x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Conflict diplomatic cu rumegătoare

Conflict diplomatic cu rumegătoare

de Tiberiu Kiss    |    12 Iun 2007   •   00:00
Conflict diplomatic cu rumegătoare
Sursa foto: KARINA KNAPEK/

In vestul sălbatic al Romăniei, la Banloc, lăngă frontiera cu Serbia, ciobanii au declarat război fermelor patronate de italieni. Turmele de mioare devorează recoltele. Păgubiţii ţipă la ambasadă. Poliţia şi primarul ridică insă din umeri.



Ciobanii de pe raza comunei Banloc, localitate bănăţeană aflată la nici 50 km de Timişoara, chiar pe făşia cu Serbia, nu au nici o legătură cu sicilienii din Corleone. Şi totuşi, se comportă ca atare! Practic, din pricina unor apucături naţionaliste, de tipul "nu ne vindem ţara" şi sub privirile "impăciuitoare" ale autorităţilor locale, comuna stă pe un butoi de pulbere.


Incă de acum şapte ani, mai mulţi investitori italieni au inceput să cumpere terenuri pe raza comunei Banloc, "deoarece oferta era abundentă şi atrăgătoare". După puţin timp, o mare parte din peninsularii care au achiziţionat terenuri agricole in acea zonă au realizat că "nu tot ce lucea era aur". Şi asta din cauza "caracterului inadecvat al legislaţiei, lipsei cărţii funciare, la constituirea căreia au contribuit chiar investitorii, cu sume importante de bani"! Astăzi, in localitatea bănăţeană, pe o suprafaţă de 6.000 ha şi cu 58 de angajaţi, funcţionează patru ferme zootehnice de bovine şi două firme, care se ocupă de cultivarea fructelor şi legumelor. Deşi au depăşit cu greu dificultăţile legislative şi mentalitatea unor localnici, italienii susţin că greul a inceput abia după ce afacerile au fost puse pe picioare şi au inceput să meargă intr-o direcţie normală. "Abia atunci ne-am dat seama că suntem victime constante ale furturilor şi ale indiferenţei organelor de poliţie. Adevăratul flagel, care ameninţă să oprească orice iniţiativă de bună credinţă, sunt oile sau, mai bine zis, proprietarii acestora", susţine unul dintre investitorii italieni din Banloc.


CORECŢIE CU BĂTA. Italienii acuză că, din cauza neimplicării organelor locale, in ciuda reclamaţiilor care au curs pe bandă rulantă, războiul dintre ei şi localnici a escaladat, in urmă cu puţin timp, atingănd cote alarmante. După numeroase episoade de instigare la violenţă şi ameninţări, pe raza comunei bănăţene a avut loc şi prima agresiune propriu-zisă, impotriva lui Mario Paoletti, crescător de bovine, care a avut curajul să protesteze impotriva prezenţei a 500 de oi pe culturile sale. Italianul a fost agresat de proprietarul oilor şi de cele patru ajutoare ale sale, cu parul şi pumnii, alegăndu-se cu un picior fracturat şi multiple leziuni interne. O nimica toată: 45 de zile de spitalizare! Acesta a fost momentul in care un număr de nouă societăţi comerciale, de pe raza comunei Banloc, a adresat un protest Ambasadei Italiei de la Bucureşti, cerănd diplomaţilor să se implice de urgenţă in acest conflict deschis. "Există dosare groase căt cartea de telefon, cu reclamaţii concrete, referitoare la furturi şi agresiuni, dar rezultatele sunt zero. Au fost contactate şi anunţate de mai multe ori autorităţile locale, dar ne-am ales doar cu promisiuni. Din căte se pare, predomină tot interesele romănilor care, in acest caz, se comportă intr-un mod ilegitim", se arată in scrisoare adresată Excelenţei Sale, Daniele Mancini.


CALCULE MATEMATICE. In protestul adresat autorităţilor italiene, oamenii de afaceri susţin că pe raza comunei Banloc exită, oficiale şi clandestine, circa zece mii de ovine. "Cel mai sărac dintre localnici posedă 500 de oi, iar cei mai puternici peste 2.000 de capete, fără să aibă măcar un hectar de pămănt. Unde se hrănesc animalele? Pe terenurile italienilor, care sunt consideraţi invadatori. Mai există căteva hectare de teren, rămase in proprietatea localnicilor, care fac o agricultură de subzistenţă şi sunt mai orfani decăt italienii, deoarece nu au nici măcar forţa şi curajul de a protesta impotriva crescătorilor de oi. In acest teritoriu rural, proprietarii de ovine sunt o clasă puternică. Frecvent, fiecare dintre aceştia se ocupă, fireşte gratuit, de oile unui personaj politic local, ale unui şef al poliţiei sau ale altor personaje similare", se menţionează in documentul remis Ambasadei Italiei la Bucureşti. In orice caz, investitorii au trăit pe propria lor piele faptul că cea mai mică reclamaţie a fost rezolvată de localnici "cu oferte de brănzeturi şi carne de miel", astfel incăt, nefiind pedepsiţi, proprietarii oilor s-au simţit tot mai puternici şi incurajaţi in a continua cu invazia culturilor, in care
s-au investit milioane de euro.


INTERVENŢII. Cert e că protestul celor nouă societăţi italiene a creat ceva vălvă in răndul autorităţilor bănăţene, care s-au temut de efectele pe care le-ar fi putut avea acest scandal diplomatic. Vălvă şi atăt. Rezultate zero! Investitorii susţin că au ajuns chiar şi la uşa prefectului de Timiş, Ovidiu Drăgănescu. "Excelenţa s-a a fost prompt şi chiar a vrut să ne ajute. Ne-a ascultat, a pus măna pe telefon şi a vorbit cu primarul din Banloc. Am auzit cănd ii spunea să rezolve problema de urgenţă. Din discuţii ne-am dat seama că mai toate comunele bănăţene au probleme cu ciobanii, care-şi pasc oile pe terenurile oamenilor, călcănd totul in picoare. Din păcate, chiar şi după diligenţele domniei sale nu s-a mişcat nimic. Dovadă că fiecare comună este stat in stat, iar primarul face după cum ii dictează conştiinţa", susţine unul dintre patronii firmelor din zona Banlocului. Discuţii au existat chiar şi la nivelul conducerii IJP Timiş şi tot nimic. In sensul că, in ciuda unor dosare penale, ciobanii au continuat să-şi pască oile unde au văzut cu ochii.

×
Subiecte în articol: reportaj