x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Căutând-o pe Mirela. Soarta unei orfane din România, subiect de documentar în Marea Britanie (Galerie foto)

Căutând-o pe Mirela. Soarta unei orfane din România, subiect de documentar în Marea Britanie (Galerie foto)

20 Noi 2011   •   08:43
Căutând-o pe Mirela. Soarta unei orfane din România, subiect de documentar în Marea Britanie (Galerie foto)

Deceniile de saracie din timpul lui Ceausescu si-au pus amprenta pe Romania. Nu o spunem noi, ci o cunoscuta prezentatoare de televiziune din Marea Britanie, Natalie Pinkham, autoarea unui articol publicat in Daily Mail si protagonista unui documentar ce va fi difuzat duminica seara de Channel 5.

Cu 12 ani in urma, Natalie Pinkham a lucrat voluntar la un orfelinat din Romania care adapostea copii abandonati, mosteniri crude ale interdictiilor lui Ceausescu privind avorturile si contraceptia. De atunci ea a fost bantuita de imaginea zambind a unei fetite pe care a cunoscut-o acolo. Pinkham se intoarce in Romania, sperand sa o regaseasca pe fetita, Mirela, sau cel putin sa afle ceva despre soarta ei.

Este o calatorie trista, dificila, care incepe pe sub strazile Bucurestiului, intr-o retea de conducte care reprezinta “casa' unora dintre copiii nedoriti ai tarii. Dar cand o gaseste pe Mirela, este clar ca aceasta fetita nu-i va oferi finalul fericit la care Pinkham spera.

Natalie Pinkham incearca sa dea de urma fetei pe care a cunoscut-o cu 12 ani in urma la orfelinat. Fara sa aiba nicio idee despre unde ar putea fi copilul, prezentatoarea cere consiliere inainte de a porni spre Bucuresti, unde descopera cat de raspandite sunt problemele mentale de sanatate in randul orfanilor. Mergand spre Slatina, ea o gaseste pe adolescenta si reflecta la modul in care cresterea fetei ar fi putut avea efecte negative asupra starii ei mentale de cand au fost ultima data impreuna.

“Romania de astazi este departe de Romania pe care am vazut-o in anul 2000 cand m-am oferit sa lucrez intr-un orfelinat in vacanta de vara la Universitatea Nottingham', scrie Natalie, care a facut parte dintr-un grup de 15 voluntari care au lucrat la un orfelinat din Slatina.

“Fuseseram avertizati sa ne asteptam la conditii precare. Dupa aproximativ o jumatate de ora, ne-am obisnuit cu mirosul. Erau 20 de asistente pentru mai mult de 300 de copii: va puteti imagina in ce stare era acel loc. Noi ne aflam acolo pentru a ne juca cu copiii si a oferi ajutor, precum repararea patuturilor, vopsirea peretilor sau curatenia', mai scrie vedeta TV.

“Orfanii aveau personalitati disctincte, dar nu li se permitea sa-si dezvolte individualitatea. Toti aveau parul taiat. La fiecare trei zile roteau hainele: tocmai cand incepeai sa asociezi o haina cu un copil, aceasta ajungea la altul. Intr-o zi mi s-a cerut sa aduc produse de curatat. Am deschis usa unui dulap gresit si am fost socata sa vad haine nefolosite ambalate de la Baby Gap, Mothercare si alte magazine, toate donate de Marea Britanie', povesteste Natalie Pinkham.

La a doua vizita in Romania, ea marturiseste ca a fost mai socata decat prima data. “Mirela era inchisa cu circa 10 alti copii bolnavi psihic intr-un apartament cu doua dormitoare. Se loveau unii pe altii, se leganau in fata si in spate si prezentau semne de trauma. Nu mai erau copiii draguti, ci adolescenti afectati grav care nu se gandesc decat cum sa te pocneasca peste fata. Ce organizatie caritabila ar vrea sa foloseasca fotografiile lor pentru a lansa apeluri de ajutor?' - se intreaba retoric Natalie.

“In ce-o priveste pe Mirela, privata de dragoste si interactiune, ea nu a invatat cum sa mearga sau sa vorbeasca corect. Ea nu poate socializa, nu are competente de baza, cum ar fi imbracatul sau spalatul, si este blocata in corpul si mintea unui copil mic. Nu m-a recunoscut si asta m-a umplut de lacrimi', povesteste fosta voluntara.
“O parte din mine simte ca poporul de aici (n.n. - roman) face tot ce poate, dar va lua timp pentru a elimina efectele regimului Ceausescu. Romanul mediu nu este instarit. Contraceptia nu este in general folosita si copiii sunt adesea abandonati. Multi au fugit sau au fost lasati sa plece din orfelinate, supravietuind prin cersetorie, furt sau cautand prin gunoaie. Dar poate ca am fost naiva sa-mi imaginez un final fericit; deceniile de saracie si-au lasat amprenta pe Romania', conchide semnatara articolului.

×