "Politica privind protecţia mediului înconjurător":
– "Asigurarea unui management performant la nivelul cerinţelor UE şi al convenţiilor la care România este parte, a reţelei naţionale de arii protejate;
– finalizarea cadastrului tuturor ariilor protejate şi utilizarea acestor date în inventarierea siturilor Natura 2000 în România;
– protecţia ecosistemului Dunăre – Delta Dunării – zona teritorială a Mării Negre, prin crearea unei infrastructuri la nivelul cerinţelor UE privind folosirea ecosistemelor, monitorizarea riguroasă a surselor de poluare şi măsuri pentru diminuarea acestora;
– redimensionarea ecologică şi economică a Deltei Dunării, în scopul protecţiei pe termen lung a acestui ecosistem şi a dezvoltării economice şi sociale în conformitate cu Convenţia Internaţională a Deltei Dunării".

Responsabili pentru respectarea acestor angajamente au fost:
1. Sulfina Barbu, ministru al Mediului şi Gospodăririi Apelor, 2005 – 2007, PD (PD-L)
2. Atilla Korodi, ministru al Mediului şi Dezvoltării Durabile, 2007 – 2008,  UDMR
3. Paul Cononov, guvernator al Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, 2005 – 2008, PNL.

Infringement împotriva României

S-a promis: "Asigurarea unui management performant, la nivelul cerinţelor UE şi al convenţiilor la care România este parte, a reţelei naţionale de arii protejate".

România s-a angajat ca pînă la 1.01.2007 să fie înfiinţată Agenţia Naţională pentru Arii Protejate, instituţie ce ar fi trebuit să coordoneze managementul ariilor naturale protejate şi să administreze folosirea fondurilor europene destinate finanţării proiectelor pentru îmbunătăţirea stării ecologice a ariilor naturale protejate din România. În pofida angajamentelor luate, Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, nici sub conducerea Sulfinei Barbu, nici sub cea a lui Atilla Korodi nu a înfiinţat această agenţie. Astfel, Comisia Europeană a declanşat în noiembrie 2007 procedura de "infringement" pentru nerespectarea angajamentelor asumate, iar ieri a trimis un ultim avertisment.

Vinovaţi: Sulfina Barbu (PD-L), Atilla Korodi (UDMR)

Peşte pentru piaţa neagră

În 2005, cu un entuziasm demn de o cauză mai bună, Ministerul Mediului şi Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării "dau la pace" cu concesionarii care "sugeau sîngele pescarilor" şi desfiinţează "de comun acord" unele contracte de concesiune a valorificării resurselor piscicole din RBDD.

Uralele concesionarilor din 2005 care îşi puteau continua activitatea fără a mai plăti milioane de euro anual la bugetul de stat nu s-au stins nici în 2008, cînd pescarii se plîng că sînt obligaţi să predea peştele la aceleaşi cherhanale, ce aparţin tot foştilor concesionari care le dau preţuri de nimic, aşa că mai bine vînd peştele pe primitoarea piaţă neagră. Nici în glumă nu se mai vorbeşte de repopulări cu specii de peşte ameninţate, de paza resurselor piscicole, de îmbunătăţirea habitatelor de reproducere naturală a peştilor...

Vinovaţi: Sulfina Barbu (PD-L), Paul Cononov (PNL)

Managementul deşeurilor, inexistent

Management performant în Delta Dunării la nivelul cerinţelor UE? Ce glumă bună! Să ne ocupăm de problema managementului deşeurilor pe teritoriul RBDD.

Pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării există 21 de localităţi cu o populaţie de aproximativ 15.000 de locuitori. În perioada sezonului estival se mai adaugă circa 100.000 de turişti. Cantităţile de deşeuri generate sînt, în fiecare an, de ordinul miilor de tone. Cu toate acestea, nici o localitate de pe teritoriul RBDD nu dispune de o groapă de gunoi autorizată în conformitate cu prevederile UE (nu-i aşa?!!). Nici o localitate nu are staţie de epurare a apelor reziduale şi doar cîteva au instalaţii de apă potabilă. În aceste condiţii, nici un fel de directivă sau reglementare a Uniunii Europene în domeniul managementului deşeurilor nu e aplicată pe teritoriul Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

Vinovaţi: Sulfina Barbu (PD-L), Atilla Korodi (UDMR), Paul Cononov (PNL)

Construcţii neautorizate

Premierul Tăriceanu a comandat realizarea unui Cod Arhitectonic al Rezervaţiei. S-a promis să nu se mai elibereze retroactiv autorizaţii de construcţie.

După mai bine de 3 ani de guvernare, guvernatorul ARBDD, Paul Cononov, constata cu surprindere că există foarte multe construcţii neautorizate pe teritoriul Rezervaţiei. Prin 2005, toată suflarea susţinătoare a guvernatorului ARBDD aprecia laudativ că acesta a elaborat un Regulament privind condiţiile de urbanism ce vor fi impuse construcţiilor de pe teritoriul RBDD. După 3 ani, cu oarecare jenă, guvernatorul ARBDD
constată că acest regulament nu poate fi aplicat decît în sens de "recomandare" deoarece nu cuprinde şi elementele de sancţionare a celor care nu ţin seama de el.   

Vinovaţi: Atilla Korodi (UDMR), Paul Cononov (PNL)

Curse nebuneşti cu bărci rapide

S-a promis oprirea şi pedepsirea celor care circulă cu viteze nebuneşti în bărci cu motoare puternice pe lacurile şi canalele, gîrlele şi ghiolurile Deltei Dunării.

De o bună bucată de vreme, atît localnicii, cît şi turiştii care vizitează Delta Dunării se plîng de înmulţirea fără precedent a ambarcaţiunilor rapide, al căror impact negativ asupra Deltei este devastator. Hotărît să "pună piciorul în prag" la această problemă, Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile emite, sub ilustra semnătură a Sulfinei Barbu, la 30.01.2007, Ordinul nr. 111 privind accesul şi circulaţia pe canalele şi lacurile interioare din perimetrul RBDD. Surpriza celor care vizitează Delta în luna septembrie 2008 (după 1 an şi jumătate de la apariţia ordinului sus-menţionat) este că numărul ambarcaţiunilor de viteză s-a mărit şi nici una din regulile menţionate în Ordinul 111 nu se respectă. Ştiţi de ce? Pentru că nu au fost prevăzute sancţiuni în cuprinsul aceluiaşi ordin. Vorbim de management performant?

Vinovaţi: Sulfina Barbu (PD-L), Atilla Korodi (UDMR), Paul Cononov (PNL)

300.000 de euro fără facturi

S-a promis gestionarea mai bună şi mai transparentă a banului public (fie de la buget, fie provenind din fonduri europene).  Banii s-au deturnat într-o veselie.

Dar un management nu poate fi denumit "performant" fără a descrie cum au fost folosiţi banii (ATENŢIE, publici!) de către ordonatorul secundar de credite – Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, prin semnătura lui Paul Cononov, şi cum a fost controlată cheltuirea acestor fonduri de către ordonatorul principal de credite – Ministerul Mediului. Iar în acest domeniu avem din nou surprize: un control al Curţii de Conturi Tulcea în decembrie 2007 scoate la iveală ilegalităţi majore săvîrşite de conducerea ARBDD – plata în 2006 a 1.014.230 lei către diverse firme, fără să existe facturi, plata în 2006 a  44.243 lei către angajaţi ai săi fără să existe baza legală, neînregistrarea în evidenţa contabilă a veniturilor şi cheltuielilor efectuate din bugetul fondurilor externe nerambursabile (program PHARE) etc.  

Vinovaţi: Sulfina Barbu (PD-L), Atilla Korodi (UDMR), Paul Cononov (PNL)

Licitaţia pentru cadastru, mînărită

S-au promis: finalizarea cadastrului tuturor ariilor protejate şi utilizarea acestor date în inventarierea siturilor Natura 2000 în România.

Paul Cononov a luat taurul de coarne şi a purces în iarna 2007 să organizeze licitaţia pentru efectuarea lucrărilor de cadastru. Ghinionul lui a fost că directorul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării (unul dintre participanţii perdanţi ai licitaţiei pentru lucrările de cadastru) a contestat licitaţia cîştigată, culmea!, de o firmă din Miercurea-Ciuc – Topo Service SA, condusă de un important membru UDMR. Astfel, Curtea de Apel Constanţa, prin sentinţă definitivă şi irevocabilă, constată că în timpul licitaţiei s-au comis ilegalităţi şi anulează întreaga procedură, spre disperarea guvernatorului ARBDD, care nu a putut să dea o bagatelă de 3 milioane de euro firmei amintite. Prin urmare, unul dintre cele mai importante şi necesare proiecte la care s-a angajat Alianţa DA – realizarea cadastrului Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, a rămas "în coadă de peşte" şi nu sînt speranţe că se va relua în acest mandat.

Vinovaţi: Atilla Korodi (UDMR), Paul Cononov (PNL)

Braconaj fără limite. Dispar păsările!

"Să redăm Delta pescarilor!" – sloganul din alegerile din 2004 în Delta Dunării. La mai puţin de 3 ani distanţă, premierul Tăriceanu propune, în iunie 2007, oprirea totală a pescuitului în Delta Dunării din cauza epuizării stocurilor de peşte.  Ce s-a întîmplat în acest timp?

Prin atribuţiile conferite de Legea nr. 82/1993 privind înfiinţarea Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, ARBDD administra resursele naturale ale Rezervaţiei, precum şi terenurile domeniu public de interes naţional din perimetrul Rezervaţiei. Prin Legea nr. 113/2005, administrarea resurselor piscicole este transferată de la ARBDD (subordonată Ministerului Mediului şi Dezvoltării Durabile), teoretic instituţie de protejare a resurselor naturale, la Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (instituţie subordonată Ministerului Agriculturii), instituţie implicată în exploatarea resurselor piscicole. Asta s-a făcut cu încălcarea recomandărilor Consiliului Europei din 2000, ce sublinia necesitatea administrării unitare de ARBDD a resurselor naturale din rezervaţie. Rezultatul "managementului performant" a resurselor piscicole: braconajul a explodat, devenind un fapt ce nu mai miră pe nimeni, pescuitul electric poate fi observat şi ziua în amiaza mare, locuitorii Deltei se plîng că nu mai este peşte, braconierii au ajuns să se lupte între ei pentru supremaţia asupra unor zone unde deocamdată mai este peşte, autorităţile dau din umeri, justiţia consideră că pescuitul ilegal nu reprezintă "pericol public" şi braconierii scapă cu o amendă, populaţiile de păsări care se hrănesc cu peşte au început să părăsească Delta Dunării. Pentru calmarea spiritelor în acest haos total, autorităţile (i)responsabile promit locuitorilor Deltei sute de milioane de euro de la Uniunea Europeană, bani din care 2 ani nimeni nu a văzut nici un cent.

Vinovaţi: Sulfina Barbu (PD-L), Paul Cononov (PNL)

Amenajarea plajelor virgine

S-au promis: protecţia ecosistemului Dunăre – Delta Dunării – zona teritorială a Mării Negre, prin crearea unei infrastructuri la nivelul cerinţelor UE privind folosirea ecosistemelor, monitorizarea riguroasă a surselor de poluare şi măsuri pentru diminuarea acestora.

Infrastructură... privind folosirea ecosistemelor." Această formulare este o înşiruire fără noimă de termeni, iar cel care a inclus-o în Programul de guvernare 2004-2008 trăieşte şi acum cu speranţa că nu îl va întreba nimeni ce a vrut să zică. Oricum, nu a fost realizată nici un fel de infrastructură. Dacă prin sus-menţionata infrastructură s-a dorit să se înţeleagă amenajarea plajei de la Corbu, atunci s-ar putea ca aceasta să fie singura promisiune îndeplinită.

Vinovaţi:
Sulfina Barbu (PD-L), Atilla Korodi (UDMR), Paul Cononov (PNL)

Redimensionarea economică şi ecologică

S-a promis: redimensionarea ecologică şi economică a Deltei Dunării, în scopul protecţiei pe termen lung a acestui ecosistem şi a dezvoltării economice şi sociale în conformitate cu Convenţia Internaţională a Deltei Dunării.

Nu ascundem faptul că, probabil, sîntem printre puţinii care am citit Master Planul Deltei Dunării", finalizat în 2007 de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunării, dar început în 2004. Cu nostalgie privim în urmă la declaraţiile Sulfinei Barbu din 2005, care spunea că ARBDD nu are la acea vreme nici un Plan de management, iar Master Planul (plătit tot de Sulfina Barbu) include la cap. 4.2. Planul de management al ARBDD pe perioada... 2002-2006. La fel de adevărat este faptul că nu a existat şi nu există nici o Convenţie Internaţională a Deltei Dunării, aşa că este greu să ne conformăm acesteia.
Redimensionarea ecologică şi economică a Deltei Dunării este o noţiune total abstractă şi căreia specialiştii nu îi cunosc înţelesul, iar Master Planul este departe de a recomanda aşa ceva.
O fi însemnînd lucrări cu excavatoarele pe plaja de la Sulina sau ATV-uri pentru turişti sau case de vacanţă în acelaşi loc în care primarul Sulinei, Aurel Dimitriu, fost PSD, actual PD-L, încurajează de vreo 5 ani pe toţi cei care vor să vină cu proiecte acolo (fie că sînt aeroporturi, turbine eoliene sau staţiuni turistice)?
O fi însemnînd construirea de drumuri şi de locaţii turistice pe Grindul Lupilor (zonă strict protejată) sau intabularea unor suprafeţe de teren pe plaja grindului Chituc (zonă strict protejată) pentru "băieţii deştepţi" de la Constanţa?
Or fi fiind lozincile privind reconstrucţia ecologică a Deltei Dunării din care în 3 ani nu s-a realizat nimic şi se continuă veşnicele discuţii între ARBDD şi Consiliul Judeţean Tulcea, ce îşi apără cu îndîrjire "sponsorii", indiferent de culoarea politică a conducerii?

×