x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Ce caută englezu’-n Bulgaria? Sute de britanici şi suedezi s-au stabilit la Balcic, fără frunză

Ce caută englezu’-n Bulgaria? Sute de britanici şi suedezi s-au stabilit la Balcic, fără frunză

de Toma Roman Jr    |    31 Iul 2011   •   21:00
Ce caută englezu’-n Bulgaria? Sute de britanici şi suedezi s-au stabilit la Balcic, fără frunză

Dave Hallett are 59 de ani si, prin 2009 se gandea sa schimbe ceva la viata lui. Statea in Marea Britanie si era asistent social, se ocupa de drogati si machitori de performanta, dupa ce ani in sir fusese un fel de "sora medicala" pentru copii cu handicap. Era divortat, iar urmasii lui legitimi ajunsesera la casele lor, cu propriile probleme.
Cum se itise criza si peste teritoriul locuit de supusii majestatii sale Elisabeta a doua, un amic a venit si i-a spus ca a cumparat o casa in Bulga­ria, pe care nu mai are bani sa o re­noveze si "o da ieftin".

Pleosc la Balcic
Dave nu stia despre Bulgaria de­cat ca e o tara in estul Europei. Mai fu­­sese in vacanta o data in Grecia, era cel mai apropiat punct de Balcic in care ajunsese. Despre orasul in cau­­za, unde amicul sau avea casa de van­­zare, auzea prima data. Si-a luat ta­­tuajele prezente in numar mare pe cor­pul sau, cerceii lungi din argint si a plecat la aeroport. Era august 2009. Pri­mul lucru bun care i s-a intamplat a fost sa vada ca exista multe curse care-l lasa la Varna, la distanta de ju­ma­tate de ora cu masina de tinta sa finala (n.n. – oare cate zboruri Lon­dra-Constanta sunt?). A ajuns la destinatie si, initial, se cam indoia daca sa bage bani in cladirea veche, de pe vre­mea Reginei Maria. Ii placea insa ca viluta era situata pe Strada Pri­mor­ska la numarul 33, la un pas si ju­ma­tate de mare si plaja. Apoi a iesit sa se plimbe si a auzit multi "bulgari" vor­bind intre ei englezeste cu accent lon­donez, scotian, ori din Cornwall. A aflat ca in zona sunt cateva sute de rezidenti britanici, ba chiar si sud-africani sau australieni anglofo­ni, asa ca i s-a aprins un beculet in cre­ieras.

Comunitatea
In Balcic si in satele din imprejurimi locuiesc permanent cam 300 de englezi. Majoritatea sunt pensio­nari sau rentieri, care au auzit initial de litoralul bulgaresc de pe Internet sau din ziare. Cum agentiile imobiliare din Marea Britanie vand imobile in toata lumea, au ajuns la concluzia ca pot lua pe "o nimica toata" o casuta in apropierea litora­lului bulgaresc. Cu pensia din Marea Britanie si dobanzile capatate pe suma dobandita dupa ce si-au lichidat proprietatile de acolo, pot trai foarte bine in Bulgaria. Au descoperit un loc linistit, unde pot sa se ocupe de gradinarit ori pescuit. Mai exista un segment de britanici care lucreaza in constructii sau fac afaceri de import-export pe pamantul vecinilor nostri, care au constatat ca e mai bine sa locuiasca pe buza marii decat in destul de terna Sofia. Astfel, un sat pana acum cativa ani sarac, precum Sokolovo, situat la cinci kilometri de Balcic, s-a umplut de vilute cochete si majoritatea populatiei, adica vreo 250 de suflete, este formata din straini, englezi sau suedezi. Oamenii astia genereaza turisti, fiindca peste vara isi cheama rudele sau prietenii, iar unii dintre ei au deschis mici pensiuni, care isi fac publicitate.

Fara spaga
Intorcandu-ne la Dave, englezului i-a trecut prin cap sa deschida o pensiune cu carciuma, unde sa adune atat englezii din zona, cat si turistii de alte nationalitati sau bulgarii din Balcic. Mai existau doua pub-uri ca la Londra in zonele rezidentiale ale expatilor, dar erau izolate de oras si aveau un fel de circuit inchis. "Am observat ca englezii mei stau mai mult izolati, se vad numai intre ei. M-am gandit sa deschid un loc unde sa interactioneze si cu localnicii, sa vina si vara si iarna, sa se simta bine si care sa nu arate la fel ca si carciumile din tara mea". Toata iarna lui 2009 a muncit de unul singur sa-si construiasca, la propriu, afacerea. A zugravit, a pictat pereti, a facut la rindea mese si scaune, a pus la punct instalatia electrica. A iesit o pensiune cu cinci camere duble si un barulet cu vreo noua mese. A reusit sa scoata relativ repede toate autorizatiile necesare si, mai ales, din cate mi-a zis, nu i-a cerut nimeni spaga. La inceputul se­zonului turistic 2010, era gata sa dea dru­mul la afacere. Ii lipsea doar nu­mele pensiunii-bar, dar s-a rezolvat si asta. Intr-o seara, dupa ce a baut ceva mai mult, a adormit ascultand "Bohemian Raphsody" a celor de la Queen. A visat un teritoriu misterios, denumit Boemia (fara vreo legatura aparenta cu zona istorica a Cehiei) si a doua zi picta firma.

Treaba merge
Inca de anul trecut a recuperat din investitie. Britanicii rezidenti sau in trecere prin Balcic se strang la el, ba chiar de doua ori pe saptamana dau niste concerte improvizate, care suna mai mult sau mai putin tragic, de la rapsod la rapsod. Pe langa whisky, Dave are si rachiu, mastica sau lichior de menta, pentru autohtonii care ii calca pragul in numar rezonabil, fiindca vor sa se simta intr-un mediu cosmopolit. Ultima oara cand am fost la el, la cele noua mese erau oameni de sapte nationalitati, care incercau sa comunice intre ei ajutati de en­gle­za, alcool si metalimbaj. Nu s-a aruncat la preturi mai mari decat con­cu­ren­ta bulgara din zona. Am vazut totusi o adaptare caragialesc-balcanica a lui Dave: pe bar troneaza o mare inscriptie, "Na veresia ne davame", adica "Nu dam pe datorie", chestie care m-a facut sa ma simt o clipa intr-un birt de sat de la noi.

Acum, Dave nici nu se mai gan­deste la Anglia: "Vreau sa raman aici de tot, consider ca asta e casa mea. Mi se pare o zona foarte sigura, nu mi-a furat nimeni nimic si nici nu am auzit sa se intample. Am controale de la stat, dar nu mi-a cerut nimeni ceva sa ma lase in pace. Inca nu am invatat bine bulgara, dar sper sa reusesc in ceva timp."

N-au frunza, au turisti
Nu am auzit ca echivalentul bulgar al doamnei Udrea sa fi cheltuit o poala de bani cu cine stie ce frunza. De asemenea, nu am observat sa se lanseze cu pompa si cheltuieli imense, in fiecare an, cate un brand de tara al vecinilor nostri. In schimb, datorita facilitatilor pe care le ofera, legislatiei mult mai putin complicate si preturilor mici, au reusit sa atraga atat turisti, cat si multi investitori de mica anvergura, cum e Dave. Una peste alta, m-am gandit ca, intr-adevar, englezul are mult mai multe de cautat in Bulgaria, unde nu l-a furat nimeni si nu i-a cerut nimeni spaga pentru orice fel hartie stampilata, decat la noi. Pe de alta parte, astept cu interes momentul cand un ministru al Turismului mai putin blond o sa determine sa se stabileasca la 2 Mai sau la Tuzla englezi si suedezi.

×