x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special “Regele este o entitate sacră”

“Regele este o entitate sacră”

de Loreta Popa    |    25 Oct 2008   •   00:00
 “Regele este o entitate sacră”

Majestatea Sa Regele Mihai I s-a născut la 25 octombrie 1921, la Sinaia. La Palatul Cantacuzino, gazda Saloanelor IMNER (Institutul Naţional pentru Memoria Exilului Românesc) realizate de Marilena Rotaru, a avut loc o seară dedicată zilei de naştere a Majestăţii Sale Regelui Mihai I.

Evenimentul a fost pregătit cu mult timp înainte de Marilena Rotaru. Dacă a fost un succes ne spune chiar cea care a organizat această seară dedicată M. S. Regelui Mihai I. “M-am născut, am trăit şi trăiesc la oraş, dar am o mentalitate de agricultor”, spune Marilena Rotaru. “Urmăresc fiecare sămânţă pe care o pun de la încolţire până la rodire. Succesul este un capăt de drum. Pe mine mă interesează drumul. Faptul că publicul nu mai încăpea miercuri seară în sala de spectacole a Palatului Cantacuzino poate fi pentru unii un semn al succesului. Pentru mine este expresia unei nevoi stringente: aceea de a fi conectat la adevăr. Dar dacă cineva a plecat de la Saloanele INMER cu o înţelegere nouă, cu o lumină în plus în gândurile lui, atunci da... acesta este succesul.” Cum crede Marilena Rotaru că mai este percepută de români ziua Regelui? “Confuz. La 25 oc-tombrie 1944, armata română a eliberat la Carei ultima palmă de pământ românesc. Soldaţii români şi întreaga armată i-au dedicat această victorie Regelui Mihai pentru că era şi ziua de naştere a Majestăţii Sale. Regele era încă şeful statului şi capul armatei. Regimul comunist a declarat ziua de 25 octombrie ca zi a armatei, pentru a scoate din memoria naţiunii ziua de naştere a Regelui. Câţi dintre români ştiu acest lucru?! E adevărat că după 1990 – şi mai ales –, în ultimii ani, lucrurile s-au mai schimbat. Prea puţin.”

 

Exilul

După 1989 a realizat serialul de documentare consacrate valorilor diasporei române, “Memoria exilului românesc.” Ce crede Marilena Rotaru despre exilul Majestăţii Sale? “Nici toată apa cumplitului ocean/Nu poate şterge mirul cu care este uns Regele.” Este o replică din “Richard al II-lea” de Shakespeare. Spune tot. Regele este o entitate sacră. El este foarte sus, prin naşterea hotărâtă de Cel Atotputernic, dar şi foarte jos, adică foarte aproape de cei din regatul său. După alungarea Regelui Mihai din ţară, românii l-au plâns şi s-au rugat pentru întoarcerea lui zeci de ani în şir. Am întâlnit mulţi după 1990. Regele Mihai a fost “marele exilat.” A trăit într-o rană vie, a perceput fiecare mutilare în plan fizic şi spiritual a poporului său. Exilul său a fost mai lung decât al celorlalţi exilaţi. Până în februarie 1997 (cu excepţia celor trei zile de graţie divină din 1992) a fost singurul român căruia i se interzicea venirea în ţară.

“Regimul care a strâns cel mai mare capital de încredere, din timpurile originare până în zilele noastre, este monarhia. Uitaţi-vă la monarhiile europene, toate înrudite cu Casa Regală a României. Simţi imediat, în Spania, Belgia, Olanda, Marea Britanie, în ţările nordice, că acolo există un rege, o regină. România a fost monarhie 81 de ani. Am fost atunci printre cele mai prospere şi civilizate ţări din Europa. Leul românesc se schimba la egalitate cu francul, marca şi alte valute. Importarea republicii cu tancurile sovietice a echivalat cu o operaţie contra naturii. Dacă în 1989 redeveneam monarhie, ne reîntorceam la noi înşine. Adică foarte departe comparativ cu momentul actual.” Momentele de cumpănă? “Cu un termen de televiziune se poate spune că aceste momente au fost sincron, ale Regelui Mihai cu naţiunea română. Nu a fost un  singur moment. De cumpănă e prea blând spus faţă de suferinţa şi sacrificiul trăite de Majestatea Sa.”

 

Bucurie imensă, înecată în multiple emoţii

Regele Mihai a conferit în mai 2008, într-o ceremonie privată, la Palatul Elisabeta, decoraţii ale Casei Regale. Marilena Rotaru a primit Medalia Regele Mihai I pentru Loialitate. “Am primit decoraţia chiar în ziua de 10 mai a acestui an. A fost copleşitor pentru mine. De-a lungul anilor de jurnalism în televiziune am aşteptat, mărturisesc, recunoaşteri din partea unor instanţe profesionale. Nu mă plâng. Am avut parte de multe astfel de recunoaşteri, de distincţii importante. Dar din partea Regelui Mihai nu am aşteptat niciodată o astfel de distincţie pentru că mi se părea că fusesem însutit răsplătită prin toate întâlnirile şi convorbirile avute cu M.S., cu Regina Ana şi cu ceilalţi membri ai Familiei Regale Române. Tot ce am făcut în aceşti 18 ani am crezut că trebuie să fac. Nu mi-a cerut nimeni să fac filme şi interviuri cu Regele. Mi s-a cerut însă să n-o fac şi am fost împiedicată să le difuzez, dar asta e altă poveste... Momentul decorării a fost teribil de emoţionant. E cea mai de preţ distincţie pe care am primit-o până acum, pentru că vine din partea unei instanţe morale. Pentru mine, după Dumnezeu şi Alaiul Ceresc, Regele Mihai e cea mai înaltă instanţă morală. A fost o bucurie imensă, înecată în multiple emoţii. Tatăl meu a fost ofiţer în armata regală, a depus jurământul în faţa Regelui Mihai şi a fost decorat de M.S. cu Coroana României cu Spade şi Coroana României cu Spade şi Frunze.” Secretul longevităţii cuplului regal? “Vintilă Horia îmi spunea în interviul acordat în 1990: «Mai devreme sau mai târziu, fiecare lucru şi fiecare fiinţă se vor întoarce la locul lor pentru ca ordinea divină să nu aibă de suferit». Cred că aşa trebuie văzută şi înţeleasă nunta de diamant a Regelui Mihai şi a Reginei Ana, ca şi întreaga lor viaţă: ca un fapt hotărât de ordinea divină”.

 

Saloane INMER – un eveniment cultural de succes

În fiecare lună, elegantul Palat Cantacuzino este gazdă a Saloanelor INMER. Drept pentru care nu a părut deloc ciudat că publicul nu mai încăpea miercuri seară în sala de spectacole la seara dedicată zilei de naştere a Regelui Mihai. Nostalgicii Monarhiei, cei care l-au cunoscut pe rege sau au copilărit în perioada interbelică şi, în general, admiratorii României interbelice au cântat cu patos “Trăiască Regele!”, imn care se cânta înainte vreme în şcolile din ţara noastră. Mai mult decât atât, cei care au venit să guste puţin din eleganţa României de dinaintea venirii  comunismului s-au delectat cu muzică clasică şi au urmărit un film documentar cu diverse momente ale vizitelor regelui prin ţară. Surpriza organizatorilor a fost reprezentată de discursurile susţinute de doi foşti colegi de clasă ai Majestăţii Sale Regelui Mihai, care au povestit câte ceva despre “măreţia, dar în acelaşi timp şi modestia” Regelui, precum şi despre drama suferită în momentul în care România a pierdut Basarabia. Cu toate acestea, de departe cel mai dur moment a fost acela când regele a fost obligat să abdice. “Întrucât comunismul a fost un regim impus cu forţa din exterior, am militat şi voi milita pentru totdeauna pentru ca România să fie o Monarhie constituţională, cea mai bună soluţie pentru ţara noastră”, a declarat Dinu Zamfirescu, preşedintele INMER (Institutul Naţional pentru Memoria Exilului Românesc).

Saloanele INMER organizează o dată pe lună evenimente culturale de acest gen, dar săptămâna aceasta evenimentul a fost dublat de sărbătorirea zilei de naştere a Majestăţii Sale Regele.

  • Ionuţ Răduică
×