x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Cum mor caii când vor câinii la Letea.

Cum mor caii când vor câinii la Letea.

de Ionela Gavriliu    |    18 Mai 2011   •   18:37
Cum mor caii când vor câinii la Letea.

Peste 100 de cai din Delta Dunarii stau, de mai bine de doua saptamani, intr-un tarc de langa Letea. Povestea frumoaselor animale, in jurul carora a inceput o lupta pentru care nu sunt vinovati, e povestea indiferentei si lipsei de responsabilitate a omului.

Caii de la Letea nu sunt salbatici. Sunt cai lasati de izbeliste si salbaticiti, care au gasit acest mod de a supravietui. Intamplarea face sa fie pitoresti si sa vorbeasca omului de libertate in salbaticirea lor. Spre deosebire de cainii vagabonzi. Iar povestea lor a fost transformata intr-un mit frumos pe care-l vindem turistilor straini.

Pentru caii raniti si tinuti flamanzi la C.A Rosetti, pentru a fi dusi la abator intr-un final, sunt vinovati toti cei care se lupta acum in jurul tarcului lor. Autoritatile tulcene, cele ce au decis prinderea animalelor, sunt puse la zid de organizatiile non guvernamentale de protectie a animalelor.

Pentru inmultirea lor excesiva si pentru stricaciunile pe care cabalinele le provocau in parcul protejat Padurea Letea nu au fost propuse, insa, decat prea tarziu solutii. Satenii, cei care acum oscileaza intre cele doua curente, s-au gandit sa profite de pe urma cailor pe care i-au abandonat atunci cand n-au mai avut nevoie de ei: in incercarea de a castiga un ban in plus, isi revendica animalele, sperand ca vor fi platiti de abatorul ce va cumpara caii.

Inaintea transportului la abator, sunt asteptate analizele. Cailor li s-au luat probe pentru a se verifica daca au anemie infectioasa, deci uciderea lor ar fi justificata. "Din informatiile noastre, caii nu sufera de aceasta boala. E inuman. Caii au fost tinuti nemancati o saptamana de-a valma. Armasarii, extrem de agresivi, se bat, ranesc manjii', spune Kuki Barbuceanu de la Fundatia Vier Pfoten.Acesta adauga ca schingiuirea animalelor este infractiune si se pedepseste cu amenda sau cu inchisoarea de la 1 la 3 ani. "Ideea uciderii cailor salbatici a tot aparut, dar pana acum nu s-a luat nicio decizie. Si ministrul Mediului e impotriva ideii, pentru ca nu poti omori asa animalele si sa nu mai vina turistii in zona, pentru ca multi veneau pentru cai. Cat de idioti putem fi sa ne taiem asa craca de sub picioare...', crede Barbuceanu.

Nu toti impartasesc parerea lui. Sunt voci chiar in sat care spun ca acesti cai le provocau stricaciuni in gradini, iar Viorel Rosca, cercetatorul care a studiat timp de 15 ani Rezervatia Letea, spune ca animalele, in numar atat de mare, sunt o calamitate pentru sit. "Nu e vina cailor. oamenii sunt de vina, ca au iubit animalele cat au avut nevoie de ele. Apoi le-au dat drumul si acum sunt apoape 4000 de cai liberi. Nu zic ca trebuie dusi la abator, dar nu poti lasa atatia cai pe un islaz de 100 de hectare. Rod copacii, fac prapad, pe unde trec ramane stadion, zona de nisip. Da bine sa spunem ca avem cai salbatici, dar in curand ramanem fara Padurea Letea. Ca le zicem cai cu coama albastra sau cu coada intr-o parte, e tot calul de la caruta taranului din sat. Mai degraba vin turistii pentru ferigile rare si padurea cu aspect amazonian la Letea decat pentru cai', spune Viorel Rosca.

×
Subiecte în articol: cai salbatici letea