x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Regele parcurilor, descăunat

Regele parcurilor, descăunat

de Oana Stancu Zamfir    |    Monica Andrei Capatos    |    22 Iul 2008   •   00:00
Regele parcurilor, descăunat

Ultimul din greii Primăriei aflat pe lista neagră a lui Sorin Oprescu este şi cel "onorat" de noul edil cu prima vizită făcută pe teren: Virgil Cîrstea, şeful parcurilor şi lacurilor din Capitală, un apropiat al preşedintelui Băsescu şi al Elenei Udrea şi tartor al nenumăratelor matrapazlîcuri din Bucureşti.

Ultimul din greii Primăriei aflat pe lista neagră a lui Sorin Oprescu este şi cel "onorat" de noul edil cu prima vizită făcută pe teren: Virgil Cîrstea, şeful parcurilor şi lacurilor din Capitală, un apropiat al preşedintelui Băsescu şi al Elenei Udrea şi tartor al nenumăratelor matrapazlîcuri din Bucureşti.

 
Perlele Lacului Herăstrău. Terase amplasate foarte aproape de luciul apei sau direct în inima parcului, pe spaţiul verde. Aducătoare de bani frumoşi pentru patronii lor sau pentru cei care le-au subînchiriat. Adevărate perle însă pentru Administraţia Lacuri şi Parcuri, cea care le are sub contract. Aerul dubios din jurul fiecărei astfel de terase, în multe cazuri un fost wc public extins fără control sau autorizaţie pe spaţiul verde sau pe malul lacului, numărul mare de construcţii apărute de la un sezon la altul au determinat anul trecut o campanie a Jurnalului Naţional, care a dezvăluit ilegalităţile din spatele acestor contracte în bătaia de joc a parcurilor. Cazul fostului pavilion Expo-flora, situat chiar în mijlocul Herăstrăului, a fost piatra care a dărîmat zidurile de apărare construite în jurul Administraţiei conduse de Virgil Cîrstea, botezat "regele parcurilor". După 40 de ani în care a funcţionat ca o expoziţie florală, imobilul servea acum unei cafenele cu terasa extinsă şi pe iarbă, şi în locul florilor care pot fi azi admirate pe aleile din jurul ei. Pentru extinderea ei a fost tăiat unul dintre cei mai vechi copaci din parc, pe care Asociaţia Eco-civica ni l-a dezvăluit drept un monument istoric. În loc de canalizare – o fosă fără autorizaţie, care-şi aruncă dejecţiile sub nasul consumatorilor. Sursele Jurnalului Naţional o indicau drept patroană pe Cristina Pîrvulescu – "blonda de la integrare" – director în Primăria Capitalei. După ce a negat orice legătură cu terasa cu pricina, dna Pîrvulescu şi-a trecut în declaraţia de avere o donaţie de 100.000 de euro primită de la o doamnă al cărei nume coincide cu cel al administratorului firmei-fantomă care a pus mîna pe fosta Expo-flora. (n.r. – fapt pentru care Cristina Pîrvulescu este anchetată în prezent de Agenţia Naţională  de Integritate).

 
AGĂŢAT ÎN PARC. Ancheta Jurnalului Naţional avea să dezvăluie că ALPAB încheiase un contract pe 20 de ani nu în baza unei licitaţii, ci pe încredinţare directă, cu un necunoscut care îl agăţase pe Virgil Cîrstea pe aleile parcului, după cum însuşi Cîrstea a mărturisit. În spatele necunoscutului – o firmă-fantomă, înregistrată într-o căsuţă poştală din Delaware, Statele Unite. Pentru 174 mp construiţi şi 390 mp de spaţiu verde, SC Kontex Business Group SRL a plătit o chirie de 1.260 de euro lunar, cînd experţii imobiliari cotau zona la peste 6.000 de euro/lună. Firma a intrat imediat în lichidare, dar asta nu l-a determinat pe directorul Cîrstea să rezilieze contractul, aşa cum prevedea actul semnat între părţi. Pe măsură ce ancheta Jurnalului scotea la iveală şi alte nereguli din "regatul" Cîrstea, pavilionul trecea de la decor floral la cafenea, apoi la expoziţie.

 
REABILITAREA ŞCOLILOR. Ceea ce părea o poveste banală despre o "găinărie" dintr-un parc s-a dovedit însă o afacere de proporţii, care excedea spaţiului verde, ajungînd în rănunchii Primăriei. Asta pentru că "necunoscutul din parc" şi căsuţa lui poştală din SUA făceau parte dintr-un lanţ de necunoscuţi şi off-shore-uri care au pus mîna pe contractul de reabilitare a 11 şcoli din pachetul BEI, în valoare de 12,3 milioane de euro.

 
NEPOTUL PARAVAN. Intrînd mai adînc în situaţia construcţiilor din Herăstrău, Cişmigiu, Parculul Tineretului şi altele, Jurnalulul Naţional a descoperit că multe dintre imobile duceau direct la Virgil Cîrstea. Printr-un paravan: nepotul său, Mihai Ancuţa, acţionar al mai multor firme care beneficiau de contracte cu unchiul. Una dintre firme – SC Crirox Group Construct SRL, unic acţionar Mihai Ancuţa – a primit de la unchiul Cîrstea fostul sediul al ALPAB de la intrarea în Herăstrău, din Bulevardul Kiseleff, spre Pavilionul H. Două imobile, unul de 200 de metri pătraţi şi o anexă, plus terenul de circa 1.500 mp, contra unei chirii de doar 15 milioane de lei pe lună. Spaţii pe care Ancuţa le-a subînchiriat firmei SC Eco Horticola & Garden Center, contra unei sume la adevărata valoare a zonei. Crirox a beneficiat, potrivit surselor noastre, necontestate de Primăria Capitalei, şi de reabilitarea sediului central ALPAB de pe malul Lacului Floreasca şi a cinematografului din Parcul Herăstrău, în timp ce o altă firmă a aceluiaşi nepot, Tehnolux Invest SRL, a construit cele două biblioteci din Parcul Herăstrău. Firmă înregistrată chiar la sfîrşitul anului 2004, la puţin timp după ce Cîrstea a fost numit director al Administraţiei Lacuri şi Parcuri.

Împreună cu un apropiat al lui Cîrstea, Nikolaus Werter, Ancuţa se afla şi-n spatele Restaurantului Ocasion din Cişmigiu, pe marginea patinoarului proaspăt înfiinţat atunci de Primărie, beneficiind şi de un lanţ de 15 chioşcuri. Restaurantul s-a extins pe spaţiul verde, fară să fie împiedicat de nimeni, atît timp cît cel care trebuia să apere verdele public era chiar unchiul Cîrstea.

O a patra firmă în care era implicat Ancuţa, Black Fish Com SRL, pusese mîna pe debarcaderul din Herăstrău. Nepotul avea deja experienţă în domeniu, pentru că tot Black Fish gestionase debarcaderul din Parcul Carol. Cu un mic restaurant pe malul lacului. Chiria stîrnea orice invidie: 375 de dolari pe trimestru.

În portofoliul nepotului se aflau totodată mai multe imobile din Cotroceni şi Parcul Naţional, clădite pe spaţiile unor foste wc-uri publice.

 
LANŢUL UDREA – BUCŞARU. În afacerile ALBAB s-au strecurat însă şi nume grele, cum avea să o demonstreze povestea Ştrandului Moghioroş. 4.000 de metri pătraţi contra a 1.500 de euro pe lună. Beneficiar SC Laur & CD 98 Servcom SRL. Acţionari: Bucşaru Magdalena Ramona (17%) – fiica lui Dumitru Bucşaru, cel pentru care preşedintele Traian Băsescu intervenea la Ministerul Transporturilor pentru plăţi de peste 110 miliarde către acesta – Ganciu Teodor Andrei, asociat cu Dorin Cocoş în trei firme, cenzorul Anca Dinu fiind şi ea legată de cuplul Udrea-Cocoş prin "Centrul de Evaluare Medicală şi Testare a Forţei de Muncă SA".

Aceeaşi SC Laur & CD 98 Servcom SRL a beneficiat de la Cîrstea şi de un spaţiu din Parcul Herăstrău, pe aceeaşi reţetă a unui fost wc public transformat în restaurant, sub uluitoarea prevedere contractuală potrivit căreia cîrciuma trebuia făcută pentru a întreţine activitatea wc-ului public. Cităm: "Obiectul contractului: exploatarea wc public Pescăruş din Parcul Herăstrău, în care va desfăşura activitatea de alimentaţie publică pentru susţinerea financiară a activităţii de exploatare a toaletei reabilitate".

 
FĂRĂ URMĂRI. Bugetul ALPAB se ridica anul trecut la peste 33 de milioane de euro. Dincolo de terase, nereguli se înregistrau şi la decolmatarea lacurilor şi la curăţenia parcurilor, paza acestora, pînă la numărul firelor de iarbă şi de panseluţe pe care cine ar fi stat vreodată să le numere. Viceprimarul Ludovic Orban dezvăluia Jurnalului Naţional că toate contractele ALPAB erau de fapt ilegale, pentru că nu trecuseră prin Consiliul General. Primarul Videanu a demarat o anchetă. Nici afirmaţia unuia, nici a celuilalt nu a produs vreun efect. Virgil Cîrstea s-a dovedit intangibil. Revista Spy îl surprindea exact în acea perioadă la întîlnire, în Satul Francez, cu Elena Udrea, căreia îi săruta umil mîna. Jurnalul Naţional îl surprindea ieşind dimineaţa din vila lui Traian Băsescu din Otopeni. Unde nu înnoptase ocazional. Cîrstea locuieşte în fosta casă a preşedintelui, în posesia căreia a intrat imediat ce Traian Băsescu a ajuns la Cotroceni, cu paravan însă oferit de cumpărătorii din acte, un cuplu din Constanţa, judeţul de origine şi al preşedintelui, şi al lui Cîrstea.

 

Pe ultima sută de metri

Ameninţat cu demiterea, Cîrstea mai are cîteva probleme de rezolvat la final de mandat. Angajaţii ALPAB amenajează terase private pe malul Lacului Cişmigiu. Mai mulţi cetăţeni au fotografiat în urmă cu două săptămîni, cu telefonul mobil, muncitorii în timp ce descărcau pavele dintr-un autotractor al ALPAB. Provenienţă confirmată de Biroul de Presă al Primăriei: "Autotractorul cu remorcă avînd numerele de înmatriculare B 18 CDH, B 81 BFZ se află în proprietatea ALPAB şi este repartizat în Parcul Cişmigiu, pentru aprovizionarea cu flori, arbori şi materiale de întreţinere, avînd obligaţia să efectueze şi transporturi de degajare a gunoaielor din parc". Aşadar, instituţiile statului, plătite din bani publici, au ajuns să lucreze pentru firme particulare.

Terasa din Parcul Cişmigiu este amenajată în jurul unui chioşc de epocă, pe care autorităţile au uitat să-l protejeze. Chioşcurile de epocă din Cişmigiu au fost închiriate de patronii Restaurantului Ocasion de la Vasile Halas. Mai mult, au şi număr cadastral. În acte, chioşcurile au fost intabulate cu acordul Primăriei Capitalei pe Strada Ştirbei Vodă, numărul 37 A. Patronii Restaurantului Ocasion sînt Nikolaus Werter şi Daniel Apostol Radu, ambii apropiaţi ai lui Cîrstea.

 

  • Petru Zoltan
×
Subiecte în articol: special national parcul herastrau cirstea alpab