x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Bomba de la Moscova! - CIP DEVA a fost in linia intai

Bomba de la Moscova! - CIP DEVA a fost in linia intai

de Paul Agarici    |    18 Ian 2007   •   00:00

Prin anii ’50, Gheorghe Gheorghiu-Dej, secretarul general al Partidului Muncitoresc (comunist) Roman, a emis un ordin: cuvantul FOOTBALL, care s-ar pronunta FUTBOL in limba noastra, sa fie SCRIS SAU VORBIT FOTBAL!

PAUZA. CIP DEVA in formula completa: jucatori + sponsori

Prin anii ’50, Gheorghe Gheorghiu-Dej, secretarul general al Partidului Muncitoresc (comunist) Roman, a emis un ordin: cuvantul FOOTBALL, care s-ar pronunta FUTBOL in limba noastra, sa fie SCRIS SAU VORBIT FOTBAL!

Ca sa nu sune urat urechilor fudule ale conducatorilor Romaniei, se consacra o gafa gramaticala cat un conflict diplomatic, care, iata, nici azi nu a putut fi restabilita de un mahar al sportului cu balonul rotund de la noi. Suntem oficial un popor agramat! Fie ca nu s-a stiut, fie chiar din indolenta, fie din lipsa de curaj, NIMENI nu modifica NIMIC, iar noi, locuitorii plaiului mioritic, pronuntam si scriem gresit, de rasul Lumii, FOTBAL, in vreme ce peste tot se spune FUTBOL! Este un cuvant international...

FUTSAL. Atacul este o tema consacrata

SAPATURI... ARHEOLOGICE. Proaspat intrata in indeletnicirile romanului, varianta de sala a sportului-rege a scapat lingvistic si s-a putut numi ca la toate marile case ale Lumii: FUTSAL!

Acest sport nu este chiar nou; prin 1938 s-a jucat prima data in Uruguay. In Europa a ajuns doar prin 1960; absolut intamplator, in Romania a aparut in 2001.

JOC. In futsal se foloseste o minge de futbol nr. 3 sau 3,5, care nu este elastica si nu sare. O partida dureaza doua reprize a 20 de minute efective. O echipa este compusa din patru jucatori de camp si un portar. In acest moment, evoluand, futsal se joaca in sistemul "toti la un loc, toti inainte". Putini antrenori mai copiaza futbolul mare.

PROFI. Deva are un destin de sala intrinsec; numai asa se explica minunea ca aici exista acum campioana nationala a Romaniei la futsal: CIP DEVA! O echipa profesionista printre cele 14 care joaca in Liga 1.

Trei finantatori principali: Paul Grecu, George Mara, din Deva, si Gabi Lungu, din Timisoara, si un numar din ce in ce mai mare de sponsori ad-hoc au fixat echipei un buget de circumstanta, modest, de 300.000 de euro. Dinamo Moscova, de exemplu, are 4 milioane de euro pe an! Numitii de mai sus "tin" jucatorii: casa, masa, deplasari, prime etc. Socotiti ca nu li se intoarce nimic, iar toate meciurile sunt cu "intrare libera".

In 2006, CIP DEVA este pe locul I in Liga 1 futsal Romania; a terminat turul fara nici un egal, fara nici o infrangere.

"CIUCA BATAII"... La Moscova, in decembrie 2006 s-au intalnit patru echipe in Turul de Elita - grupa B UEFA FUTSAL CUP: Dinamo Moscova, Cip Deva, Sahtior Donetk si Sporting Lisabona. Atentie! Ordinea in care le-am scris este chiar clasamentul realizat! CIP DEVA este printre cele cinci-opt echipe ale Europei.

La Moscova, echipa a fost primita cu vadite semne de consolare. I se canta prohodul; era normal ca o echipa despre care nimeni nu a auzit ceva sa piarda la scor de maidan in fata celor de mai sus-titrate si, EVIDENT, favorite. Cine era Cip Deva? Cine era Dinamo Moscova sau Sahtior, sau Sporting Lisabona? Orice calcul, chiar de gradinita, scotea afara echipa romaneasca; era firesc ca cei mari sa o mangaie pe crestet, sa-i dea un semn de mila.

Asta pana cand CIP DEVA a intrat in joc; nici sarba, nici hora, desi poate s-ar fi cuvenit o repetitie de sarbatori. A batut pe SAHTIOR, a fost egalata in ultimele noua secunde de SPORTING, dar si-a rupt dintii incercand sa muste din DINAMO MOSCOVA, cea mai buna echipa a Lumii.

MOSCOVA. "Bine ati venit!", tradus in limba rusa

DECI... Uite-asa s-a castigat experienta. Nu atat CIP DEVA, cat celelalte Mari ale Europei. Nu cred ca acestea vor vrea sa invete romaneste; vor vrea poate sa vina intr-o excursie la Deva ca sa vada cine le-a facut pocinogul intr-o Moscova invelita in ultima foaie a unui calendar: decembrie 2006.

Traditia Devei este ca o flacara eterna; cam festelita in ultimul timp numai si numai din cauza noastra, singurul neam de pe pamant care le stie pe toate! Si asta pentru ca ne-am asezat pe un covor, am strigat trageti! Si am avut nerozia sa credem ca nu vom cadea. A naibii, Miorita! Dumnezeule, ce prosti suntem si ce nebuni!

A murit gimnastica, nota 10. A murit handbalul. A murit CORVINUL. Se mai gasesc inca oameni intr-o ureche, care muncesc si spera. Care viseaza.

Paul, Gabi, Tatiana si George, proprietarii, se inghesuie la farmacii inaintea fiecarui meci al echipei Cip Deva si cumpara distonocalm. In tur sau in retur. Daca le-am zis ca sunt bolnavi au sarit ca arsi... "Nuuu, domnule, am trecut de faza asta, noi suntem pasionati. E putin?"

GEOGRAFIE. Domnilor, pe harta Romaniei, Deva este mai aproape de Europa decat Bucurestiul. Este in acelasi timp mai aproape de primavara care va inflori sportul romanesc.

  • fotografii - Miha Agarici
  • ×
    Subiecte în articol: reportaj Moscova deva futsal