x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reconstrucţie măsluită

Reconstrucţie măsluită

de Suzan Mehmet    |    18 Apr 2008   •   00:00
Reconstrucţie măsluită

ANCHETĂ ● Consiliul Judeţean Covasna acuzat de deturnare de fonduri
Un proiect pentru reconstrucţia unei şcoli din judeţ, derulat cu fonduri Phare, a fost folosit pentru a servi un interes privat. Şcoala s-a construit în altă parte decît prevedea proiectul, pentru a lăsa liber un teren unde cineva voia să facă un motel.



ANCHETĂ ● Consiliul Judeţean Covasna acuzat de deturnare de fonduri
Un proiect pentru reconstrucţia unei şcoli din judeţ, derulat cu fonduri Phare, a fost folosit pentru a servi un interes privat. Şcoala s-a construit în altă parte decît prevedea proiectul, pentru a lăsa liber un teren unde cineva voia să facă un motel.

La începutul anului 2006, Consiliul Judeţean Covasna a obţinut 125.000 de euro din fonduri PHARE pentru reconstrucţia şcolii şi grădiniţei din satul Dobolii de Sus, comuna Boroşneu Mare. Conform proiectului, construcţia trebuia ridicată exact pe amplasamentul şcolii vechi, păstrîndu-se dimensiunile iniţiale. Nu s-a întîmplat aşa. "Reconstrucţia" s-a făcut alături, adică lîngă şcoala veche, ceea ce înseamnă că proiectul nu a fost respectat.

În octombrie 2007, clădirea a fost recepţionată de beneficiar şi totul părea în regulă. Cîteva luni mai tîrziu, adică în cursul lunii februarie, cineva a depus însă o plîngere la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Covasna, cu acuzaţia "deturnare de fonduri".


SUBSTRAT. Licitaţia pentru reconstrucţia şcolii şi grădiniţei Dobolii de Sus, organizată de Consiliul Judeţean Covasna, a fost cîştigată de firma Valdek SRL Sfîntu Gheorghe, societate care nu prea ratează nici o licitaţie derulată în judeţ. Conform declaraţiei vicepreşedintelui CJ Covasna, Vajda Lajos, lucrarea a fost dată sub antrepriză firmei SC Biohaus SRL, o societate cu sediul în comuna Angheluş, specializată în fabricarea de case din lemn, de vacanţă. Societatea îi aparţine lui Ştefan Nikolaus Kiss (fratele consilierului judeţean UDMR Tiberiu Kiss), care are domiciliul stabil în Muhldorf, lîngă München.

Un alt aspect care trebuie consemnat este faptul că la 11 noiembrie 2007, Consiliul Local Boroşneu Mare a organizat o licitaţie pentru vînzarea clădirii şcolii vechi, evident pornindu-se de la un preţ derizoriu, deşi autorităţile locale au lansat iniţial ca intenţie amenajarea unui teren de sport în acest perimetru. Pentru că "rumoarea" iscată în jurul licitaţiei a fost oarecum neliniştitoare, Primăria din Boroşneu a renunţat între timp la vînzarea clădirii.


EXPLICAŢII. Contactat telefonic, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Vajda Lajos, spune că s-a construit o clădire nouă din cauza concluziilor unui raport de expertiză:

"După ce s-a aprobat proiectul şi am obţinut finanţarea, s-a făcut şi o expertiză tehnică, în urma căreia am ajuns la concluzia că nu se poate construi pe acel teren. Şi s-a mutat construcţia 5 metri mai încolo de clădirea veche. Dacă asta înseamnă că am greşit, că nu s-a respectat proiectul iniţial, asta e! Pentru noi important este că la Dobolii de Sus este acum o şcoală nouă. Într-adevăr, Inspectoratul Judeţean de Poliţie ne-a solicitat toată documentaţia şi acum se derulează o anchetă, pentru că există o plîngere cu acuzaţia deturnare de fonduri. Aceeaşi plîngere a ajuns şi la DNA Braşov. Săptămîna trecută a fost aici şi Corpul de Control al primului ministru, tot pentru aceeaşi problemă".


CE SPUNE RAPORTUL. După ce a evaluat starea construcţiei, expertul tehnic a ajuns la următoarea concluzie: "Avînd în vedere că nici un subansamblu al ansamblului structural nu îndeplineşte cerinţele minimale necesare nivelului de siguranţă în raport cu cerinţa de rezistenţă şi stabilitate, propun demolarea construcţiei şi executarea unei clădiri noi, care să corespundă din toate punctele de vedere cerinţelor actuale, necesare unei bune funcţionări a şcolii şi grădiniţei din Dobolii de Sus". Adică demolare, altă fundaţie, clădire nouă. Vicepreşedintele CJ Covasna, Vajda Lajos, nu a avut o explicaţie clară pentru schimbările de plan, iar răspunsul "am mutat clădirea pentru că terenul nu era propice unei noi construcţii" este unul inoportun. De ce-ar fi terenul "propice" la 5 metri mai încolo, fară nici un fel de expertiză?


CONCLUZII. Inspectoratul Judeţean de Poliţie Covasna ne-a confirmat, prin purtătorul de cuvînt, inspector principal Andrea Buzsi, că se derulează o anchetă în acest caz, dar nu s-a ajuns încă la nici o concluzie. DNA Braşov nu a deranjat încă pe nimeni din conducerea CJ Covasna în legătură cu modul în care s-a făcut reconstrucţia Şcolii din Dobolii de Sus, deşi ar trebui, pentru că este vorba despre fonduri Phare. La un moment dat, prin Dobolii de Sus circula idea că cineva se tot străduieşte  să obţină terenul de sub şcoala veche, evident, în urma unei Hotărîri de Consiliu local, ca să construiască acolo un motel. Astăzi, pentru că IJP Covasna anchetează corectitudinea folosirii fondurilor Phare pentru reconstrucţia şcolii din sat şi motivele pentru care a apărut o clădire nouă, dînd astfel posibilitatea administraţiei locale să facă ce vrea cu terenul de sub şcoala veche, ideea a rămas suspendată în aer. Şi primarul din Boroşneu Mare, Laszlo Bartha, şi vicepreşedintele CJ Covasna spun acelaşi lucru: "După demolare, acolo va fi teren de sport". Departamentul pentru Luptă Antifraudă din subordinea Guvernului României ne-a confirmat, de asemenea, că se fac verificări cu privire la modalitatea de obţinere, derulare şi utilizare a fondurilor aferente proiectului "Reconstrucţie şcoală şi grădiniţă Dobolii de Sus". "Vă putem confirma doar faptul că Departamentul pentru Luptă Antifraudă a demarat deja o anchetă şi se verifică modul în care au fost folosite aceste fonduri Phare. S-au cerut documentele, o echipă a D.L.A. s-a deplasat la Sfântu-Gheorghe pentru verificări, ancheta este în curs. În acest stadiu nu vă putem da mai multe amănunte."

Dacă ancheta derulată de organele abilitate va stabili la final că este vorba, într-adevăr, despre deturnare de fonduri, banii obţinuţi pentru reconstrucţie din fonduri Phare vor trebui returnaţi.


Consiliul Judeţean Covasna a uitat ce a hotărât

Consiliul Judeţean Covasna ştia exact ce are de făcut. Fiecare etapă înainte de începerea efectivă a "reconstrucţiei" a fost aprobată în şedinţele ordinare. Toate hotărîrile de Consiliu Judeţean apărute în Monitorul Oficial certifică acest lucru:
Hotărîrea cu privire la aprobarea bugetului fondurilor externe nerambursabile pe anul 2007 al Consiliului Judeţean Covasna, întrunit în şedinţa sa ordinară din data de 30 ianuarie 2007, analizînd Raportul preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna cu privire la aprobarea bugetului fondurilor externe nerambursabile pe anul 2007 al Consiliului  Judeţean Covasna, văzînd Raportul Direcţiei Economice, precum şi Rapoartele de avizare ale comisiilor de specialitate, avînd în vedere: art. 53 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, proiectul "Reconstruire şcoală cl. I-IV şi grădiniţa sat Dobolii de Sus, comuna Borosneu Mare" în cadrul Programului PHARE 2003-Coeziune Economică şi Socială Infrastructura Regională şi Locală/Inundaţii, linia de buget RO 2003/005 551.05.03.04.01.02.17, proiectul "Europa tinerilor, Europa ta" finanţată de Delegaţia Comisiei Europene în România, număr de referinţă EUR 2005-22.02.10.22, Contractul de prestare de servicii nr. 293/14.12.2005 încheiat între Consiliul Judeţean Covasna, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare România şi SC COVIMM CONSULTING SRL în baza prevederilor art. 104, alin. (1) lit. "f" şi în temeiul art. 109, alin. (1) din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, cu modificările şi completările ulterioare, HOTĂRĂŞTE: Art.1. Se aprobă bugetul fondurilor externe nerambursabile pe anul 2007 al Consiliului Judeţean Covasna, conform anexelor nr. EXT, E1, E2, E3 şi 2 care fac parte integrantă din prezenta hotărîre. Art.2. Cu aducerea la îndeplinire a prezentei hotărîri se însărcinează preşedintele Consiliului Judeţean Covasna şi Direcţia Economică.


Interese

Ferenc Andras, cel care a făcut plîngerea la IJP şi DNA Braşov, spune că în domeniul construcţiilor la nivelul judeţului există grupuri de interese UDMR care controlează practic toate lucrările de profil scoase la licitaţie: "Se cunoaşte de la bun început care este cîştigătorul. Totdeauna este vorba despre firmele mari, care oricum nu fac faţă solicitărilor şi dau lucrările sub antrepriză. Pe parcurs se întocmesc o serie de acte adiţionale, ocazie cu care se obţin alte fonduri în plus. În ceea ce priveşte reconstrucţia şcolii din Dobolii de Sus, aceasta este o lucrare mică, însă e vorba despre fonduri Phare".


EXPERTIZĂ

"După ce s-a aprobat proiectul şi am obţinut finanţarea, s-a făcut şi o expertiză tehnică în urma căreia am ajuns la concluzia că nu se poate construi pe acel teren. Şi s-a mutat construcţia 5 metri mai încolo de clădirea veche. Dacă asta înseamnă că am greşit, că nu s-a respectat proiectul iniţial, asta e! Pentru noi important este că la Dobolii de Sus este acum o şcoală nouă"
Vajda Lajos
vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna


ANCHETĂ
"Într-adevăr, s-a depus o plîngere în legătură cu reconstrucţia şcolii din Dobolii de Sus, se derulează deja o anchetă, dar nu vă putem da încă date concrete. Sîntem în faza declaraţiilor, s-au cerut şi documentele de la Consiliul Judeţean, iar cînd se va finaliza cercetarea vom face publică şi concluzia la care s-a ajuns"
Andrea Buzsi
purtător de cuvînt IJP Covasna

×