x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Eugen Fieraru - spaima datornicilor

Eugen Fieraru - spaima datornicilor

10 Iun 2004   •   00:00
Eugen Fieraru  -  spaima datornicilor

REPORTAJ

Despre executorul judecatoresc Eugen Fieraru, din Pitesti, se spune ca ar fi ori prea exigent, ori ticnit: la executarile silite sparge usi, geamuri, da oameni afara din casele lor, n-are mama, n-are tata. Unii spun ca asa si trebuie, daca de buna voie nu se poate.
VIOREL ILISOI

Executorul judecatoresc Eugen Fieraru este cercetat in 8 dosare penale, sub acuzatii precum abuz in functie, distrugere de bunuri, lovire, amenintare. Intr-unul din aceste dosare este judecat.

Totul a inceput in februarie 1999. Atunci, Ionut Bordei, din Mioveni, a fost condamnat pentru viol. Avea pe atunci 14 ani. Acum are 20, e liber ca de cand se stie. Victima, S.M., era o fetita de 7 ani. Acum are aproape 14. Traieste cu mama ei, dintr-un salariu de bugetar, intr-o casa fara jucarii...

7 ani de inchisoare a primit Ionut Bordei, initial, pentru viol. Instantele superioare au ales, in locul inchisorii, "masura educativa a libertatii sub supravegherea parintilor". Parintii, Ion si Ioana Bordei, responsabili civilmente, au fost obligati sa-i achite victimei 80 de milioane de lei cu titlul de despagubiri morale si cheltuieli de judecata. Bani pe care a incercat Eugen Fieraru sa-i obtina, in numele fetitei violate.

Casa lui Bordei

Exact a doua zi dupa ce sentinta a ramas definitiva, adica pe 6 iunie 1999, sotii Bordei si-au vandut apartamentul din Mioveni, cu toate bunurile. Apoi, pe 12 decembrie 2000, au vandut si masina - o Dacia Nova. Astfel, nu mai detineau pe numele lor bunuri ce ar fi putut fi scoase la licitatie pentru acoperirea debitului.

Fieraru avea indicii ca vanzarea a fost fictiva: familia Bordei locuia in continuare in casa vanduta si folosea masina care, in acte, nu le mai apartinea. El l-a filmat pe Bordei in perioada ianuarie-martie 2001, la diferite ore ale zilei, intrand si iesind din casa, venind si plecand cu masina. Cand a avut probele ca bunurile se aflau in posesia si in folosinta debitorului, ceea ce legal prezuma si proprietatea lor, a emis mai multe somatii de plata. Dupa care, pe 3 aprilie 2001, s-a prezentat la executare. Cum nu i s-au prezentat actele de vanzare a masinii, in prezenta politistilor a spart geamul din stanga-spate, a chemat un mecanic sa porneasca motorul "pe direct", dupa care a depozitat si a sigilat autoturismul in curtea tribunalului judetean. Instanta a avizat scoaterea masinii la vanzare.

Bani cu taraita pentru viol

Catalin Moiceanu, cel care cumparase masina de la Bordei, a contestat sechestrarea, iar instanta a dispus, dupa 9 luni, sa i se inapoieze autoturismul. Care a ajuns tot acolo de unde a fost ridicat: la Bordei.

Cu chiu, cu vai, dupa o poprire pe salariu, sotii Bordei au achitat 80 de milioane in trei ani. Anul trecut, pe 27 noiembrie, si-au cumparat inapoi apartamentul pe care nu-l parasisera nici o zi. Masina se afla si astazi in proprietatea lui Catalin Moiceanu, nu si in posesia lui.

Moiceanu, considerand ca Fieraru i-a sechestrat masina fara drept, a formulat o plangere penala impotriva lui si astfel executorul a ajuns sa fie inculpat si, acum, judecat.

Gafa Rodicai Stanoiu

Procurorul Sevastian Radu a obtinut avizul de trimitere in judecata a lui Eugen Fieraru pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu impotriva intereselor persoanelor si a intocmit rechizitoriul (art. 246 CP).

Ministerul Justitiei comite o gafa uriasa: emite, pe 30 septembrie 2003, un ordin prin care Fieraru este suspendat din functie, dar cu incepere din 1 septembrie. Afland chiar de la cel suspendat ca nu se poate dicta retroactiv o suspendare, Rodica Stanoiu indreapta greseala cu un al doilea ordin.

"Il admir pe judecatorul Aurel Dublea, de la Curtea de Apel Iasi, ca a avut curajul sa sustina public ca insusi Ministerul Justitiei nu respecta legea - spune Fieraru. Il admir, dar ii prevad o soarta ca a mea si ca a oricui ar vrea sa rupa regula tacerii si a coruptiei din sistem."

Singur impotriva tuturor

In timpul executarilor silite dictate de instante, in ultimii doi ani Eugen Fieraru a fost stropit cu benzina si amenintat ca i se da foc; lovit cu camionul; aruncat in fata unei masini in mers; batut; injurat; lovit cu ciocanul; injunghiat; amenintat cu moartea; masina (Oltcit) i-a fost sparta de sase ori etc. Politistii prezenti la executare n-au intervenit niciodata, nici atunci cand a fost pusa in pericol chiar viata unui politist, fiind si acesta stropit cu benzina.

Fata de pasivitatea organelor de ordine, fata de conditia aproape sinucigasa a executorilor in exercitarea functiei, Eugen Fieraru a trimis aproape lunar proteste la Ministerului Justitiei si Ministerului de Interne. In luna mai 2003 a fost in greva, a pichetat sediile celor doua ministere si s-a adresat Presedintiei Romaniei, Guvernului, Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti, Uniunii Executorilor de la Paris, Curtii Europene a Drepturilor Omului, cerand sa se respecte Legea 188/2000, a executorilor judecaroresti. N-a fost sprijinit din nici o parte, ramanand sa lupte, cum insusi spune, singur impotriva tuturor.

Este sustinut de cei ca Florian Stan, Ion Dragan, Felicia Zinca, Ecaterina Anghelescu, creditori care si-au acoperit pagubele prin staruinta lui Fieraru. Felix Teiusanu, Ion Constantin, Georgeta Carciumaru, Catalin Moiceanu, Ion Voicescu, Anisoara Stan, de partea cealalta, s-au plans Parchetului, acuzandu-l pe Fieraru de lovire, amenintare, insulta, calomnie, furt, distrugere de bunuri, ultraj.

Somer cu facultate

Colegiul Director si Comisia de Disciplina ale Camerei Executorilor de pe langa Curtea de Apel Pitesti au analizat dosarele de executare silita in care Eugen Fieraru a fost reclamat si au dat verdictul: s-a respectat intocmai procedura de executare, sub indrumarea si controlul instantei. "Foarte bine, spune Fieraru, sa fiu judecat. Profesional nu am ce sa-mi reprosez. Am ramas somer, familia mea sufera enorm, a trebuit sa-mi vand biroul... Am totusi o multumire sufleteasca: am dus pana la capat o hotarare judecatoreasca si astfel am contribuit la repararea, atat cat se poate pe calea justitiei, a traumei de nevindecat a acelei fetite. Care, altfel, dupa ce a fost violata, ar fi ramas si fara aceasta minima reparatie."

"Mi-am facut dusmani"

"Probabil voi mai iesi inculpat si din alte dosare de executare silita - afirma Fieraru - pentru ca am deranjat cand, in loc sa urmez practica veche si sa gasesc metode de amanare pana la Pastele cailor, am efectuat totusi acele executari silite. Am deranjat cand am luat miliarde de lei de la Dacia Pitesti, cand uzinele erau in curs de privatizare. Cand am scos la vanzare casa fiicei unui judecator de la Curtea de Apel Pitesti. Cand l-am executat pe primarul pesedist din comuna Babana. Cand l-am dat afara din perimetrul de executare pe fostul ministru Mircea Ciumara, care incerca sa ma influenteze. Cand am sechestrat conturile Administratiei Financiare si ale Garzii Financiare. Am deranjat persoane influente, mi-am facut dusmani."
×
Subiecte în articol: reportaj masina eugen bordei fieraru