x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Cea mai buna zapada din tara

Cea mai buna zapada din tara

09 Ian 2005   •   00:00

REPORTAJ
Aproape un kilometru de partie, zapada naturala si instalatie de nocturna. Locuri putine de cazare si aglomeratie in fiecare week-end. Turistii romani si unguri s-au inghesuit in fiecare sfarsit de saptamana pe partia din Arieseni, unde zapada este de aproape un metru.

Turistii din Ungaria vin cu autocarele la schi in Romania

Aproape un kilometru de partie, zapada naturala si instalatie de nocturna. Locuri putine de cazare si aglomeratie in week-end. Turistii din tara si din strainatate s-au inghesuit in acest sfarsit de saptamana pe partia din Arieseni.
CRISTIAN PETRU - Arieseni

SEZON. Pe partia Vartop s-a putut schia inca din luna noiembrie
Zapada acoperea totul in jurul nostru. Casele, copacii, chiar si drumul erau sub un strat de omat gri albastrui. Anul acesta a nins deja de doua ori. Asta in timp ce, in cea mai mare parte din tara nu a nins deloc iarna aceasta. Sambata, la iesirea din Arieseni, judetul Alba, la cativa kilometri departare de partia Vartop, pe marginea drumului, se vad masini oprite. Si cu cat te apropiai mai mult de partie, numarul autoturismelor si al turistilor care carau schiuri in spate crestea. Mai inaintai cu masina cativa metri, apoi te intorceai sa faci loc celor care coborau. Aproape fiecare masina era din alt judet: Hunedoara, Timis, Arad, Cluj, Bihor, Mures, Salaj, Bucuresti si bineinteles Alba. Plus autocarele cu turisti veniti din Ungaria. Pana la granita cu aceasta tara sunt doar 120 de kilometri. Partia Vartop este asezata chiar la hotarul dintre judetele Alba si Bihor. "Asa e in fiecare sfarsit de saptamana aici. Mai ales acum ca e vacanta. La fel a fost si saptamana trecuta", sustine Ioan Terfea, unul dintre politistii care incerca, in zadar, sa stabileasca ordinea.

SCHIURI SI SANII. La baza partiei, cativa intreprinzatori din zona te imbie sa iei sanii sau schiuri de la ei. Asezati unii langa altii, particularii nu isi fac concurenta unul altuia. Fiecare da saniuta cu 100.000 de lei pentru o zi si schiurile cu 200.000. Diferenta se face insa la negociere. "Venim aici doar vinerea, sambata si duminica. Ca in rest nu e foarte multa lume. Mai las si din pret, doar sa pot inchiria ceva", spune doamna Lup. Sambata nu avea mult timp de vorba. In jurul ei forfoteau zeci de turisti si femeia nu voia sa scape ocazia de a-si oferi marfa fiecaruia. Cativa metri mai incolo, Nicolae Petruse inchiriaza si el echipamente pentru partie. Acesta are un ajutor, un baiat mai tanar, asa ca el are mai mult timp de vorba. "Face reduceri pentru grupurile care inchiriaza. Daca cineva vrea sa ia doar pentru o ora, atunci scadem din pret. Venim doar la sfarsit de saptamana, in rest ne vedem de treaba noastra", povesteste barbatul.

COZI. La baza partiei, nebunie curata. Sute de persoane stau si privesc, stau la coada la un vin fiert sau la un ceai cald. Alte cateva zeci de schiori asteapta la teleschi. Pentru adulti, teleschiul costa 50.000 de lei, iar pentru copiii sub 14 ani, 30.000 de lei. "Este prima data cand vin anul acesta, dar am mai venit si anii trecuti. In zona nu prea ai unde sa mergi altundeva. Aici e bine ca partia este asezata la umbra, astfel ca zapada tine mai mult decat in alte parti. Am schiat aici chiar si in aprilie. Nu imi place insa ca trebuie sa mergi cel putin 15 kilometri pana la locul in care te-ai cazat. Nu prea e nimic in apropiere. Astazi (n.r. - sambata), am coborat de mai putine ori, de vreo 10 ori doar, ca e multa lumea", zice Florin Merce, din Arad. Grabita spre partie, Ana Maria, din Oradea, nu este prea interesata ca zapada este toata naturala. Tanara este fericita ca poate schia. "Imi place mult aici. Am mai fost si anii trecuti si sa o mai vin", spune tanara.

PROIECTE. Partia este proprietatea Primariei Arieseni. "Este concesionat doar terenul de sub stalpii de teleschi firmei Todeaturism din Timisoara. Din pacate, sunt putine locuri de cazare in zona. Oficial 300, dar fiecare locuitor gazduieste turisti, asa ca sunt ceva mai multe. Dar tot insuficiente. Mai vrem sa construim inca patru partii aici. Acum terenul pentru acestea este fond forestier si noi facem demersurile necesare pentru despadurire", sustine primarul Marin Jurj. Pentru a se rezolva problema locurilor de cazare, Consiliul Local Arieseni va concesiona 50 de hectare de teren celor care vor sa construiasca hoteluri si vile in apropierea partiei. "O firma de arhitectura din Alba-Iulia face acum proiectul si apoi cine vrea va putea construi aici", mai spune primarul.

AVANTAJE SI DEZAVANTAJE. "Acesta este al zecelea sezon de cand a fost deschisa partia. Si astazi este ziua cea mai aglomerata. Sunt aproape 400-500 de schiori pe partie, plus alti turisti la sanie. Problema de aici consta in locurile de cazare si infrastructura. Teleschiul poate transporta 780 de turisti pe ora, iar locuri de cazare sunt doar vreo 300. Avantajul acestei partii este ca se afla destul de aproape de mai multe judete, asa ca cei mai multi turisti vin dimineata aici, iar seara se intorc la casele lor", spune Vladimir Todea, managerul Todeaturism. Lunga de 980 de metri si lata de 90, cu o diferenta de nivel de 220 de metri, partia de la Arieseni este incadrata la "culoarea rosie".

NOCTURNA DE WEEK-END
Click pentru a mari imaginea
CONDITII. Stratul de zapada de pe partia din Arieseni este de 90 de centimetri
"Datorita calitatii stratului de zapada si a instalatiilor, partia e clasificata cu cinci sau sase stele. Stam bine si la capitolul accidente. E normal ca pe fiecare partie sa existe astfel de incidente, dar nu am avut probleme majore. Firma noastra are contract cu Salvamontul Alba si am adus si Jandarmeria montana pentru ca totul sa se desfasoare in cele mai bune conditii. Din pacate insa, turisti multi sunt doar la sfarsit de saptamana. In rest, pe partie sunt mai putini turisti decat angajati si salvamontisti", adauga Todea. Partia are si instalatie de nocturna, dar functioneaza doar vinerea si sambata, intre 18:00 si 20:30. Incepatorii pot invata pe partia Vartop din Arieseni. Saniile nu au ce cauta pe partie, pentru ele fiind amenajata o panta mai mica, unde poti vedea, pe langa copii imbujorati de frig, si adulti care prefera poate sa isi aduca aminte de copilarie coborand cu sania. In cazul in care vi se face frig, la baza partiei exista cateva chioscuri de unde poate fi cumparat vin fiert, ceai, votca sau ceva de mancare. Unul dintre aceste chioscuri este chiar proprietatea familiei primarului. O cana cu ceai costa 10.000 de lei, una cu vin fiert 15.000 de lei, iar o gogoasa cu gem, branza, cartofi sau mujdei, 15.000 de lei. La sfarsit de saptamana, cele doua baruri de la baza partiei sunt pline, incat nu poti gasi nici macar un coltisor in care sa iti dezmortesti picioarele.
×