x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Patru alpinişti români au cucerit un vârf de 8.125 de metri, fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul şerpaşilor

Patru alpinişti români au cucerit un vârf de 8.125 de metri, fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul şerpaşilor

de Cristinel C. Popa    |    22 Iul 2013   •   18:37
Patru alpinişti români au cucerit un vârf de 8.125 de metri, fără oxigen suplimentar şi fără ajutorul şerpaşilor

“…Ce fain s-a văzut Şaua de argint! Vremea a fost perfectă, acum bate vântul, e normal să bată, dar nu bate urât”, a spus alpinistul arădean Szolt Torok la atingerea vârfului într-un mesaj telefonic mai lung către soţia sa. Echipa românească formată din Torok, Marius Gane, Teo Vlad şi Aurel Sălăşan a ajuns cu bine pe vârful de 8.125 de metri la 19 iulie, la ora 17.00, ora României.

În momentul în care citiţi aceste rânduri, băieţii deja sunt pe drumul de întoarcere după ce au ajuns din nou la tabăra de bază. Pe vârf, Marius, Teo şi Aurel au ajuns  “târziu la  lumina frontalelor, Zsolt a ales să nu coboare pe întuneric, fiind prea obosit şi a rămas în Tabăra 1, iar acum e şi el deja jos…Sunt cu toţii ok, obosiţi, dar fericiţi că au ajuns pe vârful Nanga Parbat la 8.125 m şi înapoi…Este o adevărată reuşită pentru ei, pentru alpinismul românesc şi nu numai. Ne bucurăm mult de succesul lor care acum este deplin, odată ajunşi la baza muntelui”, a spus Minerva Vincze, soţia alpinistului arădean Szolt Torok (40 de ani).

Cei patru români au pornit spre Nanga Parbat la începutul lunii iulie. Pe 12 iulie, la începerea porţiunii principale a ascensiunii, Torok îi transmitea soţiei sale. “Se vede Nanga Parbat în toată splendoarea lui. Pornim! Hei, hei, verde e iarba, soarele sus pe cer. Hei, hei dusă e iarna (în zonă) cu dinţii ei de fier…Se vede Nanga în toată splendoarea lui. Pornim!”. Cum vă spuneam, românii au reuşit să cucerească vârful pe o rută deosebită, fără să folosească oxigen suplimentar şi nici şerpaşi. “Când am vorbit cu el la telefon era foarte fericit şi mi-a descris peisajul de vis - ca din avion - cu mare de nori, iar în depărtare a văzut K2-ul, unde a fost în 2010”, descria soţia arădeanului începutul aventurii pe site-ul personal al familiei.

“Mulţumim tuturor celor care s-au implicat în asigurarea securităţii alpiniştilor noştri, Guvernului Republicii Pakistan, Ministerului Afacerilor Externe al României şi în special domnului Emilian Ion - ambasadorul României la Islamabad, care s-a interesat în permanenţă de situaţia echipei”, este mesajul trimis de alpinişti dintre nori.

Nanga Parbat sau Muntele pleşuv este al doilea munte ca înălţime din Pakistan. El este considerat între alpinişti ca unul dintre piscurile de 8.000 de metri cel mai greu de escaladat. Pe Nanga Parbat chiar şi ruta convenţională “Kinshiferm” considerată ceva mai uşoară este foarte dificilă din cauza pantelor mari şi a pericolului avalanşelor, care au dus la 61 de accidente mortale. Şi aceasta, în contrast cu Muntele Everest, considerat mult mai puţin dificil din acest punct de vedere. Se spune că posibilitatea de a muri la escaladarea acestui munte este de trei ori mai mare decât atunci când urci Everestul.

Mai multe amănunte legate de etapele ascensiunii românilor pe Nanga Parbat găsiţi AICI.

Foto: Szolt Totk, Minerva Vincze, Sebastian Marţian

×