x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje D’ale rromilor - Bairam la Costesti

D’ale rromilor - Bairam la Costesti

de Roxana Roseti    |    17 Sep 2006   •   00:00

De Sfanta Maria Mica. Petrecere mare a rromilor pe dealurile Costes-tiului de Valcea, pentru a sarbatori Ziua Internationala a Rromilor de Pretudindeni.

FOTOREPORTAJ de Dan Marinescu - Click pe imagine
MESERIE. "Vin la mama sa-ti ghiceasca viitoru’, frumosule, bengosule, sufletelule..."
A fost. De Sfanta Maria Mica. Petrecere mare a rromilor pe dealurile Costestiului de Valcea, pentru a sarbatori Ziua Internationala a Rromilor de Pretudindeni. Inima de tiganca si-a infoiat fustele rosii si a batut pe ritmuri dracoase.

Veselie mare, paiete, fuste pe solduri late sau subtirele, mici, manele, masini bengoase, "Aoleo, sa moara mama", bogatani falindu-si averile, saracuti falindu-se cu ce aveau si alte chestii specifice. De la masa festiva nu au lipsit nici Regele Cioaba, nici Imparatul Iulian, desi caravanele lor au fost separate. Anul acesta, megapetrecerea i-a avut pe Dan Bursuc si Adi de la Valcea capete de afis.

Sa mai zica cineva ca rromii nu e patrioti: tricolorul fluturand si "Desteapta-te, romane!" au fost la mare cinste. Plus sabiile si armele la purtator.

CULOARE. Inima de tiganca, inima de rromanca...

APROAPE ORICE. Si cum putin comert nu strica niciodata, "marfa" a fost scoasa la vanzare. Haine purtate si pantofi fara vreo provenienta anume, chinezarii, plasticarii, ce mai, aproape orice. Totul atent supravegheat de fortele de ordine.

Peste noapte, petrecerea la corturi a continuat cu focuri de artificii, cu chiuituri. Apoi... localnicii din Costesti-Valcea au navalit pe colinele unde s-a tinut marea sarbatoare in cautare de aur. Stiind ca in timpul bairamului tiganii au aruncat cu salbele, dupa spargerea petrecerii satenii au stat ore in sir pentru a rascoli iarba si gunoaiele. Dar pentru a fi siguri ca nu lasa nimic in urma, rromii au verificat si ei tarlaua, cu topoarele.
Fara numar, frate, fara numar...
×
Subiecte în articol: fotograf in jurul lumii