x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Fata lui Saddam si-a facut operatii estetice

Fata lui Saddam si-a facut operatii estetice

15 Iun 2004   •   00:00

REPORTAJ

Raghad, fiica cea mare a lui Saddam Hussein, duce o viata luxoasa in capitala iordaniana Amman si nu inceteaza sa spere ca-si va recapata bunurile capturate de americani din palatele lui Saddam.
ANCA ALDEA

Mama a cinci copii, fiica cea mare a lui Saddam, Raghad, in varsta de 36 de ani, traieste astazi departe de casa sa din Irak, acolo unde a vazut lumina zilei. Dupa ce a fugit din tara, anul trecut, impreuna cu sora sa mai mica, Rana (35 de ani), si a cerut azil in Iordania, Raghad a incercat sa nu se debaraseze de stilul de viata luxos cu care s-a obisnuit la curtea tatalui. Si asa i-a obisnuit si pe micutii ei, care, acum, nu par traumatizati de copilaria in care si-au pierdut tatal si cei doi unchi - Uday si Qusay.

Intinerire

Recent, Raghad si-a facut o operatie estetica, cu bani a caror sursa nu a putut fi identificata de jurnalistii de la Associated Press. Unii speculeaza ca toate cheltuielile lui Raghad sunt suportate de Guvernul iordanian, care, de altfel, i-a oferit o ditamai vila intr-un frumos cartier din Amman.

Cotidianul britanic Telegraph citeaza, sub anonimat, cativa iordanieni care au urmat un tratament la o clinica particulara de chirurgie plastica din capitala Iordaniei. Acestia sustin ca vara trecuta Raghad si-ar fi facut o operatie la sani, una de micsorare a nasului si una de eliminare a celulitei din zona abdomenului. Interventiile chirurgicale au survenit la cateva zile dupa ce Uday si Qusay Hussein, fratii ei, au fost ucisi de fortele americane, mai scrie ziarul britanic.

Acelasi cotidian sustine ca, de cand si-a gasit refugiul la Amman, Raghad s-a inscris la un curs de gimnastica de intretinere si, in fiecare zi, este vazuta pe strazile orasului pe la cele mai renumite magazine de bijuterii si de imbracaminte.

Statut privilegiat

Publicatia araba Albawaba foloseste un ton mai critic cand scrie despre "fiica favorita a lui Saddam, Raghad, care duce o viata luxoasa in vecina Iordanie" si care a uitat de poporul irakian care a suferit in vremea tatalui sau. Jurnalistii sunt neiertatori cu ea, chiar daca recunosc ca luxul nu este o noutate pentru fiica cea mare a lui Saddam, ea avand, in Irakul fostului regim, un statut privilegiat, in timp ce oamenii de rand erau nevoiti sa traiasca de pe-o zi pe alta. Cand a aflat de numirea succesorului lui Saddam la conducerea Irakului, Raghad se afla in salonul de coafura pe care il frecventeaza de cand s-a stabilit la Amman. In acea zi a cheltuit echivalentul a 150 de euro, pentru mici operatii de decolorare a pielii, pentru o tunsoare si a aranjare a parului, relateaza ziarul Telegraph.

IMBATRANIRE

"Am avut parte numai de necazuri in viata. Daca varsta ar fi masurata prin chinuri si tristete, atunci eu as avea 80 de ani astazi".
Raghad, 2004

PIOSENIE

"In numele Atotputernicului si al milostivului Dumnezeu... Sufletul meu este intotdeauna plin de alinarea lui Dumnezeu".
Saddam, 2004

Goana dupa aur

Dorinta lui Raghad de a o duce mai bine nu s-a oprit insa aici. Ea a angajat un important avocat iordanian, Mohamed Roshdan, pentru a cere Statelor Unite sa-i returneze averea personala a lui Saddam, in speta "bijuteriile si sacii de dolari din palatele prezidentiale".

Asa este Raghad vazuta de unii. In realitate, ea pretinde ca nu si-a revenit dupa moartea lui Uday si Qusay, scrie revista saudita Sayidaty, cu sediul la Londra. Iar viata ei s-a schimbat definitiv atunci cand a aflat vestea ca Saddam, tiranul devenit notoriu pentru crimele din timpul regimului, a fost capturat de americani, in decembrie 2003, undeva langa Bagdad.

Scrisoare de la Saddam

"Daca varsta ar fi masurata prin chinuri si tristete, atunci eu as avea 80 de ani astazi", a declarat ea revistei saudite pentru femei. In interviul publicat pe 14 pagini si presarat, abundent, cu fotografii de familie, Raghad isi marturiseste suferinta prin care a trecut in ultimul an, eforturile pe care le-a facut pentru a-si contacta parintele prin intermediul Crucii Rosii Internationale si durerea pe care a simtit-o cand a aflat ca trei randuri ale scrisorii pe care i-a trimis-o Saddam fusesera sterse cu pasta alba de cenzorii americani. "In numele Atotputernicului si al milostivului Dumnezeu... urari pentru mica mea familie, pentru marea mea familie. Sufletul meu este intotdeauna plin de alinarea lui Dumnezeu". Doar atat a putut citi Raghad din gandurile transpuse pe hartie de catre tatal sau.

"Te iubesc, tata!"

Raghad si-a exprimat intentia de a-i trimite tatalui sau o scrisoare in care sa-i spuna cat de mult il iubeste si sa-i marturiseasca faptul ca, daca ar avea ocazia, s-ar intoarce in Bagdad oricand. "Nu mi-e frica de moarte!", a declarat ea cu lacrimi in ochi. "Mi-e teama numai de scandal", sustine Raghad, facand referire la dezvaluirile compromitatoare legate de abuzurile si torturile asupra prizonierilor de la inchisoarea Abu Ghraib din Irak.

Despre mama sa, Sajida Khairallah Telfah, Raghad nu a vorbit mult. De fapt, nu a vorbit mai deloc. A spus, doar, la insistentele jurnalistului de la "Sayidaty", ca nu o viziteaza acolo unde traieste ea, in Qatar, cu cea mai mica dintre fiicele fostului cuplu prezidential de la Bagdad, Hala (25 de ani). Nu isi viziteaza mama, dar a avut grija sa o coopteze pentru a angaja o echipa de avocati care sa-i reprezinte tatal la proces.

BUNICUL E BAIAT BUN

La Amman, Raghad locuieste intr-o vila eleganta, care, de regula, servea drept casa de vacanta pentru membrii Guvernului iordanian. Aici i-a primit Raghad pe invitatii sai, jurnalistii de la cotidianul britanic Sunday Telegraph. Fiica cea mare a lui Saddam a atarnat atat de multe fotografii de familie in toata casa incat ziaristii au crezut ca se afla intr-un altar inchinat fostului presedinte irakian. Timida, intr-un colt, o servitoare filipineza, micuta de inaltime, i-a poftit pe jurnalisti intr-o camera luminoasa si parfumata de cateva buchetele de trandafiri.

Stapana abia iesise din baie intr-o tinuta lejera, dar conservatoare. Insotita de fiica sa cea mica, Banan, in varsta de 10 ani, Raghad le-a oferit invitatilor o ceasca de cafea turceasca si un pahar de suc de portocale natural. "Saddam Hussein (foto) este un om bun", a spus micuta Banan intr-o engleza perfecta. "Imi pare rau ca americanii sunt ucisi in Irak, dar ei ne-au invadat tara, iar acesta este rezultatul", a continuat Raghad, refuzand sa vorbeasca despre politica pentru a nu ofensa, in vreun fel, familia regala iordaniana.

Afara, in curte, se auzea un zgomot de jucarii si voci de copii. "Copiii sunt greu de controlat", a explicat Raghad inainte ca micutul Saddam, in varsta de 12 ani, sa-si faca aparitia in camera de zi. (Anca Aldea)
×
Subiecte în articol: reportaj saddam raghad