Au înflorit lalelele! Dar şi cărţile şi-au deschis rând pe rând “petalele” (filele) la Iaşi! Aşadar primăvară vine şi cu miros de plumb (al tiparului) în Moldova. În aceste zile se află în plină desfăşurare în capitala sud-estului ţării Târgul de carte, artă şi muzică “Primăvara cărţilor la Iaşi”. Ediţia cu numărul XXII a Târgului de Carte Librex are loc în perioada 12-16 martie în incinta Palas Mall, lângă vestitul Palat al Culturii. Edituri consacrate, cunoscute ori mai noi şi-au întins tarabele prinzând câte un mărţişor de reducere la reverul copertelor, de-a dreapta titlurilor care mai de care... Preţuri mai mici ca în alţi ani, reduceri de stoc, poftă mare de vânzare din parte expozanţilor. De partea cealaltă răspunsul nu a fost deocamdată pe măsură! Lansări de carte, programe muzicale, teatru, până seara, lângă fântâna arteziană din buricul mall-ului. Invitaţi de marcă: poeţi, critici, editori, jurnalişti. Printre aceştia din urmă şi colegul nostru Viorel Ilişoi care va pedala între “Momente şi spiţe”-le evenimentului. Horia Zilieru, Emil Brumaru, Ioan Holban, Lina Codreanu, Liviu Antonesei, Simona Modreanu, Cassian Maria Spiridon, Constantin Dram, Emilian Marcu, Marius Chelaru. Există şi invitaţi de marcă de peste (vremelnice) graniţe. Autorul basarabean de poveşti pentru copii Spiridon Vangheli e invitatul zilei de vineri! El a ajuns deja, la vârsta sa, un fel de “Ion Creangă” nu al Moldovei, ci al omenirii, pentru că este un autor foarte bine tradus în străinătate. Toţi aceştia reprezintă doar o mică parte din participanţii la eveniment. Iată câteva titluri de volume interesante: “Fotografii de familie. Politică şi societate în România interbelică”, autor - conf. univ. dr. Cristian Sandache, “Poştalionul”, de prof. Lina Codreanu, “Faţa nevăzută a formei şi culorii. Enciclopedia îndeletnicirilor tehnico-artistice populare vechi româneşti de la A la Z”, autori Mihai Mihalcu şi Mihaela D. Leonida, “Maramureşeni charismatici”, de Vasile Gaftone sau “Coduri vizuale. Evreii din Bucureşti (1881-1941)”, de Anca-Aurelia Ciuciu. Însă, cum e de ghicit, sunt şi multe cărţi utilitate, pentru îngrijirea sănătăţii, pentru motivare, manuale şcolare, poezie, beletristică etc, acoperind practic aproape tot spectrul editorial posibil.
Fără comandă de carte la târg!
Am vizitat târgul atât la deschidere, cât şi a doua zi. Vizitatori puţini. Scriitori, oameni de cultură în special, dar şi pensionari ori tineri - fete şi băieţi veseli şi deschişi la pungă! Un cuplu de vârstnici a cumpărat ultimul exemplar din “Dicţionarul alimentelor”. L-am cedat cu mărinimie şi am plecat în căutarea cărţilor de pe lista făcută de acasă. N-am găsit însă o interesantă carte prezentată pe pliantul Editurii Hasefer. “Nu, nu se poate comanda pentru a vă fi livrată zilele acestea! Sunt multe formalităţi. Căutaţi-o peste două săptămâni la Editura Junimea din centru. O vom comanda şi o veţi găsi acolo!”, mi-a spus femeia de la stand. Printre rafturi, amatorii de cărţi se bucurau de volume ca: “Insomnia” (cum dormim mai bine, evident), “Omul frumos” şi alte titluri de “bonton”. Ori de cărţi de poezie, romane sau cărţi de filosofie fiţoase şi scumpe de pe la Humanitas sau alte megaedituri. Eu am găsit pe aproape ceva chilipiruri: două CD-uri cu muzică clasică - Chopin şi Ravel, la numai doi lei fiecare. Iată şi volumele interesante pe care le-am cumpărat cu numai cinci lei bucata: “Tehnica monografiei sociologice”, de Henri H. Stahl (era singura!), “F. Brunea-Fox, reporterul cu ochi multiplu”, de Alexandru Gruian, “Istoria mea - Eu-story, tehnici şi tehnologii” (frumoase poveşti despre meşteşugurile românilor de altădată), “Amintiri dintr-un secol”, de Tutu George Georgescu, “Dicţionar de onomastică”, de Cristian Ionescu şi “Revista Arhivelor”, un număr mai vechi, dar interesant. Cu alte cuvinte am cheltuit câteva zeci de lei şi m-am întors acasă cu sacoşa plină de cărţi.
În ultima zi a târgului, duminică, se vor da şi premii importante, în special pentru autori, dar şi pentru editori, critici etc. Aşadar, poftiţi la cărţi! Nu abandonaţi cuvântul tipărit pe hârtie pentru virtual! Căci cine nu are bibliotecă în carne şi oase (coperte şi hârtie) trebuie să-şi cumpere! Cuvântul tipărit trebuie să trăiască! Drept pentru care cititori din toate colţurile ţării, uniţi-vă economiile şi veniţi la Librex Iaşi!