x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reguli rescrise pentru onoarea lui Gutău

Reguli rescrise pentru onoarea lui Gutău

de Andreea Căprescu    |    17 Feb 2010   •   00:00
Reguli rescrise pentru onoarea lui Gutău

Consilierii locali din Râmnicu-Vâlcea au rescris regulile pentru ca primarul Gutău să poată primi, la răcoare, titlul de Cetăţean de Onoare. Aleşii au votat însă pe baza unui document care nu a fost declarat legal înainte de a intra în dezbatere, pe motiv că secretarul l-a primit cu întârziere. Reprezentanţii Primăriei spun că a fost vorba doar despre un viciu de procedură, nu despre legalitate. Potrivit noului regulament, distincţia oferită edilului corupt nu poate fi retrasă.



La şedinţa extraordinară convocată la 15 februarie, modificarea Regulamentului privind conferirea titlului de cetăţean de onoare aprobat prin HCL nr. 41/2007, dar şi acordarea acestuia lui Mircia Gutău au constituit punctul 5, la capitolul Diverse. Din înregistrările video rezultă că şedinţa, cu toată ordinea de zi, a durat 14 minute, iar "discuţia" privind acordarea titlului, un singur minut. Printre materialele oricum nestudiate de consilierii locali s-au numărat memoriile de susţinere redactate de Fundaţia Culturală "Sfântul Antim Ivireanul", Asociaţia Ortodoxă Pro Vita, Forumul Cultural al Râmnicului şi Academia Olimpică Română, filiala Vâlcea, toate primite şi înregistrate la 15 februarie. "Am primit un raport însoţit de nişte semnături ale cetăţenilor, mă rog, nişte mâzgălituri şi nu am apucat să le număr sau să văd CNP-urile. Ne-au fost date în cursul şedinţei şi nu am avut timp de studiu. Documentul nu a avut o viză de legalitate aşa cum ar trebui, înainte de a intra într-o dezbatere. Eu am fost singurul care a luat cuvântul şi am cerut amânarea demersului. Nu trebuia trecut pe ordinea de zi până la lămurirea situaţiei", a declarat Ion Matei, consilier local PSD.

ÎNTÂI VOTUL, APOI LEGALITATEA
Secretarul primăriei spune însă că totul este perfect legal. "Este adevărat că aşa s-a procedat până acum, consilierii primind materiale cu viza de legalitate înainte, ca o garanţie a veridicităţii lor, dar nu există o prevedere care să ceară acest lucru. Se pot face comentarii vizavi de procedură, dar nu asupra legalităţii", a explicat Toma Mihăescu. Din declaraţiile obţinute rezultă că şedinţa extraordinară, convocată pe nepusă masă, a avut drept scop acordarea acestui titlu, restul punctelor de pe ordinea de zi fiind de umplutură. Mai mulţi consilieri locali, evident nu din PD-L, nici nu ştiau de introducerea acestui subiect pe lista dezbaterilor. Practic, cei 14 consilieri democrat-liberali au aprobat un document a cărui legalitate trebuia analizată înainte de a fi supus dezbaterii. "Secretarul ar fi semnat dacă primea materialul în timp util. Hotărârea de consiliu a fost redactată azi şi a primit viza de legalitate, aşa că nu există probleme", a precizat Romeo Rădulescu, viceprimarul cu atribuţii de primar.

PARAGRAFUL CU DEDICAŢIE
Într-un document intitulat "Expunere de motive" se evidenţiază "extensiile" aduse regulamentului, desigur, în virtutea spiritului democratic... "(...) considerăm oportună extinderea criteriilor de acordare a Titlului de Cetăţean de Onoare al municipiului Râmnicu-Vâlcea, în sensul completării alin. (1) art. 2 al Regulamentului aprobat prin HCL nr. 41/2007 cu un paragraf care să aibă următorul conţinut: pct j. Primarilor municipiului Râmnicu-Vâlcea care au fost aleşi consecutiv două mandate în această funcţie. Această distincţie poate fi acordată oricând în cursul celui de-al doilea mandat, la iniţiativa societăţii civile. (5) Prevederile alin (4) nu se aplică în cazul categoriilor de persoane identificate de art. 2, alin. 1, pct. j. (n.r. - adică persoanelor condamnate pentru infracţiuni) - titlul acordat categoriilor de persoane identificate de art. 2, alin. (1), pct. j nu poate fi retras", se arată în documentul dat publicităţii.

JURISTUL-ŞEF, CERCETAT PENAL DE DNA
Juristul-şef din Primăria Râmnicu Vâlcea susţine că pe 15 februarie nu i s-a cerut opinia privind legalitatea raportului aprobat în Consiliul Local. "Nu mi-a solicitat nimeni nici o viză de legalitate. Ştiu că s-a discutat în şedinţă, dar nu am semnat nimic. Nu am fost întrebat. Până la urmă este opţiunea iniţiatorilor de a cere sau nu această viză. Dacă raportul nu are nici semnătura secretarului, documentul e cumva, în aer", a precizat după şedinţa extraordinară Nicolae Mesea, juristul-şef al Primăriei Râmnicu Vâlcea. Juristul-şef al Primăriei este la rândul său inculpat într-un dosar privind infracţiuni de corupţie, alături de Mircia Gutău. Scandalul privind costurile de achiziţie a celor 15 locuri de joacă moderne cumpărate de municipalitatea Râmnicului în perioada 2005-2006 a fost cercetat de DNA Piteşti, care a solicitat la vremea respectivă sechestrarea averii primarului Mircia Gutău şi a naşului său, Ion Georgescu. În dosarul care încă se judecă mai este cercetată şi şefa Serviciului de Achiziţii Publice, Elena Sâia, afacerea fiind făcută "în cerc restrâns", între firme cu aproximativ acelaşi acţionariat, în scopul de a evita licitaţia publică. Locurile de joacă au fost cumpărate de Primăria Râmnicului de la firma Dancomar, controlată de omul de afaceri Ion Georgescu, cu preţuri mult mai mari decât cele reale. Pentru a se evita licitaţia, au fost încheiate contracte de vânzare-cumpărare pentru fiecare dintre aceste locuri de joacă în parte. Abuzul cu privire la achiziţia locurilor de joacă din 2005-2006 a fost demonstrat chiar de reprezentanţii Primăriei Râmnicului, care au arătat clar faptul că se puteau cheltui şi puţin peste 8.000 de euro pentru două locuri de joacă, în loc de 230.000. Astfel, la sfârşitul lunii noiembrie 2008, Primăria Râmnicului a atribuit firmei Casvil (abonată şi ea la lucrări publice în municipiu) amenajarea unor locuri de joacă în municipiu (proiectare şi execuţie), valoarea contractului fiind destul de însemnată.

Petiţia analfabeţilor
Deşi susţinătorii lui Gutău se laudă cu 25.000 de semnături strânse în judeţ pentru curăţarea imaginii primarului, petiţia on-line în care se cere eliberarea primarului Gutău din puşcărie nu a adunat decât 460 de semnături pro. Modul în care este redactată aceasta lasă de dorit, fiind concepută jenant, de un agramat: "Jos corupţia! Eliberaţi un om Nevinovat. Toţii vâlcenii ştiu ce a făcut Domnul Mircea Gutău pentru oraşul nostru. Nu au făcut toţi primarii adunat cât a făcut omul acesta într-un mandat şi jumătate. Daca nu i se înscena această mascaradă nu mai avea nimeni cum sa-l dea jos de pe fotoliul de primar, findca toţii vâlcenii îl iubesc". Printre destinatarii scrisorii postate la 28 ianuarie se numără şi Traian Băsescu...

"Jos corupţia! Eliberaţi un om Nevinovat. Toţii vâlcenii ştiu ce a făcut Domnul Mircia Gutău pentru oraşul nostru. Nu au făcut toţi primarii adunat cât a făcut omul acesta într-un mandat şi jumătate"
din petiţia online pentru eliberarea lui Mircia Gutău

"Am primit un raport însoţit de nişte semnături ale cetăţenilor, mă rog, nişte mâzgălituri şi nu am apucat să le număr sau să văd CNP-urile. Ne-au fost date în cursul şedinţei şi nu am avut timp de studiu. Documentul nu a avut o viză de legalitate aşa cum ar trebui înainte de a intra într-o dezbatere"
Ion Matei - consilier local PSD

5558-114070-expuneredemotivegutau.jpg
 
Motivele care l-au făcut Cetăţean de Onoare pe Gutău

×
Subiecte în articol: special