x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Cenzura, mama emisiunilor televizate

Cenzura, mama emisiunilor televizate

de Costin Anghel    |    02 Sep 2007   •   00:00
Cenzura, mama emisiunilor televizate

Documente confidenţiale. Direcţia generală a Presei şi Tipăriturilor, de pe lăngă Consiliul de miniştri, avea o misiune... cenzura.

Un subiect interesant. Cenzura la televiziune. In anii ’70, nici o emisiune nu era difuzată dacă nu se dădea OK-ul ideologic.

Documente - Televiziunea, sub lupa bravilor...comunişti

Documente confidenţiale. Direcţia generală a Presei şi Tipăriturilor, de pe lăngă Consiliul de miniştri, avea o misiune... cenzura.

Un subiect interesant. Cenzura la televiziune. In anii ’70, nici o emisiune nu era difuzată dacă nu se dădea OK-ul ideologic. Micile scăpări erau sancţionate fără discuţie. Căteva documente puse la dispoziţie de Arhivele Naţionale arată, intr-o oarecare măsură, ce şi cum se cenzura. Ce era voie şi ce nu era voie... Era normal să-l lauzi pe bravul Cărmaci, dar Doamne-Doamne sub nici o formă nu trebuia pomenit, amintit... regimul roşu nu-L iubea pe Dumnezeu.

EMISIUNI ŞI POEZII. Nota nr. 2296 din 16.04.1970. "In ultimul timp in emisiunile culturale ale Televiziunii s-au făcut mai multe sesizări referitoare la modul subiectiv, descurajant şi sumbru in care este, nu de puţine ori, infăţişată realitatea noastră, lumea inconjurătoare. Redăm căteva semnalări de acest gen: In emisiunea intitulată «Primăvara Romăniei Socialiste», inregistrare a recitalului de poezie organizat la Atheneul Romăn de Uniunea Scriitorilor şi Frontul Unităţii Socialiste, care

s-a difuzat la 27 martie a.c., figurau şi poeziile «Sămănţă antizero» de Ben Corlaciu şi «Rugăciune» de Eugen Jebeleanu.(...)

In poezia «Rugăciune», autorul se ruga pentru dezarmare, prin următoarele versuri: «Tatăl nostru, care le eşti in ceruri/, Dacă eşti coboară şi păzeşte-ne de vărsările de sănge... Transformă armatele, in alaiuri civile/Amin!». Poeziile au fost semnalate pentru aviz, ulterior au fost eliminate din emisie". Eliminarea unei astfel de poezii părea la acel moment absolut normală, in condiţiile in care cuvintele "Tatăl nostru" şi "Amin" făceau parte din text. Orice referire la divinitate era strict interzisă la Televiziune, Radio etc.

Un alt exemplu... o altă idee... "In emisiunea filmată «Arte frumoase», din 19 marite a.c., pictoriţa Tia Peltz explica tema circului abordată in lucrările sale drept un pretex pentru a reda subiecte din viaţă. «In fond - spunea autoarea - viaţa e circ, trebuie să mimăm ca să lăsăm impresia că aprobăm, să facem echilibristică ca să ne menţinem.» La o asemenea provocare impotriva regimului... acţiunea a venit promt: "Redacţia a eliminat fraza citată"!

Â

EMISIUNILE MINORITĂŢILOR. Numărul 201/28.12.1970. Dosar 22/1970. Notă asupra emisiunilor de televiziune in limbile maghiară şi germană, pe perioada 1 ianuarie-1 noiembrie 1970.

"In perioada la care se referă nota, au fost semnalate pe linia Direcţiei Generale a Presei şi Tipăriturilor mai multe probleme care au fost rezolvate de redacţie fie prin renunţarea la unele materiale sau pasaje, fie prin modificarea lor. Dintre acestea relevăm căteva mai importante.

In cazul mai multor emisiuni de limba maghiară s-au făcut observaţii legate de unele afirmaţii care ar fi putut crea confuzii despre apartenenţa Transilvaniei sau cu privire la existenţa in ţara noastră a popoarelor romăn şi maghiar. (...) Astfel, savantul V. Banyai, vorbind de activitatea sa din trecut la Abrud in Transilvania, cita cu insistenţă Budapesta drept capitală a ţării. (...)." Drept urmare... a fost semnalată şi eliminată.

Un alt exemplu umoristic de-al cenzurii ar putea fi acesta:

"Dintr-o emisiune pentru 3 ianuarie 1971 a fost eliminat momentul umoristic «Streap-tease ţărănesc ca pe la noi», in care o ţărancă facea streap-tease la nesfărşit deoarece are foarte multe fuste pe care le dezbracă tărăgănat cu ezitări. In final publicul este plictisit de zădărnicia aşteptării, iar ca morală se arăta la general că un păcat al nostru vechi este faptul că incepem multe acţiuni mari şi pănă la urmă nu ducem nimic pănă la capăt".

Â

,,Recent, la unele emisiuni de televiziune care se transmit parţial in direct, fără control prealabil, au fost sesizate post-controlul nostru, unele greşeli. Intr-o emisiune, «Realitatea Ilustrată» - Emanuel Valeriu - care comenta - pe viu - un film despre Tudor Arghezi, işi exprima regretul că filmul fusese scurtat şi tăiat cu intenţii deloc lăudabile de a nu se prezenta ceea ce incomodează"

cenzura...

Â

Articol realizat in colaborare cu Arhivele Naţionale

×
Subiecte în articol: martorii