x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Am sărit în gol de la 60 de metri... şi vă iubesc pe toţi! Cum e să faci bungee jumping

Am sărit în gol de la 60 de metri... şi vă iubesc pe toţi! Cum e să faci bungee jumping

de Mihai Dumitrescu    |    Dumitrescu Mihai    |    25 Aug 2011   •   08:59
Am sărit în gol de la 60 de metri... şi vă iubesc pe toţi! Cum e să faci bungee jumping

De la inaltimea de 60 de metri, panorama de 360 de grade a Bucurestiului iti taie respiratia – si asta nu pentru ca esti acolo cu adrenalina pompata in vene la maxim, pregatit pentru un plonjon in gol. Dimpotriva, o fractiune de secunda uiti de ce ai mers acolo sus, uiti ca trebuie sa sari. Instructorul iti desprinde coarda de siguranta si te tine de ham apoi te trezesti si incepi sa te gandesti... 60 de metri de gol sub picioare, teama te paralizeaza, tot sangele ti se urca la cap. Esti constient ca nu ai cum sa te zdrobesti de pamant, ca la un moment dat vei fi oprit de coarda de care esti prins cu 2 sisteme de siguranta, dar nu este destul: daca se rupe, sau daca te lovesti de pomii din jur, daca e coarda prea lunga?

3, 2, 1, BUNGEE!...

Dar dorinta de senzatii tari este cu mult mai puternica. Tragi adanc aer in piept, apoi 3, 2, 1, Bungee!... Te arunci, iar plonjarea continua, continua, parca la nesfarsit, toate grijile dispar, nimic nu te mai intereseaza, simti vantul cum iti sufla pe la urechi, apoi simti cum coarda de care esti legat te trage inapoi. Revenirea este puternica, dar lina si este aproape indescriptibila senzatia incantatoare pe care o ai atunci.

Ajuns iar cu picioarele pe pamant, starea de surescitare nu te paraseste – efectele adrenalinei nu dispar brusc. Paradoxal insa, te cuprinde si un sentiment de calm, de serenitate si, precum unui credincios care a avut o puternica revelatie spirituala, simti ca iubesti pe toata lumea...


"Mi-a fost frica doar atunci cand am inceput sa ma invart dupa saritura'

Pentru impatimitii sporturilor extreme, printre care ma numar, SkatePark-ul din Herastrau este, zilele acestea, o atractie irezistibila. Echipa H2O a montat o "coarda' - o platforma pentru sarituri Bungee Jumping. Macaraua platformei te ridica la inaltimea de 60 de metri, oferindu-le curajosilor pe langa o doza extrema de adrenalina si o priveliste de 360 de grade asupra Capitalei.

Ar avea ei cu adevarat de ce sa se teama? Organizatorii ne asigura ca nu. "Totul este dublat, orice carabina mai are una, orice chinga mai are una, cu toate ca tin, fiecare, 2.500 de kilograme, coarda cumparata este speciala, iar in cazul in care se rupe coarda, ramai in chinga. Stim ce inseamna riscul, facem concursuri de sporturi extreme si nu ne jucam cu riscul', spune Iulian Tache, de la H2O. "Cum m-am simtit eu prima oara? Am stat cu gandul, daca se rupe, daca nu au strans chingile bine, dar sunt doar ganduri, fiind si doua tipuri de securitati, nu are ce sa se intample, acolo nu te mai gadesti, dar asta dureaza foarte putin pana sari, apoi te eliberezi de tot'.

Marti, cand am sarit si eu, Stanciu Alexandu a fost primul jumper si a ramas foarte incantat de experienta acumulata. "A fost super tare, nu ma asteptam sa imi placa atat de mult, singurul moment de frica a fost in momentul in care am inceput sa ma invart dupa saritura... Este prima oara cand am sarit, nu am mai avut sansa si curajul sa incerc in alta parte'.


"Vreau sa ii vad aici pe curajosii vitezisti de pe sosele'

Dupa ce Alex a spart gheata, au inceput sa apara din ce in ce mai multi doritori. Printre tinerii care au ajuns chiar sa se ingramadeasca in jurul corzii s-a numarat si un cuplu. Cei doi mi-au spus ca au tinut sa-si dovedeasca curajul si increderea unul fata de celalalt. Fiind ambii subtirei, au putut sari chiar impreuna.

"Sunt destui «curajosi» care depasesc pe linia continua, care trec pe rosu, care merg cu viteza extrema... pe ei ii asteptam, vrem sa le vedem curajul aici, nu pe sosea', provoaca Tache.

Cand mi-a venit randul, mai intai am fost obligat sa dau o declaratie pe propria raspundere referitoare la starea mea de sanatate – cei suferinzi de diverse boli isi asuma riscul de a suferi un accident in urma sariturii.

Apoi, in timp ce platforma era sus si cineva tocmai se pregatea de saritura, mie mi-au pus hamul si mi-au asigurat gleznele.

Incet, incet, timpul a inceput sa se dilate, perceptiile fiind mult accentuate. Facandu-mi curaj, m-am urcat pe platforma care te ridica la 60 de metri, alaturi de instructorul experimentat. El imi dadea indicatii despre cum o sa fie acolo sus, care sunt regulile, ce trebuie sa stiu inainte sa sar. Dar mie mi se scurgea prin fata ochilor filmul vietii. Auzeam ce spune, dar nu intelegeam nimic.

Nu sunt lipsit de curaj si, cum spuneam, imi plac senzatiile tari. Admit insa ca, daca m-as fi dus intamplator prin parc si as fi dat de "coarda', daca nimeni nu ar fi sarit inaintea mea si nu as fi fost incurajat de acestia si de organizatori, foarte probabil nu as fi sarit. Bungee jumping e pentru oricine, dar nu oricine e un jumper.

Pretul unui salt este de 100 de lei, iar deschiderea oficiala va fi vineri, 26.08.2011.

P.S. Astazi recidivez – come 2 see me!

×