x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Civilizatia mexicana la expozitie

Civilizatia mexicana la expozitie

de Costin Anghel    |    11 Feb 2007   •   00:00

Codexuri, statuete, urne funerare. Componente ale unei expozitii ce se desfasoara la Arhivele Nationale. Cei care o vor vizita vor avea numai de castigat.

Vreti sa aflati cum s-a nascut Soarele?

Vlad Dumitrescu
DE VAZUT. Statuete din arta precolumbiana si unul dintre Codexurile prezentate la expozitia organizata la Arhivele Nationale ale Romaniei

Codexuri, statuete, urne funerare. Componente ale unei expozitii ce se desfasoara la Arhivele Nationale. Cei care o vor vizita vor avea numai de castigat.

Stiati ca nahua - limba aztecilor - si limba maya sunt inca limbi de circulatie? Ori ca in Mexic se vorbesc 62 (!!!) de limbi? Sau poate vreti sa stiti cum s-a nascut Soarele.

Baza ideilor in descoperirea Mexicului trebuie neaparat sa plece de la sediul Arhivelor Nationale ale Romaniei. Aici, Ambasada Statelor Unite Mexicane si Arhivele Nationale au organizat o expozitie care va va surprinde... cel putin.

CODEXURI. Povestea articolului este, pe scurt, cam asa: Vizitat expozitie, placut, discutat cu reprezentantii ambasadei mexicane, aflat povesti minunate, dezvaluit povesti cititorilor.

Un codex este "o carte manuscris". Denumirea desemneaza documentele pictorice sau pictografice realizate de locuitorii Mexicului si Americii Centrale. Maya, azteca, mixteca, zapoteca, otomi si purepecha sunt doar cateva dintre civilizatiile mezoamericane care au folosit codexurile pentru a-si transcrie cunostintele valoroase din varii domenii. Codexurile sunt scrise pe pergament - pe piele de cerb ori de bovine, de cai sau porci. Un alt suport pentru aceste "carti manuscris" era "hartia" realizata din fibrele unui arbore numit amatl.

La Sediul Arhivelor intalniti codexuri valoroase, alaturi de documente aflate in depozitele Arhivelor romanesti. Puteti vedea cu propriii ochi povestea unor oameni care detineau observatoare astronomice, cu mii de ani inainte de Hristos. Prin ideogramas, Tlacuilos - sau "cei care scriu pictand" - lasau lumii pretioase invataturi si legi ce isi pot dovedi uneori general valabilitatea si astazi. Dovada: in statul Morelos, in orasul Xochicalco (Casa Florilor, pentru prieteni) exista un observator astronomic subteran, intr-o pestera. "In zilele de 21 iunie, la Solstitiul de Vara, la ora 12:00, Soarele intra intr-un punct anume, unde sunt ramasitele unui monument astronomic. Pe baza acelui monument se masurau ceasurile culturilor preacolumbiene. Unii arheologi spun ca acolo sunt elemente si din Cultura Inca, cultura din Peru. Or, distanta dintre Peru si Mexic este de cateva mii de kilometri. Ei cunosteau foarte bine miscarea astrelor, a planetelor. Calendarul lor este mult mai exact decat cel gregorian, pe care il folosim noi azi. Ei imparteau anul in luni de 20 de zile. Fiecare zi si luna avea un nume, de animale si elemente", spun reprezentantii ambasadei mexicane. "Codexul Borgia", unul dintre cele mai importante documente de acest tip aflate in Romania, vorbeste tot despre astronomia cunoscuta de vechii locuitori ai Mexicului. Solstitiile, fazele lunii si mai ales relatia Pamantului cu planeta Venus, toate acestea sunt doar cateva dintre informatiile foarte valoroase oferite de "Codexul Borgia".

CULTURI STRAVECHI UCISE. Pe langa codexuri, la sediul Arhivelor de pe Bulevardul Regina Elisabeta puteti vedea si minunate statuete. Nu, nu sunt numai de decor. Simbolistica lor variaza. De la urne funerare la reprezentari ale zeitatilor vechilor populatii precolumbiene. Actualul pastreaza astfel de statuete-simbol ori codexuri-documente de o valoare inestimabila, dar trebuie spus ca istoria a fost vaduvita de o avere colosala. Destul de putine manuscrise si simboluri ale vechilor populatii mezoamericane au scapat de ideile "iluminate" ale conchistadorilor spanioli. De ce?

"Culturile precolumbiene, prespaniole, au cunoscut o dezvoltare foarte mare, deoarece aveau conditii climaterice foarte bune. In Mexic, in pesterile de la Coxcatlán, in statul Puebla, s-au gasit stiuleti de porumb fosilizati, a caror varsta, dupa datarea cu Carbon 14, a fost stabilita la 10.000 de ani inainte de Hristos. Inca de atunci stramosii nostri au lasat vanatul ca ocupatie principala si s-au apucat de agricultura.

Cand spaniolii au ajuns in America si-au dat seama ca, de fapt, culturile nu erau inapoiate, ci, din contra, erau foarte avansate, din foarte multe puncte de vedere.

Nu era in interesul lor sa le pastreze, asa ca le-au distrus. In momentul acela religia catolica conducea expansiunea spaniola. Era Columb, care cauta noi modalitati de a ajunge in Indii... erau atat de multe elemente", spun cei de la ambasada. Pe de alta parte, reprezentantii mexicani spun ca: "Dupa caderea Constantinopolului, marii carturari de acolo vin in Europa, vin la mariile imperii coloniale de aici. Europa renaste... dar renaste cu aurul nostru. Europa a renascut cu aurul din America Latina. Multe bijuterii foarte scumpe, nu datorita marimii, ci datorita felului in care au fost realizate, detaliilor uimitoare, multe bijuterii de acest fel au fost topite si facute lingouri inainte de a fi trimise in Europa. Ei spun ca au descoperit America. Pai, poti descoperi ceva ce nu exista inainte, culturile precolumbiene nu existau atunci oare!?".

OLMECAS. La aproximativ 500 km de capitala noastra, pe coastele Golfului Mexic, intr-o zona ce inglobeaza atat teritorii din statul Veracruz, Tabasco, Campeche si Chiapas, vom gasi prima si cea mai importanta cultura a noastra, numita "mama" sau "olmecas", adica oameni facuti din pamant, din cauciuc. Ei sunt cunoscuti pentru acele capete uriase din bazalt. Lucru foarte curios, in zona nu sunt cariere pentru acel tip de piatra.

Olmecas cunosc perioada lor de inflorie si apoi pe cea de decadere. Atunci ei vor migra spre pamanturile din interior si vor lua nume precum olmecas-chicalangas si vor intemeia alte civilizatii. Ei vor pune bazele culturii Teotihuacan. Se spune ca in orasul cu acelasi nume este locul unde zeii au facut cel de-al cincilea soare. Olmecas au creat acolo monumente de mare anvergura, Piramida Soarelui, Piramida Lunii.

POVESTEA SOARELUI. Mexicanii au o legenda despre minunea ce mentine viata pe pamant, Soarele! "Se spune ca noi locuim acum in cea de-a cincea era de viata. Celelalte au disparut dupa cataclisme, inundatii etc. Noi suntem acum in era lui Nanahuatzin.

Legenda spune ca la Teotihuacan zeii s-au intalnit pentru a aduce lumina civilizatiilor de pe pamant. La un moment dat, zeii au cerut ca unul dintre ei sa se sacrifice. Cel care a spus ca se arunca este Ocelotl, sau Zeul Jaguar. Puternicul zeu s-a aruncat in flacarile creatiei solare, dar nu a suportat focul si a sarit din el. Din acel moment jaguarul a ramas patat. Un alt zeu a venit, un zeu diform, Nanahuatzin. El s-a aruncat in foc, a ars si atunci din foc s-a ridicat pe cer Soarele. Se sune ca Tochtli, Zeul Iepure, i-a spus razand Ocelotl-ului: «Vezi, tu, care esti puternic si feroce, nu ai suportat si ai iesit si Nanahuatzin a sarit si a rezistat». Atunci, Zeul Jaguar, suparat, l-a luat pe Tochtli de urechi, l-a aruncat in foc si din el s-a nascut luna."
×
Subiecte în articol: martorii