x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Acasă la prinţul Charles, la Viscri

Acasă la prinţul Charles, la Viscri

de Diana Scarlat    |    28 Sep 2012   •   21:00

Multi romani se intreaba in ce consta luxul casei pe care a cumparat-o printul Charles de Wales in satul brasovean Viscri. Raspunsul il da chiar mostenitorul tronului Angliei: luxul comuniunii neintrerupte a omului cu natura, chiar si in secolul XXI!

Oricine ajunge la Viscri pentru prima oara incearca sa ghiceasca mai intai care este celebra deja casa a printului Charles. Greu de ghicit! Nu este nici cea mai mare, nici situata in centrul satului, nici pazita de garzi speciale. Satenii ii indruma pe turistii rataciti pe ulitele sasesti, ordonate, catre una dintre cele mai nesemnificative, aparent, cladiri de la intrarea pe ulita principala: "acolo, casa ceea albastra, cu geamuri verzi!'. Ai putea trece pe langa ea fara s-o observi, pentru ca nu are nimic deosebit. Nu are pentru noi, romanii, dar are foarte multe de oferit unui strain plecat prin lume sa caute autenticitate. Iar la Viscri, in cel mai izolat sat din comuna Brasov, pe unde nici trenul nu trece, tocmai pentru ca satenii s-au dus – spun chiar cei mai batrani dintre ei – sa mituiasca autoritatile ca sa nu treaca linia ferata prin zona lor. Asa au reusit sa-si pastreze identitatea, comunitatea si autenticitatea, pana astazi.

La Viscri se ajunge destul de dificil, insa turistii straini care vin sa viziteze Romania pentru a-i admira tocmai zonele salbatice, nepopulate, se bucura de privelistea virgina a drumului de mai bine de zece kilometri care se abate de la soseaua ce leaga Brasovul de Rupea. Efortul este rasplatit pe masura: toate casele satului Viscri sunt monumente istorice, fac parte din patrimoniul UNESCO si au fost renovate doar cu var si nisip, pentru a li se pastra autenticitatea.

×