x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje CANADA: Biserici din Montreal

CANADA: Biserici din Montreal

de Alex Botusan    |    11 Ian 2009   •   00:00
CANADA: Biserici din Montreal

Biserica este pentru românii care trăiesc departe de ţară unul dintre locurile cele mai dragi. Este locul unde vin şi se încarcă cu bucurie, cu lumină, unde se întâlnesc de Sărbători. Excepţie nu fac nici românii de la Montreal.



Pentru prima dată, Biserica Ortodoxă Română "Sfântul Nicolae" din Montreal şi-a deschis porţile credincioşilor în martie 1994. Sfânta Liturghie a fost săvârşită în biserică, sub jurisdicţia canonică a Episcopiei Ortodoxe Române din America (SUA şi Canada), condusă de ÎPS Arhiepiscop Nathaniel, la care au participat 182 de credincioşi. Potrivit mărturiei preoţilor, biserica a fost înfiinţată "din dorinţa mai veche a unui mare număr de credincioşi ortodocşi români din Montreal şi din împrejurimi de a avea o biserică depinzând  canonic de Episcopia de la Vatra Românească". De asemenea, creşterea masivă a numărului emigranţilor români în Montreal după 1989, mai ales tineri, dar şi imposibilitatea grupării tuturor românilor ortodocşi locali în cele două parohii care existau au determinat aşadar, la 11 februarie 1994, 36 de credincioşi, grupaţi în jurul preotului Cezar Vasiliu, să se constituie într-un Comitet de iniţiativă, cerând în scris Episcopiei înfiinţarea unei noi biserici la Montreal.

Astfel, la 20 martie 1994 a avut loc la Montreal, în sala socială a Catedralei "Sf. Petru şi Pavel", adunarea generală de constituire a noii biserici, la care au fost prezenţi 89 de credincioşi cu drept de vot, de pe lista de 126 de nume înaintată la Episcopie. După ce preotul Remus Grama din Cleveland, trimisul Episcopiei, a prezentat istoricul Episcopiei, drepturile şi îndatoririle credincioşilor din parohiile şi misiunile acesteia, membrii Adunării Generale s-au pronunţat în unanimitate pentru acceptarea jurisdicţiei Episcopiei de la Vatră, a Statutului şi Regulamentului ei, cerând ÎPS Nathaniel numirea preotului dr Cezar Vasiliu ca preot paroh. Aşa cum se arată pe pagina de web a aşezământului de cult, fondatorii misiunii sunt primii membri ai Consiliului Parohial. Consiliul Episcopal, reunit la 26 martie 1994, a aprobat înfiinţarea noii misiuni la Montreal.

"CALEA DE LUMINĂ". Noua biserică a fost înregistrată oficial la autorităţile canadiene şi provinciale ca organism religios fără scop lucrativ. De la Sfintele Paşti 1994, biserica editează buletinul parohial "Calea de lumină", redactat de părintele paroh şi un comitet, ajuns azi la numărul 141. Numărul enoriaşilor a crescut de la an la an. După 15 ani de existenţă a Bisericii "Sfântul Nicolae", preoţii, dar şi enoriaşii spun că şi-au atins ţelul propus, crezul lor de suflet: "Am ţinut să păstrăm treze, prin sfânta biserică, credinţa ortodoxă, limba noastră, cultura şi tradiţiile româneşti, prin conferinţe teologice şi istorice, omagiind aniversările istorice ale neamului românesc, prin spectacole prezentate de tinerii de la şcoala duminicală, lansări de carte, expoziţii şi concerte etc. Am încercat să creăm în întreaga comunitate românească locală un climat de respect, de unitate şi de solidaritate creştinească şi românească".

VECHIME. Un alt locaş de cult al românilor de la Montreal este Biserica Buna Vestire. Biserica datează din anul 1918, când pe Strada Rachel se înălţa, cu binecuvântarea Mitropoliei din Cernăuţi, prima construcţie a celei mai vechi biserici ortodoxe române din Montreal. Potrivit publicaţiei Pagini româneşti, întâiul preot care a slujit la această biserică a fost părintele Jida.


Istoric

În anul 1973, din trupul Bisericii Buna Vestire se desprind câţiva dintre membrii Parohiei care pleacă şi înfiinţează Biserica Sfântul  Ioan Botezătorul. Apoi, după  ani buni, au urmat alte două rupturi: Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril – în 2001, dar şi Biserica Înălţarea Domnului – în decembrie 2004. Astăzi, preot paroh al Bisericii Buna Vestire este Liviu Alexandrescu. În noiembrie 2006, părintele Alexandrescu a venit la Buna Vestire din America, unde a fost trimis la Misiunea "Sfânta Maria" din Boston.

"Am ţinut să păstrăm treze, prin sfânta biserică, credinţa ortodoxă, limba noastră, cultura şi tradiţiile româneşti, prin conferinţe teologice şi istorice, omagiind aniversările istorice ale neamului românesc. Am încercat să creăm în întreaga comunitate locală un climat de respect, de unitate şi de solidaritate creştinească şi românească"
preoţii Bisericii "Sf. Nicolae"


"Cetatea sfinţilor"

Numit şi "Cetatea sfinţilor", oraşul Montreal este faimos pentru frumoasele sale biserici. Sunt patru biserici romano-catolice: Catedrala Marie-Reine-du-Monde, Bazilica Notre-Dame, Biserica Saint Patrick şi Oratoriul (Oratoire Saint-Joseph).
Ultima este cea mai mare biserică din Canada, iar cupola sa este cea mai mare din lumedupă Basilica Sfântul Petru din Roma. Alte biserici faimoase, cunoscute ca locuri de "pelerinaj", sunt Notre-Dame-du-Bon-Secours (zisă biserica marinarilor) şi biserica anglicană Catedrala lui Cristos, care a fost complet excavată şi suspendată în timpul construcţiei unei părţi a metroului.

×
Subiecte în articol: biserica alte orizonturi montreal biserici