x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Lupta cu groapa de gunoi din „Yellowstone” a făcut prima victimă: Aproape ucisă, în timp ce încerca să-și salveze localitatea de un posibil dezastru ecologic

Lupta cu groapa de gunoi din „Yellowstone” a făcut prima victimă: Aproape ucisă, în timp ce încerca să-și salveze localitatea de un posibil dezastru ecologic

de Diana Scarlat    |    29 Mai 2024   •   08:00
Lupta cu groapa de gunoi din „Yellowstone” a făcut prima victimă: Aproape ucisă, în timp ce încerca să-și salveze localitatea de un posibil dezastru ecologic

Referendumul pentru interzicerea stației de procesare a gunoiului de la Ucea de Jos, județul Brașov, a avut loc duminică, rezultatul fiind covârșitor în defavoarea antreprenorilor care vor să producă acolo biogaz.

Urmează alte proceduri legale, până se va stabili dacă stația de procesare va putea să funcționeze sau nu. Dar partea neștiută a pregătirilor pentru acest referendum e desprinsă, parcă, din filmele cu mafioți, victimă căzând, din păcate, o femeie de 40 de ani, care a luptat cu toate puterile pentru a-și apăra proprietatea și localitatea. Plecase, joi dimineață, spre stația de procesare, pentru a face fotografii, însă ar fi fost agresată și fugărită, până când a fost lovită în plin de o mașină, pe DN 1, fiind aruncată 20 de metri în aer. Poliția anchetează acum filmul evenimentelor, pentru a stabili cine au fost agresorii care au determinat cauzele accidentului.

Daniela B. s-a implicat foarte mult în lupta locuitorilor comunei Ucea, pentru a opri deschiderea afacerii cu biogaz din zonă. Locuiește foarte aproape de fostul abator de la Ucea, unde acum se pregătește deschiderea unei stații de procesare a deșeurilor și producere de biogaz. Împreună cu vecinii și cu primarul localității, Daniela a analizat documentele și legislația, a strâns semnături și a ținut legătura cu jurnaliștii, în ultima perioadă.

Daniela nu a mai apucat să ajungă la votul de la referendum, pentru că joi dimineața a vrut să facă doar câteva fotografii cu depozitele în care ar urma să fie aduse deșeurile, însă sfârșitul a fost tragic. În jurul orei 9.50, Daniela a plecat, fără mașină, spre stația de biogaz din apropierea casei sale. Stabilise, împreună cu primarul, să meargă acolo și să facă fotografii pentru a le pune la dispoziția mass-media, în demersul lor comun. Din declarațiile primarului, pentru Jurnalul, reiese că Daniela a apucat să-și sune partenerul de viață și a anunțat că a fost agresată, atunci când a ajuns la depozit, fiind urmărită inclusiv de o mașină, dar filmul evenimentelor arată că situația a durat în jur de o oră și jumătate, până când a fost lovită de o mașină care se deplasa pe DN 1, dinspre Sibiu, în timp ce încerca să traverseze strada din nou către depozit.

Poliția anchetează cauzele producerii accidentului și a analizat toate imaginile înregistrate pe camerele de supraveghere din întreaga zonă, de la ora 9.50 până la momentul accidentului. Localnicii au declarat, pentru Jurnalul, că știu cine este unul dintre agresori. În urma anchetei poliției se vor stabili vinovații. 

Din fericire, Daniela a supraviețuit accidentului de mașină în care a fost rănită grav, în timp ce era fugărită de agresori. A suferit mai multe intervenții chirurgicale și medicii speră că se va putea recupera cu bine.

Votul arată opoziția locuitorilor

La referendum, votul locuitorilor comunei Ucea a arătat că aceștia nu își doresc să aibă stația de biogaz pe raza localității lor. „Referendumul s-a validat. Din 1.040 de participanți, 1.023 au votat „Nu”, 7 voturi au fost anulate, iar 10 au votat „Da”. În continuare, vom face niște memorii pe care le vom adresa instituțiilor abilitate. Urmează întâlniri cu prefectul și cu cei de la Agenția pentru Protecția Mediului. Firma care vrea să deschidă stația de biogaz a depus o plângere și ne-a notificat, dar sunt lucruri care nu se confirmă în ceea ce au depus ei. Dacă vom ajunge în instanța de judecată, avem toate prevederile legale de partea noastră. Din păcate, victimă a fost doamna care s-a dus acolo joi și a ajuns să fie călcată de o mașină”, a explicat primarul.

Daniela nu s-a născut la Ucea, dar s-a mutat aici, împreună cu partenerul ei de viață, cumpărând o casă. A fost, în ultimele luni, printre cei mai activi locuitori ai comunei, încercând să-și apere proprietatea și localitatea, mai ales după ce a aflat de la soțul ei și de la vecini că zona a suferit, timp de 60 de ani, din cauza mirosurilor de la abatorul din zonă.

Daniela a mărturisit, pentru Jurnalul, că nu vrea să renunțe la lupta pentru proprietate, deși unii localnici sunt dispuși să vândă și să plece. A spus de mai multe ori, în discuțiile pe care le-am avut, că nu i se pare normal să abandoneze lupta, pentru a le da acelor investitori munca ei de-o viață și pentru a se muta în altă localitate. Proiectul de procesare a deșeurilor pentru producerea de biogaz a răsculat sătenii din comuna Ucea, dar și pe cei din localitățile învecinate. Daniela a fost mereu revoltată mai ales de lipsa de cooperare a APM Brașov, a Gărzii de Mediu și a Ministerului Mediului, dar mai ales de faptul că aceste autorități susțin proiectul care ar urma să aducă în localitate 70 de tone de gunoi pe zi, din care se vor procesa doar 3, restul urmând să rămână depozitate.

70 de tone de gunoi, pe zi

Totul a început când Firma Waste Energy Trading SRL din Bacău a cumpărat stația de la Carmolimp, din localitatea Ucea, pregătindu-se să proceseze aici deşeuri de origine animală (de la gunoi de grajd la materii aruncare de abatoarele sau de fabricile de producere a preparatelor de carmangerie), dar şi deşeuri de origine vegetală. 

Documentația arată că aici vor ajunge zilnic 70 de tone de deşeuri, din care 50 de tone de deşeuri de abatorizare, dejecţii animaliere, deşeuri ambalate din produse alimentare improprii consumului uman, și 20 de tone de alte tipuri de deşeuri. Capacitatea staţiei este de 50 de tone de deşeuri pe zi, iar prin procesarea acestora ar trebui să se producă biogaz, energie electrică şi apă caldă. Waste Energy Trading SRL a fost înființată în anul 2013 și are trei acționari. 

Firma a încercat să oprească inclusiv referendumul, făcând o plângere prealabilă și notificând Primăria Ucea pentru anularea acțiunii, cu mențiunea că referendumul ar fi „nedemocratic” - situație semnalată de Jurnalul chiar vineri, înainte de votul cetățenilor.

Localnicii spun că se tem de un dezastru ecologic și vor fi afectate toate domeniile de activitate, iar proprietățile lor își vor pierde valoarea, în condițiile în care fermierilor li se vor îmbolnăvi animalele, vor fi distruse toate celelalte activități economice din zonă și întreaga regiune se va declara zona contaminată. 

Turismul va deveni pestilențial

Daniela a explicat, de mai multe ori, inclusiv în întâlnirile cu autoritățile, că zona în care ar urma să existe acele depozite unde se vor strânge mii de tone de gunoi este între DN 1 și Transfăgărășan, adică exact pe traseele parcurse de turiștii care vizitează zonele montane din județele Brașov și Sibiu. Ea vorbise și cu locuitorii din zona Transfăgărășanului, din comuna Cârțișoara, aflată foarte aproape de viitorul depozit. Turismul va fi redus la zero, în toate localitățile care ar urma să fie afectate de mirosurile degajate de depozitele de deșeuri de la Ucea.

Teoretic, deșeurile vor fi procesate pentru a produce biogaz și energie electrică, dar depozitarea lor va face viața oamenilor imposibilă. Singura soluție, în cazul în care proiectul va fi demarat, ar rămâne depopularea localităților afectate, pe o rază de zeci de kilometri, pentru că oamenii nu ar mai putea decât să fugă și să lase totul în urmă.

Marele parc natural e în aceeași zonă

Iar toate acestea se întâmplă într-o zonă vizată și pentru extinderea parcului natural prezentat de Fundația Conservation Carpathia drept viitorul „Yellowstone al Europei” - proiect susținut inclusiv de ONG-ul Pro Park, înființat chiar cu acest scop. Din partea celor două ONG-uri nu a intervenit nimeni, pentru a cere măcar lămuriri de la autoritățile de mediu care susțin proiectul depozitelor de gunoaie plasat „în inima” viitorului parc natural. Nici din partea altor ONG-uri de mediu nu s-a autosesizat nici măcar un activist, pentru a se alătura luptei locuitorilor de la Ucea.

În afară de referendum, locuitorii din Ucea au lansat și o petiție, cu sprijinul deputatei Ana Loredana Predescu. S-au strâns deja semnături și documentul a fost depus la APM Braşov. Textul petiţiei a fost redactat de un avocat specializat pe probleme de mediu, iar acesta ar putea să-i reprezinte pe localnici și în instanță, dacă activitatea nu va fi oprită.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×