x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Crucea Rosie Romana - Umanitate, solidaritate

Crucea Rosie Romana - Umanitate, solidaritate

de Costin Anghel    |    Mihai Stirbu    |    15 Oct 2006   •   00:00

O istorie de 130 de ani plina de reusite si povesti demne de filme de mare succes. O istorie a bataliei dintre viata si moarte in care viata triumfa.

ARHIVA. Primul depozit central al Crucii Rosii, pierdut

O istorie de 130 de ani plina de reusite si povesti demne de filme de mare succes. O istorie a bataliei dintre viata si moarte in care viata triumfa.

Oamenii mari si luminati se alatura cauzelor frumoase, cauzelor datatoare de viata si sperante. In cazul Crucii Rosii, timpul este un martor ce aplauda curajul si daruirea unor oameni, fie ei de conditie inalta sau mai joasa, dar cu putere de daruire in slujba vietii.

La 4 iulie 1876 a luat fiinta Societatea Crucea Rosie din Romania. La sediul organizatiei umanitare de la Piata Romana se pastreaza inca "Prescriptul verbal", actul de infiintare in Romania a uneia dintre cele mai stimate si admirate organizatii din lume.

DOVEZI. Documentele pastrate de Crucea Rosie demonstreaza rolul activ al acestei organizatii in salvarea vietilor omenesti de-a lungul timpului

O ZI ALEASA. Intr-un catastif ce simbolizeaza pe de-o parte istoria si pe de alta consemneaza ce inseamna Crucea Rosie in Romania se gaseste actul de infiintare a Societatii in tara noastra. Documentul nu este unul spectaculos, nu este menirea lui sa atraga atentia, ci doar sa ateste existenta unei "minuni".

"Astazi, patru iulie, anul una mie opt sute septe-zeci si sesse, noi, subsemnatii intrunindu-ne intr-un comitet provizoriu pentru a lua initiativa organisarei unei societati de ajutor pentru militari raniti si bolnavi sub denumirea de «Societatea Crucea Rosie din Romania», conform Conventiunei internationale de Geneva din anul 1864 august 22, am luat in desbatere un project de statute si adoptandu-l cu ore-cari modificatiuni, am decis celle urmatoare: Se vor inainta aceste statute Domnului Ministru de resbel spre a le impune Inaltei Sanctiuni a Mariei Selle Domnitorului (...)." Printre semnatarii acestui document ii regasim pe: Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, C.A. Rosseti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza, Gr.G. Cantacuzino si Dr. Carol Davila. Nume ilustre, nume ce si-au legat destinul de cel al Romaniei si al maririi ei.

personalitate. Regina Maria a fost membra activa a organizatiei romanesti a salvatorilor de vieti si destine

ISTORIE. Primul presedinte al Crucii Rosii din Romania a fost Printul Dimitrie Ghica, in perioada 1876-1897. La conducerea organizatiei i-au urmat alte nume ilustre: George Gr. Cantacuzino (1897-1913), Alexandru Marghiloman (1914-1925). Din istoricul organizatiei aflam ca "la nici trei saptamani de la infiintare, in ziua de 20 iulie 1876, prima ambulanta a Crucii Rosii Romane a plecat intr-o prima misiune umanitara pe frontul de la sud de Dunare, pentru a acorda ajutor medical militarilor raniti ai celor doua parti aflate in conflict". Potrivit Statutului Crucii Rosii, adoptat in 1876, femeile nu puteau face parte din conducerea societatii motiv pentru care, in 1906, ele au infiintat "Societatea de Cruce Rosie a doamnelor din Romania", prima presedinta aleasa fiind Irina Campineanu. In 1915, adunarea generala a Societatii Nationale de Cruce Rosie a aprobat fuziunea celor doua entitati.

UN GENOVEZ LUMINAT. Inceputurile Crucii Rosii internationale se leaga de Henry Dunant, negustor din Geneva, si de batalia de la Solferino. Negustorul a ajuns a doua zi dupa batalia crancena data in apropierea localitatii. Armatele aliate, franceza si piemonteza, dadusera piept cu armata austriaca in dorinta de a-si mentine privilegiile sau de a le smulge partii adverse. Tanarul genovez a avut in fata ochilor un tablou al mortii. Dezastrul umanitar rezultat din inclestarea beligerantilor este unul din cele mai tragice din secolul al XIX-lea. Peste 40.000 de trupuri sfartecate agonizau pe glia insangerata, strigand dupa ajutor. Henry a cautat o solutie practica pentru a-i ajuta pe ranitii de pe campul de lupta. La initiativa genovezului s-a organizat primul serviciu voluntar de ajutorare a soldatilor din lume. In scurt timp s-au adunat viitorii membri fondatori ai Comitetului International de ajutorare a ranitilor din Geneva, precursor al Comitetului International al Crucii Rosii. Minunea se infaptuise!

"Mai mult ca oricand, astazi rolul pe care Societatea de Cruce Rosie este chemata a-l indeplini si simtamintele noastre, ale tuturor, sa fie indreptate pentru ajutorarea nenorocitilor refugiati, goi si nemancati" - Dr. Nicolae Minovici
×