x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Exclusiv. Sfântul din Montparnasse, botezat cu scârnă oltenească la Târgu Jiu

Exclusiv. Sfântul din Montparnasse, botezat cu scârnă oltenească la Târgu Jiu

de Cristinel C. Popa    |    13 Apr 2013   •   00:15
Exclusiv. Sfântul din Montparnasse, botezat cu scârnă oltenească la Târgu Jiu
Sursa foto: Horia Muntenuş
Au “decorat” Coloana Infinitului cu o imensă “budă” oltenească învelită în termopane. Capete romboetrice gorjeneşti au gândit şi au construit un WC cât un castel ţigănesc în spatele monumentului de rezonanţă planetară
Când am văzut imaginea, nu mi-a venit să cred. Şi mai-mai să nu cred nici după ce am dat câteva telefoane să verific, la puţin timp după discuţia purtată cu autorul fotografiei, scriitorul clujean Horia Muntenuş. Privită din unghiul în care e făcută, ai senzaţia că marea Coloană a lui Brâncuşi a fost înşfăcată de uriaşe braţe olteneşti şi  aruncată de-a dreptul în budă. În buda construită de edilul local Florin Cârciumaru. Bine că n-a făcut şi o cârciumă pe aproape să fie clienţi la foc continuu pentru marele edificiu postrevoluţionar. Grotesca imagine sugerează clar cum frumoasa Coloană răsare din pagoda mistico-fecaliană.

“Imaginea e cu atât mai hilară cu cât comuniştilor nu le trecuseră astfel de idei prin cap. Aceasta este batjocura pe care nu o întrece nici măcar Cerebel - batjocură la adresa lui Brâncuşi, în dispreţul nu doar a opiniei publice ci şi a Istoriei Naţionale, în dispreţul milioanelor de jertfe de vieţi omeneşti din întâiul Război Mondial, în memoria cărora a fost ridicat Monumentul funerar…E o imagine inedită care relevă fie prostia celor care conduc oraşul Târgu Jiu, fie reaua lor voinţă, obrăznicia şi tupeul şi neruşinarea”, spune Muntenuş, autorul instantaneului. Scriitorul este cunoscut şi ca autor al mai multor documentare extrem de edificatoare în acest sens (ultimul “Calea eroilor istoria unei capodopere” pus în circulaţie recent) şi care arată dispreţul cu care a fost tratat marele artist, părintele sculpturii moderne, de-a lungul anilor. 

Revenind la imagine, vedem cum în dreptul coloanei sunt două gemuleţe de aerisire. Din fericire, vânturile filosofico-edilitare ieşite pe geamurile grozăviei sunt absorbite prompt de un copac răsărit dumnezeişte în apropiere. Altfel, la o hrană gorjenească ceva mai acidă, s-ar fi topit dracului şi coloana care şi aşa e în pericol de corodare. Şi s-ar fi scufundat şi oraşul Tg. Jiu în braţele indiferenţei fără de sfârşit, al lipsei de viziune, ca să fim cât de cât mai indulgenţi. Şi aşa, damful gospodăresc al edililor locali a ajuns să parfumeze o Coloană cum nu mai e alta în lume. Marea operă a lui Brâncuşi, poate cea mai importantă. 

Horia Muntenuş: aceasta este cinstea de care se bucură Brâncuşi în România
C-aşa e în România! În loc să respecte amenajarea parcului Coloanei, aşa cum dorise Brâncuşi şi colaboratorul său, arhitectul peisagist Fr.Rebhuhn, edilii din Tg.Jiu “au preferat să amplaseze un lăcaş de pişoare şi closete în preajma Coloanei, pe care nu le foloseşte nimeni”, scrie Horia Muntenuş pe blogul său - http://horiamuntenus.blogspot.ro/.
L-am întrebat pe Muntenuş cum de nu a sesizat nimeni această anomalie, cum de niciun organ de presă nu a relatat despre “strâmbăciune”. “WC e construit de mai mulţi ani! Lumea e indiferentă dragul meu, foarte mulţi de acolo au văzut, dar nu le pasă, cum nu le-a păsat atâta timp de-a lungul anilor, nu numai celor de la Târgu Jiu”, a spus Muntenuş care iată ce mai scrie pe blogul său: “FOTOGRAFIE INEDITĂ DIN ZILELE NOASTRE, SINONIMĂ CU PRIMĂRIA MUNICIPIULUI TÂRGU JiU. Erinnerung an Targu Jiu/Souvenir de Târgu Jiu. În timp ce îl cita pe René Guénon, aflându-se la direcţia Centrului de Cultură "Constantin Brâncuşi" din Târgu Jiu, Sorin Lory Buliga era părtaşul ridicării acestui edificiu cultural pe care Primăria îl aşeza în preajma Monumentului…Pentru prima dată apare o astfel de fotografie. Fac publică această fotografie, scârbit de nesimţirea administraţiei locale care se justifica mereu că nu are bani să pună o placă de plumb pe Poarta Sărutului, că nu are bani să dea cu lac protector Coloana Infinită. Iată că de ani de zile plouă în Poarta Sărutului spre indiferenţa hipnotizaţilor locuitori ai urbei. Iată pe ce se risipeşte sau se sifonează banul public la Târgu Jiu…Recollection of Târgu Jiu. Aceasta este cinstea de care se bucură (Brâncuşi) Sfântul din MontParnasse, în România contemporană, în Târgu Jiul zilelor noastre. Autor: primarul Florin Cârciumaru”, mai scrie omul de cultură Horia Muntenuş pe blogul său. 


×