Rând pe rând, poliţiştii s-au prezentat la audieri în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, unde îi aşteptau anchetatorii veniţi de la Bucureşti. Procurorul-şef Marius Iacob şi procurorul Remus Budai, de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, chestorul de poliţie Vasile Viorel, directorul Direcţiei de Investigaţii Criminale din IGPR. În faţa presei, majoritatea poliţiştilor au refuzat să dea declaraţii, precizând doar că au venit... în vizită la prietenii de la Parchet. “Nu ştiu despre ce este vorba, am venit să-mi vizitez un prieten pe la Parchet. Eram poliţist atunci, dar nu ştiu nimic”, susţinea Bebe Bobină, unul dintre poliţiştii chemaţi la audieri.
Au existat însă şi poliţişti care şi-au amintit de cele petrecute în urmă cu 19 ani. Unul dintre ei este colonelul în rezervă Victor Baroianu: “Nu cred că se pune problema relei-credinţe în acest caz. În acea vreme nu existau dotările necesare pentru depistarea acestor cazuri, erau dotări rudimentare şi majoritatea probatoriului se făcea cu ajutorul martorilor. Se poate spune că Marcel Ţundrea este o victimă a lipsei dotărilor din 1992”, a declarat ofiţerul care la acea vreme era şeful IPJ Gorj.
Un singur poliţist, dintre cei audiaţi ieri, a recunoscut că ar fi avut dubii încă de atunci în privinţa autorului crimei. “Am avut o opinie separată, i-am spus procurorului Ion Diaconescu că îl cunosc pe Marcel Ţundrea, că nu cred că el este autorul şi că nici probele din dosar nu arată asta. Evident, opinia mea nu s-a consemnat. N-am insistat, pentru că nici nu ştiţi ce înseamnă să ai o părere diferită de cea a procurorului care coordonează ancheta”, a povestit Ion Fugaru, fost poliţist.
La audierile făcute marţi ar fi trebuit să se prezinte şi procurorul Ion Diaconescu, cel care a instrumentat dosarul Ţundrea, însă el a fost plecat din localitate. “Sunt în drum spre Timişoara. Ce audieri? Nu trebuie să discutăm astfel de lucruri prin telefon. Eu sunt în trafic, lăsaţi-mă în pace”, ne-a declarat procurorul Ion Diaconescu. Cel mai probabil, Diaconescu va fi audiat la începutul săptămânii viitoare la Parchetul General.
Tot azi, procurorul-şef Marius Iacob l-a audiat şi pe Gheorghe Avram, adevăratul autor al omorului petrecut în 1992. Conform declaraţiilor lui Iacob, Avram a picat de două ori testul poligraf. Procurorii de la PÎCCJ vor trimite dosarul de omor în instanţă, cerând judecarea lui Gheorghe Avram şi invocând suspendarea prescrierii faptei, o premieră în justiţia românească.
În ceea ce-i priveşte pe anchetatori, dacă se va dovedi că au comis eroarea judiciară cu rea-credinţă, vor răspunde penal.
Reamintim că Marcel Ţundrea a fost condamnat la 25 de ani de închisoare pentru viol, urmat de omor, asupra unei minore de 14 ani din Pojogeni. El a fost încarcerat timp de 12 ani. În 2004, un test ADN a arătat că nu el este autorul faptelor, iar în 2009 procurorul Marius Iacob a cerut efectuarea testului ADN şi pentru Gheorghe Avram, autorul indicat de Ţundrea pe parcursul anchetei. Rezultatul a arătat că acesta este adevăratul criminal.