La 132 de ani de la naşterea Reginei Maria a Romăniei, cercetătorul dr Diana Mandache a publicat o biografie in imagini a mult-iubitei suverane.
La 132 de ani de la naşterea Reginei Maria a Romăniei, cercetătorul dr Diana Mandache a publicat o biografie in imagini a mult-iubitei suverane.
Prima cronică in imagini a Reginei Maria a Romăniei, "Marie of Romania Images of a Queen" ("Maria de Romănia. Fotografiile unei regine"), a fost lansată luni, de ziua de naştere a regretatei suverane, in Sala Lapidarium a Muzeului Naţional de Istorie al Romăniei. Reunind 204 imagini, cartea apărută in limba engleză la Editura Rosvall Royal Books, din Suedia, se inscrie in seria volumelor dedicate monarhiilor europene ca prima biografie in imagini a faimoasei regine. Volumul prezintă viaţa, epoca şi moştenirea uneia dintre reprezentantele cele mai de seamă ale monarhiei romăne.
Aceeaşi editură a publicat in 2001 cartea omagială - 80 de ani - dedicată Regelui Mihai: "H.M. King Michael I of Romania. A Tribute".
EFORTURI. Dr Diana Mandache a depus o muncă de documentare, care a durat şapte ani. A ajuns la Arhivele Casei Regale Britanice de la Castelul Windsor şi de la Arhivele de la Kent State University - Ohio, la Arhivele Naţionale ale Romăniei şi Biblioteca Naţională a Romăniei - Colecţii Speciale. Printre cele 204 imagini se regăsesc şi fotografii originale şi cărţi poştale din colecţia autoarei. Primele fotografii care au intrat in Romănia, trimise de Principesa Maria de Edinburgh către logodnicul său - prinţul de coroană al Romăniei Ferdinand - , erau cele realizate de J. Russell, fotograf al Casei Regale britanice, in 1892, la Clarence House, cu prilejul confirmării logodnei de către Regina Victoria la Castelul Windsor.
VORBITORI. Evenimentul s-a bucurat de prezenţa familiei regale a Romăniei, a Regelui Mihai şi a Reginei Ana. Au mai fost invitaţi la lansare secretarul general al Ministerului Culturii şi Cultelor (MCC), Virgil Ştefan Niţulescu, Valentin Mandache, istoric la London School of Economics and Political Sciences, dr Crişan Muşeţeanu, directorul general al MNIR, Ted Rosvall, director la Editura Rosvall Royal Books şi preşedinte al Societăţii genealogice din Suedia, inrudit printr-un strămoş din secolul al XVIII-lea cu regele suedez şi Regina Ana a Romăniei.
Lucrarea beneficiază de distribuţie in Uniunea Europeană şi SUA.
Specializată in istoria regalităţii europene, Diana Mandache are o activitate in domeniu de peste două decenii. A lucrat la Muzeul Palatului Regal Cotroceni, a desfăşurat cercetări şi a predat la universităţi şi arhive din Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii, avănd ca rezultat publicarea unei serii de lucrări foarte apreciate pe tema istoriei regalităţii in Romănia"
mihai.stirbu@jurnalul.ro