x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Actriţa româno-chineză care îi îndulceşte pe englezi

0
Autor: Irina Stoica 04 Noi 2015 - 21:52
Actriţa româno-chineză care îi îndulceşte pe englezi


Frumoasă, exotică, dezinvoltă şi creativă, părea că a găsit în îmbinarea dintre modă şi actorie direcţia care i se potrivea. A pozat, a bifat prezentări de modă, a luat cursuri de actorie în Statele Unite şi a jucat în România în câteva seriale şi emisiuni TV de succes. Exact când părea că şi-a netezit drumul în showbiz, Xing Elena Ling şi-a resetat toate planurile şi le-a pus în slujba pasiunii pentru cofetărie şi patiserie. S-a mutat la Londra, unde a lucrat deja la câteva dintre restaurantele faimoase.

Minunile dulci care ies din mâinile lui Xing se cer savurate cu toate simţurile. Şi îţi vine greu să o crezi pe tânăra de 34 de ani când spune, cu toată dezinvoltura, că nu e câtuşi de puţin dependentă de zahăr. În cofetărie şi patiserie a reuşit să găsească echilibrul între spiritul ei creativ, de artist, şi precizia şi rigoarea fără de care, în meseria pe care şi-a ales-o, totul ar fi un fiasco. „Cofe-tăria, patiseria înseamnă chimie! Îmi place tehnica, îmi place exactitatea, iar creativitatea mi-o folosesc din punct de vedere estetic şi al combinării gusturilor. Mi-ar fi plăcut să încep mai devreme, pentru că e foarte multă informaţie de asimilat şi, bineînţeles, multă practică”, îşi descrie Xing, pe scurt, alegerea făcută. O alegere care deja a purtat-o prin câteva restaurante londoneze foarte bine cotate, inclusiv într-unul dintre localurile din grupul faimosului Gordon Ramsay. Specializare de la Popeşti-Leordeni la Paris Reconversia ei profesională a lui Xing a început în urmă cu doi-trei ani. Nici ei nu îi e clar care a fost punctul de plecare. Ceea ce pare, din exterior, drept o tranziţie bruscă de la actorie la cofetărie a fost, de fapt, un traseu parcurs pas cu pas. În stilul „văzând şi făcând”. Totul a plecat însă de la un fel de joacă. Pentru prieteni. „Dintotdeauna mi-a plăcut să gătesc pentru prieteni, în special prăjituri. Cum job-urile de actorie sunt, majoritatea, pe colaborare, am vrut să fac şi altceva pe lângă actorie”. Aşa a apărut, în 2010, primul ei proiect în domeniu - „MeiMei”. Sub acest nume a început să producă şi să vândă primele prăjituri. Apoi a vrut mai mult. „M-am interesat dacă se pot urma cursurile unei şcoli, dar ca şi cofetar nu am avut prea multe opţiuni, aşa că am început să caut şi să încerc reţete de pe internet, Youtube, bloguri şi cărţi. Într-un final am găsit un curs în Popeşti-Leordeni acreditat de Ministerul Educaţiei şi aşa am învăţat bazele”. A trecut la nivelul următor în 2014. A decis să urmeze cursurile şcolii de patiserie franceză „Le Cordon Bleu”, cu sucursale în toată lumea. „Am fost acceptată la un stagiu la o patiserie din Paris şi a fost o experienţă extraordinară, dar am avut mici probleme de limbă. Eu nu ştiam bine franceza şi cei cu care lucram nu ştiau bine engleza. La şcoala Le Cordon Bleu din Paris se preda în franceză şi există traduceri, dar, neştiind limba foarte bine, cred că aş fi pierdut din informaţie”. Aşa se face că Xing şi Londra s-au ales, din nou, una pe profe-sori francezi şi englezi şi se preda în limba engleză. A fost o şcoală grozavă, în care am învăţat majoritatea tehnicilor şi produselor franceze, am avut cursuri teoretice despre ingrediente, cursuri practice şi examene susţinute în bucătărie, demonstraţii ale profesorilor, cursuri de curăţenie şi igienă, absolut tot pentru ca un începător să fie pregătit să lucreze într-un laborator sau bucătărie comercială”. Atuul ingredientelor asiatice Odată ce a văzut şi gustat oferta Londrei, a decis să se stabilească în cosmo-polita capitală a Marii Britanii. Iar familia i-a oferit susţinere totală şi de această dată, aşa cum a făcut-o în toate ocaziile când şi-a dorit să facă ceva nou. Româncă, dar cu bunic chinez, Xing se încadrează fără probleme în diversitatea culturală londo-neză. Şi ştie să se folosească şi în profesie de acest melanj. Ingredientele asiatice sunt unul dintre atuurile ei. „Pentru că am studiat patiseria clasică franceză sunt adepta prăji-turilor clasice făcute foarte bine, dar bineînţeles că experimentez cu diferite ingrediente, cum ar fi cele asiatice, care pot moderniza produsul”. Pentru ca tabloul multicultural să fie perfect, tânăra din România cu 25% ADN chinez lucrează la Londra pentru o firmă cu nume franţuzesc. „Ohlala” e o companie specializată pe macaron, iar Xing colaborează în calitate de freelancer. Şi-a găsit locul aici, după ce a lucrat în restaurante precum Goats in Chelsea, Bread Street Kitchen - Gordon Ramsay Group, Roka - Japanese Restaurant. Pentru ea, capitala Marii Britanii s-a dovedit, până acum, plină de oportunităţi. „Aici se încurajează foarte mult micii întreprinzători independenţi, locali, organici, handmade, homemade. Bineînţeles, ai nevoie să te înre-gistrezi şi să ai anumite certificate, dar sunt mai uşor de obţinut şi ţi se oferă ajutor şi consultanţă în permanenţă de către angajaţii Primăriei cartierului din care faci parte. Un alt avantaj este faptul că oamenii, culturile din care provin sunt diferite, deci poţi să găseşti o nişă sau o piaţă mai uşor”, explică ea. Visul de a avea propria afacere E greu să vorbeşti cu un român stabilit la Londra fără ca discuţia să ajungă şi în zona campaniei antii-migraţie şi antiromâni care a făcut valuri în ultimii ani. În profesia lui Xing, sunt doar valuri într-un pahar cu apă. „Nu am avut nicio problemă până acum, în domeniul meu sunt atâţia oameni din toate colţurile lumii, mulţi dintre ei nici nu vorbesc engleza, şi toată lumea e tratată la fel atâta timp cât fiecare îşi face treaba. Evident că sunt şi oameni care generalizează sau au idei preconcepute, dar ei nu sunt majoritatea şi nu trebuie să-ţi pierzi timpul cu ei”. Nu că fosta actriţă ar avea, oricum, timp de pierdut. Fiecare zi înseamnă experienţe noi şi învăţăminte noi. „Este una dintre cele mai frumoase perioade, dar şi cea mai grea din viaţa mea. Am învăţat foarte multe lucruri, am întâlnit oameni deosebiţi, am văzut multe locuri. Sunt experienţe pe care nu aş fi avut ocazia să le trăiesc dacă nu veneam aici. Îmi este foarte dor de familie, de prietenii de acasă şi de Bucureşti. Dar nu simt că am sacrificat sau abandonat ceva neapărat, pentru că am câştigat alte lucruri în schimb. Atât Bucureştiul, cât şi Londra au avantajele şi dezavantajele lor, iar pentru moment, din punct de vedere profesional şi personal, Londra are mai multe avantaje”. Cu avantajele şi dezavantajele sale, România ar putea fi, în viitor, piaţa unde Xing să pună în valoare tot ce învaţă la Londra. Nu se grăbeşte însă să îşi facă planuri de viitor. A văzut cât de repede se pot schimba. Visează însă la o afacere proprie. „Ideal ar fi să am cofetăria, brutăria sau cafeneaua mea, unde să vând produse proaspete şi să organizez cursuri, ceaiuri, întâlniri... Am foarte multe idei, care sunt inspirate de lucrurile care se întâmplă aici şi care sunt foarte diversificate, se înnoiesc şi se schimbă continuu. Ideea de bază este că vreau să fac prăjituri, indiferent de spaţiu şi timp.”



 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Aberațiile impunerii certificatului verde în România. Cum era Guvernul să interzică reținerea infractorilor nevaccinați sau netestați

Aberațiile impunerii certificatului verde în România. Cum era Guvernul să interzică reținerea infractorilor nevaccinați sau netestați
Galerie Foto Hotărârea de Guvern 1130/2021, care a modificat un alt act similar prin care a fost prelungită, pe 10 octombrie, starea de alertă, a implementat obligația prezentării dovezii vaccinării pentru a putea avea acces...

Generalul în rezervă Nicolae Ciucă, premier al unui Guvern în retragere

Generalul în rezervă Nicolae Ciucă, premier al unui Guvern în retragere
Galerie Foto PNL îi arată „pisica” lui Klaus Iohannis, prin intermediul PSD și USR, amenințând cu declanșarea alegerilor anticipate, după ce premierul desemnat să formeze noul guvern, ministrul Apărării, Nicolae...

Haos general și surprize: s-au închis târgurile, în loc de mall-uri

Haos general și surprize: s-au închis târgurile, în loc de mall-uri
Cu exact o lună în urmă, făceam o previziune în legătură cu efectele introducerii certificatului verde. „Adio, piețe, târguri și oboare, după legea certificatului verde!” titram atunci, pe baza...

Salvați Miorița! Și PIB-ul Australiei...

Salvați Miorița! Și PIB-ul Australiei...
În Comisia pentru Agricultură din Parlamentul European este război total pentru eliminarea exporturilor de animale vii. Ca o coincidență, pe lângă luptele crâncene care se duc în comisiile parlamentare, chiar...

Pregătiți-vă! Vine o nouă explozie a prețurilor la energia electrică. Statul crede că nu plătim destul: scumpește două taxe pe energie!

Pregătiți-vă! Vine o nouă explozie a prețurilor la energia electrică. Statul crede că nu plătim destul: scumpește două taxe pe energie!
În timp ce Guvernul demis nu știe ce artificii să mai facă pentru a tempera creșterea facturilor la energia electrică pentru consumatori,  o nouă avalanșă de creșteri ale prețurilor este așteptată în...

Exclusiv Jurnalul. Pe frontul COVID, așteptând o butelie cu oxigen liberă

Exclusiv Jurnalul. Pe frontul COVID, așteptând o butelie cu oxigen liberă
Galerie Foto „Situația e cam așa: sună pacientul, e bine. Cere să fie testat, are simptome. Te duci, omul nu e roșu – urgență, e galben – trebuie consultat. Te grăbești, mai sunt alți 2.000 de oameni în acea zi care...

Școala Palatină, cea mai frumoasă poveste din tinerețea unui prinț nefericit

Școala Palatină, cea mai frumoasă poveste din tinerețea unui prinț nefericit
România aniversează astăzi un secol de la nașterea Regelui Mihai (1921-2021), prilej să celebrăm acest moment special prin evocarea unora dintre cei mai împliniți ani din existența monarhului, una nu tocmai...

Povestea cafelei adevărate

Povestea cafelei adevărate
Galerie Foto Zvonurile se adeveresc. Va urma o criză a cafelei. Producțiile compromise din America de Sud vor duce la o adevărată criză a cafelei și mai ales a cafelei de calitate. Costa Rica este, însă, apărată de acesta...

Dobânda pe termen lung pentru România a atins pragul de 4%

Dobânda pe termen lung pentru România a atins pragul de 4%
Rata dobânzii la creditele pe termen lung luate de România a înregistrat un nou maxim în luna septembrie, ajungând la pragul de 4%, după ce în luna august aceasta atinsese 3,24%. Potrivit datelor publicate de...

Vești bune pentru asigurați: au fost incluse despăgubiri și pentru COVID-19

Vești bune pentru asigurați: au fost incluse despăgubiri și pentru COVID-19
Unele firme de asigurări au schimbat regulile în privința plății daunelor în pandemie. Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR) anunță că au fost deja plătite...

Partenerul de viață al Elenei Udrea și-a închis una dintre afacerile imobiliare 

Partenerul de viață al Elenei Udrea și-a închis una dintre afacerile imobiliare 
Galerie Foto Afacerile din domeniul imobiliar deținute, pe persoană fizică, de partenerul de viață al fostei „blonde de la Cotroceni” par să scârțâie din toate încheieturile. Adrian Alexandrov și-a lichidat, recent,...
Serviciul de email marketing furnizat de