x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Craciun romanesc in Washington D.C.

Craciun romanesc in Washington D.C.

de Mihaela Biliovschi    |    28 Dec 2005   •   00:00
Craciun romanesc in Washington D.C.
Corespondeta din Washington
Washingtonul a fost cum nu se poate mai trist in aceasta perioada. Capitala Statelor Unite ale Americii a fost lipsita, aproape in totalitate, de atmosfera Craciunului. Casa Alba a renuntat la a mai folosi cuvantul religios in urarile adresate cu ocazia Sarbatorilor de iarna.

In vreme ce televiziunile si ziarele dezbat pe tema "Craciunul - pe cale de disparitie", Ambasada Romana din Washington organizeaza, impreuna cu Vox Ama Deus, o seara de neuitat. Evenimentul s-a petrecut cu doar cateva zile inainte de Craciun.

Resedinta ambasadorului roman in capitala Americii, Sorin Ducaru, s-a tinut cu usile larg deschise, intr-o seara cu temperaturi de primavara. Au fost asteptati la sarbatorirea atmosferei de Craciun aproximativ 80 de invitati care confirmasera prezenta. Insa cum socotelile de-acasa nu se potrivesc cu ale ambasadei, prezenta s-a dovedit a fi aproape dubla decat numarul celor asteptati. Peste 150 de persoane, romani si straini, au calcat pragul resedintei ambasadorului.

SI CE CASA! O frantura din Romania. Craciunul, peste tot. Cu grija frumoasei doamne ambasador, care s-a ocupat personal de designul casei, o doamna cu atat mai frumoasa, cu cat a daruit cel mai pretios cadou sotului sau, cu ocazia sfintei sarbatori a Nasterii Domnului. Dar despre asta un pic mai incolo.

ALT STIL. "Pomul de iarna" de la Washington ne aminteste de titulaturile ceausiste folosite de Sarbatori, in Romania

COLINDE CA-N POVESTI. "A Jazz Renaissance Noel with Vox Renaissance Consort and Philly Jazz", director artistic si dirijor... doamnelor si domnilor ... renumitul Valentin Radu! Maestrul, impreuna cu un grup de cinci vocalisti, toti americani, au urcat spiritul sarbatorii sfinte pana-n cele noua ceruri si-napoi. Un recital care a durat doua ore fara pauza, alcatuit din colinde dintre cele mai vechi, din secolul al XV-lea, si colinde romanesti.

TOATA FLOAREA CEA VESTITA. Sa asculti colinde romanesti cantate de americani e ca un alint scump. E ca si cum te-ai duce la croitor sa-ti coasa un banal nasture la pijama. "O, ce veste minunata", "Astazi s-a nascut Hristos", "Floricica", "Buna dimineata la Mos Ajun" si "Am plecat sa colindam" au cantat Kristen Conrad, Jennifer Graf, Bronwyn Fix-Keller, Dana Wilson si Ed Bara. A urmat un recital de jazz care a ridicat audienta in picioare. O audienta formata din reprezentanti ai comunitatii diplomatice din Washington, ai Administratiei si Congresului american, ai comunitatii romano-americane si mediului academic.

Maestrul Valentin Radu s-a ingrijit ca toti cei prezenti sa aiba o seara in spiritul Craciunului, de neuitat. Si nu i-a fost greu. Dar daca i-a fost, atunci efortul si-a primit rasplata pe masura. Pentru ca ambasadorul Sorin Ducaru i-a oferit Ordinul "Meritul Cultural in Grad de Ofiter" categoria F. Lui Valentin Radu i-a fost recunoscut astfel meritul pe care-l are in promovarea culturii romanesti atat in tara, cat si peste hotare. Emotiile care i-au strabatut chipul nu pot fi descrise. Maestrul a ramas "stana de piatra" la auzul surprizei.

S-A NASCUT HRISTOS! Scena vrea sa aduca aminte de noaptea sfanta a Nasterii Domnului

SURPRIZA. Ca tot vorbim de surprize: Carmen, sotia ambasadorului Ducaru, i-a facut acestuia cel mai pretios cadou de Craciun. La 5 decembrie l-a adus pe lume pe "Sorin Ducaru al II-lea". Un baietel care a luminat chipurile parintilor sai mai ceva ca pomul de Craciun.

Si, ca sa-si dovedeasca potentialul sau de mica vedeta in devenire, fotografia prichindelului a fost publicata, alaturi de a surorii sale, in cotidianul The Washington Post.

O alta surpriza, cam neplacuta de data aceasta, a fost ca se terminase vinul. Firesc, recitalul de la resedinta ambasadorului a fost urmat de un bufet cu branzeturi si vin. Cum numarul oaspetilor a fost dublu fata de cel asteptat, vinul s-a epuizat in "no time". N-a fost jale, ca s-a reparat imediat neregula. Si nici n-a contat atat de mult. Pentru ca spiritele tuturor au fost cum nu se poate mai vii, de la atmosfera de vis creata ad-hoc.

CARIERA DE MAESTRU
FINAL DE CONCERT. Valentin Radu, multumit ca a bucurat asistenta
De nationalitate romana, in prezent, Valentin Radu locuieste in statul american Philadelphia.
A dirijat numeroase orchestre si ansambluri vocale in Bucuresti, Arad, Filarmonica din Oradea, Filarmonica Nationala din Ungaria si Orchestra Radio Nationala din Romania.
A debutat la varsta de 6 ani, dupa doar doi ani de studii muzicale. La 16 ani a castigat primul premiu important. In 1980, sapte ani mai tarziu, a primit medalia de argint la competitia "Bach International" din Leipzig.
Februarie 1999 i-a adus premiul "Muzicianul Anului", acordat de Asociatia Criticilor Romani de Muzica. Din mai, 2000, maestrul a dirijat concerte extraordinare, chiar si cu legenda jazzului, Johnny Raducanu, la pian. In aprilie 2002 a primit titlul de "Cetatean de Onoare" al municipiului Bucuresti.

CRACIUNUL, IN REANIMARE
"OAIE NEAGRA". Romanii din SUA, suparati pe "Target"
Administratia prezindentiala de la Washington a renuntat la a mai ura "Craciun fericit" cetatenilor americani. A facut gestul acesta pentru a nu discrimina celelalte religii. Pomul National, care se vrea a fi "de Craciun", nu este nimic mai mult decat un simplu brad impodobit cu lumini si fulgi. Tema Craciunului lipseste in totalitate. Abia la aproximativ 100 de metri distanta de "Pomul National de Sarbatori" se afla scena "Nasterii Domnului", parca un pic izolata. Decizia presedintelui George W. Bush a fost urmata si de cateva lanturi de hypermarketuri renumite din Statele Unite ale Americii. Acestea au renuntat la a comercializa produse care contin in denumirea lor cuvantul "Craciun". Este o conspiratie impotriva Craciunului? S-au intrebat si reprezentantii comunitatii religioase romanesti, care, in frunte cu preotul Gheorghe Calciu-Dumitreasa, au stabilit sa boicoteze magazinele care au luat aceasta decizie. "Daca «Target» vrea sa elimine Craciunul, atunci sa eliminam si noi magazinul «Target» din vietile noastre", au lansat indemnul reprezentantii comunitatii romanesti din zona D.C.
×
Subiecte în articol: craciun reportaj washington