x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Educaţie pentru copiii defavorizaţi din România

Educaţie pentru copiii defavorizaţi din România

de Diana Scarlat    |    13 Sep 2012   •   11:51
Educaţie pentru copiii defavorizaţi din România

Discriminarea nu poate fi eliminata cat ai bate din palme, insa problemele pot fi indreptate pas cu pas, pornind de la educatia celor mai mici. 30 de gradinite din Romania au acum programe de integrare a copiilor romi si a celor cu suferinte psiho-emotionale sau tulburari comportamentale.

Acesti copii, dar si parintii lor, beneficiaza de un proiect de 1,8 milioane de euro care-i va ajuta sa se integreze mai usor in societate, le va oferi consiliere, locuri de joaca, materiale didactice si, nu in ultimul rand, multa caldura sufleteasca, din partea celor care vor sa-i ajute. Parintii copiilor defavorizati de la cele 30 de gradinite din tara au intrat deja in programe de consiliere si au primit chiar alimente pe durata fiecarei zile de derulare a programului de vara pentru prescolari. Transportul copiilor la gradinite este, de asemenea, decontat in cadrul proiectului. Toate eforturile sunt facute pentru a le asigura micutilor conditii cat mai bune de integrare intr-o societate marcata de mentalitati ce le sunt defavorabile.

Fondurile vor fi folosite si pentru combaterea discriminarii la nivelul societatii, prin materiale si actiuni de informare si prin consilierea tuturor celor care au de suferit din cauza mentalitatilor care-i transforma in categorii defavorizate. Proiectul se va derula pe o perioada de trei ani si va contine, pe langa aceste programe de vara pentru prescolari, o serie de activitati recreative si educative concepute astfel incat copiii defavorizati sa poata beneficia de educatia de la gradinita inaintea celorlalti si sa se poata integra mai usor in colectiv. "Astfel, stigmatizarea copiilor romi va fi contracarata prin interventii in comunitate si atragerea acestora in sistemul educational, ca prim pas pentru a asigura integrarea lor sociala si accesul la oportunitati de formare. Stereotipurile legate de educatia copiilor prin bataie, violenta verbala sau emotionala, validate inca in mentalul colectiv din Romania, vor fi contracarate prin metode de parenting pozitiv si prin programe de formare destinate parintilor, bunicilor, educatorilor, precum si personalului medical. Stigmatizarea si stereotipurile negative legate de suferintele mentale ale copiilor vor fi combatute prin promovarea unor strategii de politici publice moderne la nivel national, care sa permita prevenirea unor situatii periculoase pentru copii, precum si tratarea corecta a problemelor cu care acestia se pot confrunta', explica presedinte Salvati Copiii Romania, Gabriela Alexandrescu. Programul este implementat de Salvati Copiii Romania, in parteneriat cu Salvati Copiii Suedia si cu Fundatia IKEA, finantatorul proiectului. Acesasta initiativa este binevenita, in conditiile in care doar 20 % dintre copiii romi se duc la gradinita in prezent, la nivel european, din cauza problemelor cauzate de conditiile de trai improprii, a lipsei banilor sau din cauza discriminarii.

×
Subiecte în articol: romania copiii scoala educatie defavorizati