Astazi se implinesc 183 de ani de cand Grecia si-a castigat independenta. Leagan al civilizatiei, Grecia este unul dintre partenerii-cheie ai Romaniei. Multi spun despre Grecia ca este unica. Chiar si acum, dupa milenii, contributia Greciei la dezvoltarea lumii moderne se vede, fie ca este vorba despre politica, arta sau filozofie.
Republica Elena se afla la intersectarea a trei continente: Europa, Asia si Africa. Are sute de insule splendide, care constituie aproximativ o cincime din suprafata totala a tarii. Grecia a avut o evolutie rapida dupa cel de-al doilea razboi mondial. S-a schimbat radical, economic si social. O tara cu privelisti de neuitat, turismul fiind dintre cele mai prospere domenii.RELATII. Romania a avut cu Republica Elena relatii privilegiate. O afirma, de altfel, si ambasadorul Greciei la Bucuresti, doamna Dora Grossmanidou: "Grecia si Romania, doua tari ale aceleiasi regiuni, trec de mai multe decenii printr-o faza, acum continua, a relatiilor bilaterale excelente si a cooperarii la toate nivelurile si in toate domeniile. Frecventa si contactele la nivel inalt ale dialogului politic dintre tarile noastre demonstreaza importanta pe care Romania si Grecia o ataseaza parteneriatului special, care contribuie la stabilitatea si dezvoltarea economica a intregii regiuni".
SPRIJIN. Ca membru al Uniunii Europene si al Aliantei Nord-Atlantice, Republica Elena a sprijinit si continua sa sprijine aderarea Romaniei la aceste organizatii. "Grecia este multumita ca Romania va deveni membru cu drepturi depline al NATO in cursul acestui an, fapt ce ne va permite sa colaboram si intr-o maniera institutionalizata, cu scopul de a promova pacea si prosperitatea nu numai in regiunea noastra, ci si in plan international. (...) Suntem in mod deosebit multumiti sa vedem ca Guvernul roman pregateste tara pentru anul 2007, cand, speram, vom saluta intrarea Romaniei in familia europeana ", sustine doamna Grossmanidou in mesajul sau special cu ocazia Zilei Nationale a Greciei.
Simboluri
Neindoielnic, Grecia este una dintre cele mai stralucite civilizatii ale Antichitatii. Marturie stau neasemuitele sale simboluri. Templele se impun prin simplitate si perfectiune artistica. Probabil ca cel mai impozant monument este Cetatea Acropole din Atena, care cuprinde Partenonul, Propileele, templul Zeitei Atena Nike, Erehteionul, cu vestitele cariatide. Sculpturile si picturile sunt si ele perfecte. Literatura greaca este plina de nume cu greutate: Homer, Hesiod, Eschil, Pericle, Sofocle, Euripide, Aristofan. Filozofii greci sunt reprezentativi: Tales din Milet, Heraclit, Pitagora, Socrate, Platon, Diogene, Aristotel. Istoria este ilustrata de Herodot, Tucidide. Muntele Athos, simbol al crestinismului, este un permanent loc de pelerinaj pentru credinciosii din intreaga lume.
Olimpiada mileniului
Ziua de 25 martie are, in acest an, o dubla semnificatie pentru greci. O data cu artificiile in cinstea Zilei Independentei se va aprinde si torta olimpica pe locul unde se desfasurau vechile Jocuri, in cadrul unei ceremonii speciale. Olimpiada este cea mai importanta "misiune" asumata de greci in ultimii ani. Atena s-a luptat din rasputeri sa organizeze Jocurile din 2000, un moment simbolic pentru miscarea olimpica. In schimb, Greciei i-a fost rezervata prima Olimpiada a noului mileniu. Printre sponsorii acestei editii se numara Alpha Bank, firmele de telefonie OTE si Cosmote, Heineken Grecia, Hyundai Grecia, firmele Delta si Fage si compania aeriana Olympic Airlines.
Zeci de mii de muncitori din mai multe tari, inclusiv Romania, participa la lucrarile de constructie si modernizare ale orasului si ale satului olimpic. Una dintre prioritatile autoritatilor elene este asigurarea securitatii Jocurilor, care se anunta mai amenintate ca oricand de atacuri teroriste. Guvernul elen a cheltuit aproape un miliard de dolari pentru ca sportivii si delegatiile sa fie in deplina siguranta.
Investitii de 2 miliarde $
Valoarea totala a investitiilor elene din Romania (inclusiv investitii realizate prin filiale ale marilor firme elene din Cipru, Luxemburg, Irlanda, Elvetia, Olanda) se ridica la peste 2 miliarde de dolari, potrivit estimarilor autoritatilor elene si Consiliului de Afaceri Eleno-Roman. Aceasta reprezinta peste 40% din investitiile elene in tarile Europei Centrale si de Est. La sfarsitul anului trecut, Grecia ocupa locul 11 in clasamentul investitorilor straini, cu un numar de 2.555 de societati comerciale infiintate in Romania. Valoarea totala a capitalului social subscris se ridica, la 31 decembrie 2003, la 252 milioane de euro (318 milioane dolari).
Domeniile preferate
Principalele domenii in care grecii au investit sunt: telecomunicatiile, industria alimentara, sectorul bancar, asigurarile si investitiile financiare. Practic, din intregul capital investit, 58% se regaseste in domeniul telecomunicatiilor, 18% in cel al industriei alimentare, 8% in productie, 6% in sectorul bancar, 3% in retele de distributie si 1% in constructii.
Cele mai importante firme
RomTelecom este cea mai mare investitie greceasca in Romania, cu aproape un miliard de dolari investiti de catre compania OTE in operatorul de telefonie fixa. In domeniul alimentar, elenii detin marci puternice, precum Coca-Cola, Loulis-Titan Milling, Delta, Chipita, Alexandrion etc. Industria alimentara a atras investitii importante: fabrica de inghetata Delta (4 milioane dolari) sau producatorul de mezeluri Ifantis (3 milioane dolari). In domeniul bancar activeaza sase banci cu capital grecesc: Alpha Bank, Banc Post, National Bank of Greece, Commercial Bank, Piraeus Bank si Egnatia Bank.
Relatii comerciale
Schimburile comerciale dintre cele doua tari s-au dinamizat in ultimii ani. Astfel, acestea s-au ridicat anul trecut la 324 milioane de dolari, de 2,1 ori mai mult decat in anul 1993. Conform, datelor de pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe, dinamica schimburilor comerciale dintre Grecia si Romania a avut o evolutie sinusoidala, cu ani mai prolifici sau mai putin buni. Astfel, in 1994 schimburile comerciale s-au cifrat la 223,5 milioane de dolari, in 1995 la 432,3 milioane de dolari, in 1996 la 363 milioane de dolari, in 1997 la 366,9 milioane de dolari, in 1998 la 341,6 milioane de dolari, in 1999 la 412 milioane de dolari, iar in 2000 la 696 milioane de dolari. (Daniela Ivan, Iohanna Onaca)