x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Dulcea Bucovină are acum aripile frînte

Dulcea Bucovină are acum aripile frînte

de Maria Belu-Burtea    |    10 Aug 2008   •   00:00
Dulcea Bucovină are acum aripile frînte

DURERE  ●  Apele au distrus aproape tot
Rănile lăsate în urmă de viiturile care au avut loc în inima Bucovinei sînt adînci. Drumuri stricate, poduri rupte, fîntîni colmatate, case luate de şuvoaie, altele care stau să cadă, iar oamenii, mulţi dintre ei bătrîni, aşteaptă un miracol, care va veni de la semenii noştri cu suflet care le sînt alături.



DURERE  ●  Apele au distrus aproape tot
Rănile lăsate în urmă de viiturile care au avut loc în inima Bucovinei sînt adînci. Drumuri stricate, poduri rupte, fîntîni colmatate, case luate de şuvoaie, altele care stau să cadă, iar oamenii, mulţi dintre ei bătrîni, aşteaptă un miracol, care va veni de la semenii noştri cu suflet care le sînt alături.

În zilele de 1, 2 şi 3 august am fost în judeţul Suceava împreună cu un convoi umanitar din Bucovina, care a dus în zonele afectate de inundaţii ajutoare, constînd în apă plată, minerală şi de masă (peste 75.000 de litri). Satele în care au ajuns cinci tiruri pline cu apă au fost: Pojorîta, Moldoviţa, Putna, Frătăuţii Noi, Frătăuţii Vechi şi oraşul Cîmpulung Moldovenesc. Să nu vă imaginaţi că aceşti oameni greu încercaţi stăteau degeaba şi aşteptau ajutoare. Nicidecum! În Cîmpulung Moldovenesc, sinistraţii dintr-un cartier izolat reparau puntea de peste rîul Moldova, singura cale care făcea legătura cu oraşul (şi podul este rupt). Acei oameni au stat izolaţi pînă la data de 1 august, cînd a mai scăzut apa rîului Moldova şi au putut reface puntea (peste ea am trecut şi noi).

PRĂPĂD. În comuna Pojorîta este afectată pînza freatică, iar fîntînile sînt colmatate. "Timp de 15 ani, toate fîntînile vor fi afectate. Ne-a făcut şi apa rău, dar cel mai rău ne-a făcut ALEDP Iaşi. Aceasta a fost o staţie de asfaltare dezafectată (ei aşa au declarat!), iar, cînd a venit apa, a inundat puţurile de la staţie, care erau pline cu emulsie cationică. Asta a făcut prăpăd! Apa nu mai poate fi folosită la nimic, are miros chiar şi fiartă", ne-a spus Viorel Strejeriu din Pojorîta.

Cînd am ajuns în Putna, una dintre cele mai afectate comune, mulţi dintre săteni erau la Primărie să ajute la descărcatul baxurilor cu apă. Am aflat că în zonă au fost afectate toate drumurile, podurile şi podeţele, chiar şi podul peste care noi am trecut cu tirurile s-a prăbuşit, dar oamenii l-au reparat în aproximativ trei zile. În comuna Putna au fost luate de viitură două case, iar alte două stau să cadă. Durerea sinistraţilor nu poate fi descrisă, agoniseala a două familii, mamă şi fiu, se află undeva pe albia rîului.

Inconştienţă

În comuna Moldoviţa au fost afectate toate drumurile, podurile şi podeţele. Prăpăd au făcut aluviunile care au venit de pe versanţi. Toate fîntînile sînt colmatate, iar unele case sînt îngropate în nămolul scurs de pe munţi. Ce ne-a uimit pe noi în această zonă au fost gaterele, care erau la tot pasul, şi tirurile care treceau pe lîngă noi încărcate cu buşteni. Ne uitam îngroziţi la ce lăsaseră în urmă aluviunile, trecuseră doar şase zile de la inundaţii, iar cineva, care sigur nu locuieşte în zonă, continua să taie pădurile.

"Joi noaptea a fost prima viitură pînă pe la 3:00. Sîmbătă la ora 10:00 a început iar ploaia, la ora 12:00 apa a luat prima casă. Viitura puternică a fost la ora 13:00, cînd au început să se rupă stîlpii, a fost luată şi a doua casă. Atunci ne-am retras sus pe deal. Cît vedeai cu ochii, era numai apă".
Maria Găinaţ - Comuna Putna

"Puntea era putredă şi a cedat, iar podul s-a rupt. Preotul ne-a dat cîte un  bax de apă şi o pîine de persoană, iar Primăria – un pateu şi o pîine, tot de persoană. Noi ne-am reparat puntea de peste rîul Moldova că sîntem rupţi de lume. Acum, dacă moare cineva sau are loc un incendiu, nu au cum să treacă maşinile".
Constantin Micuţaru Buneşti - Cîmpulung Moldovenesc

"În primul rînd, vreau să le mulţumesc colegilor mei care au mers în caravană şi au distribuit baxurile de apă. Contează enorm faptul că iniţiativa a pornit de la ei, că şi-au dorit să fie alături de sinistraţi, să îi susţină în această perioadă şi să le arate că nu sînt singuri".  
Dumitru Şovea - directorul Punctului de lucru din Vatra Dornei al Rio Bucovina

×
Subiecte în articol: alte orizonturi