Jurnalul Naţional face o reconstituire, prin prisma declaraţiilor de martori, a jafului armat petrecut săptămâna trecută la o casă de schimb valutar, în care au murit doi oameni şi un al treilea a fost grav rănit. Printre ipotezele anchetatorilor se află şi varianta "două arme, un singur trăgător". "Am ajuns imediat după ce au plecat salvările. Am parcat pe locul unde murise Lala. Apoi au venit poliţiştii şi mi-au spus să mut maşina", ne-a declarat un locuitor din zonă.
"Era ora 17:57 când a avut loc jaful armat", ne-a declarat patronul casei de schimb valutar Candy din Braşov, Valentin Candidatu. El îşi aminteşte că în acea zi plecase de la casa de schimb cu cinci minute mai devreme decât de obicei."La ora 17:58-17:59 m-a sunat casiera şi mi-a spus (n.r. – de incident). Am venit imediat. A fost un jaf comandat. Oamenii mei se aflau în maşină. Când s-au tras focurile de armă, maşina nici nu pornise de pe loc. Au vrut să-i execute acolo. Uite-aici (foto 1) era, doamnă, maşina în care s-a tras. Adică la trei-patru metri de locul unde aveam eu parcat autoturismul, înainte de a pleca. Vă daţi seama că, dacă ieşeam o dată cu ei, puteam să fiu şi eu mort. Oamenii mei, săracii, au fost ciuruiţi. Au murit nişte oameni, vreau ca Poliţia să îşi facă datoria, să-i prindă şi pe cei care au comandat jaful!", ne-a declarat Vasile Candidatu.
"N-am auzit-o pe casieră strigând «jaf», aveam clienţi. Însă l-am auzit pe cel care se afla la volan, şoferul, cum striga: «Ajutor! Ajutor!». Am ieşit în stradă, însă n-am mai apucat să văd pe cineva fugind. Celălalt din dreapta era mort. Era cam ora 18:00 când s-a întâmplat totul. Într-un minut au apărut apoi o dubă de poliţie şi două Salvări", ne-a declarat vânzătorul dintr-un magazin situat pe partea cealaltă a B-dului 15 Noiembrie.
DOUĂ ARME, UN SINGUR TRĂGĂTOR
Rezultatele expertizei balistice a gloanţelor extrase din cele trei victime arată că la comiterea faptelor au fost folosite două arme, una de calibrul 7,65 (cu care au fost ucişi angajaţii casei de schimb valutar) şi una de calibrul 5,56 (cu care a fost ucis urmăritorul Gheorghe Lala). "Arme mici, care încap în buzunar", spun surse poliţieneşti. Deşi se vehiculează ideea că ar fi fost vorba de doi agresori, care eventual ar fi fugit apoi şi în direcţii diferite, potrivit surselor noastre, dintre ipotezele de lucru ale anchetatorilor nu a fost încă exclusă varianta "două arme, un singur trăgător".
BANII
Geanta cu valută a rămas sub scaunul pasagerului din dreapta, potrivit unor surse judiciare. Patronul casei de schimb vorbeşte deschis însă numai despre o geantă cu lei. "Au luat banii. În geantă aveam cinci-şase calupuri cu bancnote în lei. Ce contează câţi bani au fost, asta-i important acum? Au murit oameni. Şi nu e vorba despre nici o spălare de bani, cum vorbesc unii aiurea", ne-a declarat Vasile Candidatu.
"Geanta cu bani a fost abandonată cam în dreptul Alimentarei (foto 2)", ne spune un alt locuitor din zonă. La nici şase metri de acest loc, Gheorghe Lala a picat răpus de gloanţele fugarului. O variantă ar fi că atacatorul, având în urmă persoane care fugeau după el, a fost mai interesat să aibă mâinile libere, ca să se poate apăra, şi aşa a renunţat la geanta cu bani.
O femeie care a fost în zonă povesteşte: "Era în jur de ora 18:00. Ieşisem să iau un obiect din faţa magazinului. Atunci am auzit trei împuşcături. De fapt, ziceam că sunt explozii de petarde. Dinspre magazinul alimentar am văzut venind un bărbat care se ţinea cu mâinile de piept. Era domnul Lala. În jur, toată lumea fugea, era o vânzoleală!... Şi atunci am înţeles că au fost focuri de armă. L-am întrebat dacă l-a nimerit. Prima oară nu mi-a răspuns, apoi, a doua oară, a dat din cap că da. Între timp, ieşise şi soţul meu afară şi a fugit la el, l-a aşezat cu fundul pe ghetele lui. Aici (foto 3) a căzut! L-au resuscitat 30 de minute pe loc, şi degeaba. Avea un catalog de reclamă în mână şi în el se afla un plic pe care scria Lala".
"PARCASEM PE LOCUL UNDE MURISE LALA"
O altă martoră care locuieşte în zona învecinată cu casa de schimb ne-a povestit că în acea seară s-a întors acasă cu maşina şi a văzut poliţie, oameni adunaţi şi salvările plecând. "Parcă era o scenă din filmele americane. N-am ştiut ce s-a întâmplat. Am parcat maşina, că pe aici (foto 3) parchez de obicei. Şi am coborât să văd despre ce e vorba. Parcasem, fără să ştiu, pe locul unde murise Gheorghe Lala. Am aflat de la poliţişti, fiindcă au venit şi mi-au spus să mut maşina de acolo: «Aţi parcat pe locul mortului», mi-au zis. Atunci am văzut că era sânge sub ea", ne-a povestit femeia, sub protecţia anonimatului. "Am aflat apoi ce s-a întâmplat şi mi se pare ceva ciudat. Mă întreb cum a traversat agresorul fără să oprească maşinile, fiindcă la ora aceea era aproape imposibil...".
Din mica piaţetă unde a căzut Lala se despart trei străzi (foto 4) pe care ar fi putut fugi atacatorul. Sau atacatorii. Două dintre ele dau chiar în sala de sport a lui Ninel Ianculescu (foto 5), unde Serghei Gorbunov se antrena, potrivit alibiului furnizat de mai multe persoane. De la casa de schimb şi până la sala de sport sunt 200 de metri, prin Str. Lucian Blaga şi, respectiv, 250 de metri, prin Str. Matei Basarab.
În aceeaşi zonă cu casa de schimb valutar se află şi casa de pe Str. Cezar Boliac nr. 1 (foto 6), unde anchetatorii au făcut percheziţie în urmă cu câteva zile şi au ridicat două arme. Au fost trimise la expertiză.
Secretomanie la Smith&Smith
Tragedia atacului armat de joia trecută de la casa de schimb valutar Candy, de pe Bulevardul 15 Noiembrie din Braşov, este învăluită din zi în zi mai mult într-o secretomanie exagerată. Amploarea scandalului i-a determinat pe cei implicaţi, chiar şi tangenţial, să evite să vorbească despre ceea ce s-a întâmplat în acea zi. Casa de schimb Candy este subchiriaşă în sediul ocupat de biroul Smith&Smith SRL Bucureşti, firmă de transfer rapid de bani, ambele dotate cu camere de luat vederi interioare.
DAŢI FILMUL, DOMNILOR SMITH!
Însă un amănunt extrem de importat este acela că firma bucureşteană avea şi o cameră de luat vederi exterioară şi cu siguranţă imaginile surprinse ar putea răspunde mai multor întrebări. Pentru a afla dacă investigatorii au cerut celor de la Smith&Smith SRL înregistrarea pentru vizionare sau dacă cineva din conducerea firmei de transfer de bani a fost întrebat de existenţa acestor camere de filmat exterioare am mers la sediul lor din Bucureşti, de pe Strada Justiţiei, numărul 54. Aici, două zile de tăcere. Puţin crispaţi, cei cu care am vorbit ne-au spus că "şefii lor sunt plecaţi în străinătate, că o să-i găsim abia luni şi că pentru moment nimeni nu e în măsură să ne vorbească despre acest lucru". Cu alte cuvinte, probe ar cam fi, cine să le caute şi, mai ales, să le priceapă. (Mara Răducanu)
Demiteri televizate la Braşov
Noul preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Viorel Andreieş, sub presiunea opiniei publice, a purces la demiteri televizate în urma scandalului Gorbunov, chiar înainte de a trimite decizii oficiale la Tribunalul Braşov.
Astfel, judecătorul Aurelia Munteanu, preşedinte al Tribunalului Braşov, dar şi şeful secţiei penale a aceluiaşi tribunal, Dan Năstase, au fost revocaţi din funcţiile de conducere ale instanţei braşovene la ore de maximă audienţă, fără a se trimite actele oficiale ale CSM la Braşov. Rezultatul a fost un vid de putere judecătorească, în sensul că nu se mai semnează nici un act al conducerii Tribunalului Braşov, până la clarificarea în scris a deciziilor CSM.
Caruselul adreselor trimise de Penitenciarul Craiova Poliţiei Braşov, dar şi Tribunalului Braşov, în speţă, Biroului de Executări Penale, arată că, începând cu 7 iulie 2005, când Tribunalul Braşov a decis încarcerarea lui Gorbunov pe 15 ani, şi până la data de 03.06.2008, când s-a primit adresa de la Tribunalul Dolj, Gorbunov a fost în penitenciar, după care i s-a întrerupt pedeapsa pentru trei luni. Deciziile ulterioare ale Tribunalului Braşov demonstrează că, într-adevăr, s-au respectat procedurile legale ale demersurilor de reîncarcerare a lui Gorbunov, responsabilitatea revenind Penitenciarului Craiova şi Poliţiei Braşov, după cum declară purtătorul de cuvânt al Tribunalului Braşov, judecătorul Alina Mioc. Gorbunov, dat în urmărire generală la 3 decembrie 2008, nu a mai fost găsit la domiciliul din Str. Fragilor nr 1, cartierul Răcădău. Magistraţii secţiei penale a Tribunalului Braşov nu au comentat decizia şefului CSM, nemotivată până în prezent, dar au respins orice vinovăţie în eşecul reîncarcerării lui Serghei Gorbunov. (Libiu Mateescu)
Gorbunov audiat pentru prima oară de procurori
Serghei Gorbunov, până acum câteva zile principalul suspect în cazul dublului asasinat care a avut loc săptămâna trecută la Braşov, a fost audiat ieri pentru prima dată de procurori. Deşi anchetatorii i-au luat moldoveanului o declaraţie în calitate de martor, acesta este în continuare considerat suspect. Potrivit purtătorului de cuvânt de la Parchetul Tribunalului Braşov, Ramona Diaconu, anchetatorii verifică "toate apărările" moldoveanului din declaraţia olografă, potrivit cărora în timpul jafului se afla la sala de sport. Gorbunov nu a fost pus sub învinuire, dar ascultarea sa ca martor este doar o formalitate procedurală îndeplinită pentru că în cauză a fost deja începută urmărirea penală "in rem" (pentru faptă).
DNA A INTRAT PE FIR ŞI MAGISTRAŢII INŢIAZĂ PROTESTE
Între timp şi procurorii anticorupţie au început cercetările pentru a vedea dacă au fost comise fapte de corupţie de către magistraţi, poliţişti, medici ori alţi funcţionari implicaţi în eliberarea lui Gorbunov din penitenciar şi în reîncarcerarea acestuia cu întârziere, susţin surse judiciare. Acesta este şi unul dintre motivele pentru care au fost secrete şedinţele de ieri ale Consiliului Superior al Magistraturii, în urma cărora cinci judecători şi procurori au fost revocaţi din funcţiile de conducere pe care le aveau la Tribunalul Braşov şi la Parchetul Tribunalului Dolj. Sursele citate ne-au precizat că ancheta DNA este în faza actelor premergătoare urmăririi penale. Procurorul-şef al DNA, Daniel Morar, nu a putut spune dacă procurorii anticorupţie au început cercetări în acest caz. "O asemenea informaţie este confidenţială", ne-a precizat Morar. Magistraţii doljeni şi braşoveni revocaţi de CSM au anunţat ieri că vor contesta decizia Consiliului ei fiind susţinuţi de colegii de breaslă care au iniţiat deja proteste. La Parchetul Dolj 48 de procurori îşi susţin şefii daţi jos din funcţiile de conducere. (Violeta Fotache, Miruna Pasă Petru, Libiu Mateescu)