x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Regele Naiului, Stăpînul sunetelor

Regele Naiului, Stăpînul sunetelor

de Oana Georgescu    |    15 Iun 2008   •   00:00
Regele Naiului, Stăpînul sunetelor
Sursa foto: Ştefan Tănăsache/

ARTĂ ● Muzica la plus infinit Maestrul Gheorghe Zamfir a revenit în forţă cu un regal artistic.
Sute de spectatori, interpretare de excepţie, unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale anului.



ARTĂ ● Muzica la plus infinit Maestrul Gheorghe Zamfir a revenit în forţă cu un regal artistic.
Sute de spectatori, interpretare de excepţie, unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale anului.

Cu toate că Maestrul a fost la concurenţă cu debutul Campionatului European de Fotbal, sute de spectatori au ţinut să fie prezenţi la recentul concert "Gheorghe Zamfir cu Orchestra Simfonică din Cairo şi Orchestra Filarmonicii Paul Constantinescu – Ploieşti".  Spectatorii au avut ocazia să asculte piese precum "Nesun Dorma", "Tarantella", "Memories", "Ciocîrlia" sau "Don’t cry for me, Argentina", în interpretarea Maestrului şi a unor instrumentişti de excepţie, români şi străini.

Concertul a venit ca o continuare a succesului din decembrie anul trecut, şi anume   concertul "Români pentru sîrbi", susţinut împreună cu membrii orchestrei care-i poartă numele. La începutul lunii februarie anul acesta, Gheorghe Zamfir a concertat în Egipt, la Cairo şi Alexandria, alături de Orchestra Operei din Cairo, dirijată de Ovidiu Bălan (Filarmonica din Bacău). În plus, la începutul lunii aprilie anul acesta, imediat după sărbătorirea zilei sale de naştere, Maestrul a fost invitat de onoare la Istanbul, la premiera "Troia – Fire of Anatolia", spectacol pe care-l vom vedea la Bucureşti în iarnă şi unde naiul Maestrului răsună în două partituri distincte, ca parte a coloanei sonore a megashow-ului.

"Am fost atras în campanii politice şi polemici de oameni care s-au folosit de numele meu. M-au omagiat, apoi părăsit şi m-au uitat" – spune muzicianul. "Am fost trist şi dezamăgit de ceea ce mi se întîmplă, dar mi-a trecut, căci îmi vor rămîne mereu naiul şi publicul."

La începutul anilor ’70, Franţa a fost sedusă definitiv de Taraful "Gheorghe Zamfir", atunci cînd a susţinut 45 de spectacole la teatrele "Gaîtè-Montparnasse", "Vieux Colombier" şi pe legendara scenă Olympia, unde a cîntat pentru prima dată la cele patru naiuri pe care le-a creat – soprano, alto, tenor, bass. Introducînd naiul în toate stilurile şi genurile muzicale şi revoluţionînd sunetul la scară universală, artistul şi-a cîştigat respectul şi elogiile celor mai mari muzicieni ai lumii. Cu zeci de milioane de discuri vîndute, concerte cu casa închisă, elogii de care s-a bucurat în toate ţările lumii, artistul este şi acum o veritabilă mărturie că talentul, arta, profesionalismul, armonia cu natura, echilibrul şi perfecţiunea duse dincolo de orice închipuire sînt ingredientele unei frumuseţi artistice şi sufleteşti unice.
Publicul adevărat l-a bisat şi l-a ovaţionat în picioare la Sala Palatului, minute în şir, cu ocazia acestui eveniment, probabil irepetabil.

×