Atăt Parchetul, căt şi Daniel Corogeanu, impreună cu fostele călugăriţe care l-au ajutat la exorcizare, au contestat sentinţa. Jurnalul Naţional a făcut o analiză asupra consecinţelor care pot surveni in timp, după tot ce s-a intămplat la mănăstire. Astăzi are loc judecarea apelurilor inaintate de Parchet şi de inculpaţi.Â
Astăzi este primul termen in rejudecarea evenimentelor petrecute la Mănăstirea "Sfănta Treime" de la Tanacu, jud. Vaslui. Timp de trei zile, intr-un ritual de exorcizare, Irina Cornici a fost ţinută legată pe o cruce de lemn, iar in gură i-a fost indesat un prosop pe post de căluş. Lipsită de apă şi alimente, tănăra de 23 de ani moare. De atunci au trecut mai mult de doi ani, deşi raportul medico-legal arată clar cine este de vină.
La acea vreme au fost acuzaţi pentru uciderea tinerei preotul Petru Daniel Corogeanu de 29 de ani şi patru maici: Nicoleta, Adina, Elena şi Simona. In afară de sensibilitatea deosebită dată cazului de faptul că evenimentele s-au petrecut intr-un locaş sfănt, o parte din vălvă a fost stărnită şi de primul raport medico-legal.
Iniţial, expertiza intocmită de Dan Gheorghiu, medic primar de medicină legală in Constanţa, a concluzionat că moartea ar fi fost cauzată de o supradoză de adrenalină administrată Irinei de medicii de pe ambulanţa care a intervenit la "Sfănta Treime". Cu alte cuvinte, nicicum feţele bisericeşti ar fi avut vreo vină. Instanţa supremă in domeniu, Comisia Superioară Medico-Legală, a contrazis in totalitate primul raport. După exhumare s-a stabilit că decesul a survenit din cauza deshidratării şi lipsei de alimente, accentuate de imobilizarea victimei. Este adevărat că i s-au administrat fetei şase doze de adrenalină, conform fişei intocmite chiar de medicul de pe ambulanţă, dar comisia a stabilit că Irina era deja moartă in acel moment şi nu mai existau şanse de resuscitare. In noiembrie, Parchetul de pe lăngă Tribunalul Vaslui decide neinceperea urmăririi penale in cazul medicilor care au avut-o in ingrijire pe Irina. Totuşi, o umbră incă există in partea medicală. De la data de 9 pănă la 24 aprilie, Irina a fost ţinută sub supravegherea Spitalul judeţean Vaslui, iar medicii decid că aceasta poate fi externată.
La 20 septembrie, in anul următor, la Tribunalul Vaslui are loc prima infăţişare in procesul preotului Corogeanu şi al celor patru maici, sub acuzaţia de lipsire de libertate urmată de moartea victimei, deşi iniţial Parchetul ceruse judecarea acuzaţilor pentru omor deosebit de grav.
La 19 februarie a.c., Tribunalul Vaslui il condamnă pe Daniel Corogeanu la 14 ani de inchisoare, pe fosta stareţă la opt ani, iar pe celelalte trei maici la căte cinci ani. In urma apelurilor inaintate atăt de către Parchetul de pe lăngă Tribunalul Vaslui, căt şi de către inculpaţi, Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie a trimis procesul la Curtea de Apel Alba.
PEDEPSE MARI. Cazul Tanacu a făcut inconjurul lumii. Moartea Irinei Cornici a cauzat răuri de cerneală pe toate meridianele. Imaginea "Romăniei de ev mediu" a apărut la televiziuni de peste tot. Pănă şi cunoscutul eseist Pascal Bruckner a venit la Vaslui şi a produs un reportaj pentru Le Monde. Au apărut şi două cărţi despre această crimă, romanul non-fiction "Spovedanie la Tanacu" de Tatiana Niculescu-Bran şi "Pentru cine bat clopotele la Tanacu", a ieromonahului basarabean Savatie Baştovoi, in care li se ia apărarea "exorcistului" şi călugăriţelor care l-au ajutat.
Pedepsele, destul de mari, au fost contestate imediat cu recurs la Curtea de Apel Iaşi de avocata condamnaţilor, Maria Ilisei.
"MOLDOVA PROFUNDĂ". Imediat după condamnare au reacţionat conservatorii din Mitropolia Moldovei. Părintele Proclu de la Mănăstirea Sihla, ieromonahul basarabean Savatie Baştovoi şi alţi ierarhi moldoveni au găsit un bun prilej să atace conducerea BOR, pe motiv că s-a spălat pe măini şi l-a lăsat pe Corogeanu să fie condamnat. S-au activat nişte "grupuri de rezistenţă" in jurul duhovnicilor Mina Dobzeu şi Calistrat. Aceştia sunt duşmani ai PF Daniel şi s-au opus alegerii sale ca Patriarh. Ei nu se impacă deloc cu ideea de ecumenism şi doresc practicarea unei "ortodoxii pure", apropiată de creştinismul răsăritean medieval. Ei au partizani mai ales in Mănăstirile izolate din Moldova, cum era cea de la Tanacu, şi se bazează pe laici bogaţi, cuprinşi de fervoare religioasă.
VIITORUL LUI COROGEANU. Dacă se va menţine sentinţa iniţială, Daniel Corogeanu va sta probabil 7 ani la puşcărie, fiindcă este infractor primar şi, după toate probabilităţile, nu va avea un comportament violent in detenţie. In acest timp, susţinătorii lui "de afară" vor putea să-i creeze un mit de martir creştin modern. Cum in mod previzibil BOR va continua să se modernizeze şi să meargă pe o linie ecumenică, este normal ca şi poziţia conservatorilor să se radicalizeze. Cum după 7 ani de post şi rugăciune Corogeanu va ieşi, el o să poată fi transformat intr-un soi de mucenic viu, care să se bată cu exponenţii modernizării BOR, consideraţi "cripto-papistaşi" şi masoni.
"Schizofrenie"
Irina Cornici s-a născut in 1982, in Ibăneşti, Bărlad. Este abandonată de mică, impreună cu fratele ei, Vasile, la Casa de copii. Vasile este incredinţat mai apoi familiei Stoenescu, din satul Cuptoare, jud. Caraş Severin, iar Irina ajunge la Liceul Agricol din Zorleni. In 2001 reuşeşte să işi găsească de lucru ca baby sitter in Germania, unde lucrează periodic căteva luni pe an, pănă in 2005. La 5 aprilie, impreună cu fratele ei, o vizitează la Tanacu pe fosta lor colegă de orfelinat, Paraschiva. La plecare, Irina are o criză de nervi. In trei rănduri este chemată ambulanţa. Maicile o leagă pe Irina şi o transportă la Spitalul judeţean Vaslui, unde după două zile este mutată la Secţia de psihiatrie. La 24 aprilie este externată cu diagnosticul "schizofrenie in stadiu incipient". Irina pleacă la familia Stoenescu ca să işi recupereze nişte bani. Pentru că primeşte doar o mică parte din sumă, are o nouă criză de nervi. Intoarsă la Tanacu, maicile o leagă şi o duc in biserică. Aşa cum a stabilit comisia medico-legală, Irina moare la 15 iunie, in urma deshidratării şi lipsei de alimente.Citește pe Antena3.ro