x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje „Fiți serioși! România nu avea ce să caute la acest Euro. Își băteau toți joc de noi”

„Fiți serioși! România nu avea ce să caute la acest Euro. Își băteau toți joc de noi”

de Adi Munteanu    |    21 Iun 2021   •   07:20
„Fiți serioși! România nu avea ce să caute la acest Euro. Își băteau toți joc de noi”

Colțul microbiștilor din Cișmigiu este unicul loc unde nu vorbesc decât experții. Anonimi, dar experți. Se laudă că tot ce s-a prevestit acolo s-a și întâmplat 100%. „Niciodată ce s-a spus aici nu s-a dovedit eronat”. Asta nu se întâmplă de câțiva ani, ci de aproape 100 de ani. Generații de experți au avut mereu dreptate. Când nu s-au concretizat pronosticurile lor au fost de vină alții: arbitrii, trântitorii de meciuri, Gigi Becali, George Copos, Cristi Borcea. Chibiții au avut dreptate, dar au intervenit „conspirațiile”. Cu chibiții din Cișmigiu nu te poți certa. Dacă îți permiți asta, fie te trezești alungat cu piesele de șah, fie cu piesele de la table. „Ce cauți aici dacă nu te pricepi?”. Se joacă șah, table, rummy și  se vorbește de fotbal. De mai bine de 100 de ani. Inclusiv pictorul impresionist Lucian Grigorescu are un tablou cu această insulă microbistă din buricul Bucureștiului. M-am infiltrat între ei. Asta este simplu. Important este să nu-i contrazici, pentru că ești taxat imediat ca neștiutor, ignorant, credul, manipulat, „prea fanatic”, naiv. Eu n-am făcut altceva decât să stau să-i ascult. De contrazis nu aveam cum. Mi s-ar fi răspuns scurt cu: «Tu să taci! Nu știi nimic!».

 

 

Weekend ploios în București, însă câțiva chibiți din Cișmigiu sunt la datorie. „Nu ce mai mai adunăm așa mulți ca pe vremuri. Trist e că ușor-ușor se stinge această agoră. Veteranii locului ne ducem unul câte unul. Pe vremuri ne adunam 20-30 aici și ascultam etapa la un tranzistor. Era «Fotbal minut cu minut», meciurile se jucau toate în același timp. Avea alt farmec. Acum nu se mai suprapun meciurile. Pe vremea aia așteptai cu emoție să dea Minoiu sau Nicolae Soare legătura la Chimia sau Petroșani pentru câteva minute. Nu mă pozați, că mă vede Burleanu și mă ia la Federație”, zice domnul Petre, 86 de ani.

 

„Naționala merge din rău în mai rău. Ne făceam de râs dacă ne calificam”

Am ajuns în timpul unei discuții despre naționala României: „Rădoi vrea ca România să joace ca ăștia. Dar nu are cu cine. Dar nu este de vină Rădoi. Stoichiță este de vină. Și până la urmă cine este Stoichiță în istoria fotbalului românesc să decidă el totul? Toată viața a fost un sforar și un om de conjunctură. Cum să-l pui pe Stoichiță director sportiv la națională? Rădoi o să plece la toamnă după ce o să ne bată Islanda, Macedonia și Germania. Și cu el trebuie să plece și Stoichiță. Să plece toți!”, spune cineva, care este imediat contrazis. „Bă, uită-te la Italia. Asta vrea să facă și Rădoi. Când a jucat Italia așa de frumos? Când au fost macaronarii ofensivi. Italia era ca noi. Pe apărare. Uite o Italie care atacă și atacă frumos. Și ce mari vedete au acum italienii? Nu au Maldini, Pirlo, Paolo Rossi și toți ceilalți. Care erau mari de tot și Italia tot pe apărare era”. „Și cu cine vrei să ataci ca Italia? Cu Bancu? Cu gloabele alea de la mijloc? Îți zic eu. Portar bun ne trebuie, că pe portari ne-am bazat mereu”. „Ca Prunea cu Suedia?”. Se râde copios. Golul încasat de Prunea de la Kennet Andersson la Mondialul din SUA rămâne o rană deschisă în memoria suporterilor naționalei.

Revine discuția la naționala lui Rădoi. „Mai bine că nu ne-am calificat. Ne făceam de râs. Eram în grupă cu Olanda, Ucraina și Austria. Ne băteau toți. Uite la Macedonia. Au pierdut, dar au marcat de fiecare dată, au arătat multă ambiție. Noi o luam la zero. Fiți serioși. Își băteau toți joc de noi”. Nu comentează nimeni. Părerea este unanimă: „Nu avem față de Euro. Visăm să jucăm la Euro, dar pe noi ne bat Albania, Armenia și ne va bate și Macedonia în septembrie”.

 

„Franța va defila până în finală, dar Italia va fi surpriza”

Am plecat în Centrul Vechi să văd meciurile Ungaria - Franța și Germania - Portugalia. M-am întors în Cișmigiu. Ei erau tot acolo. N-au urmărit meciurile. Dar știau că Ronaldo, chiar dacă a dat un gol și o pasă de gol, a fost sub Mbappe. De unde știau ei? Televizor nu, radio nu, telefoane cu internet nu. Nu cunoșteau scorul de la cele două meciuri, dar „știu sigur” că Mbappe a fost mai bun ca Ronaldo și nu ai cum să-i contrazici. Ei știu! Franța este favorita lor și pe locul 2 Italia. „Și Belgia a jucat frumos”, se aude. „Lasă-mă cu belgienii tăi. Ăștia ard repede. O să vedeți. Mai fac un meci, hai două meciuri bune și după aia o dau de gard. Nici Polonia, nici Olanda, nici Portugalia, nici Anglia nu vor ajunge nici măcar în semifinale”. „Și cine o să joace semifinala? Dacă elimini Belgia și Anglia rămân ăstelalte gen Austria și Elveția”. Se râde. „Nu, bă! Finala va fi Franța - Germania, iar Italia și Olanda vor pierde în semifinală. O să vedeți voi”.

 

„Ronaldo o s-o pățească grav de la Coca Cola”

S-a ajuns, inevitabil, și la gestul lui Cristiano Ronaldo, când acesta a îndepărtat două sticle de Coca Cola la conferința de presă. „În momentul ăsta, brandul Ronaldo e mai tare decât Coca Cola, dar Coca Cola va dăinui, Ronaldo se va retrage și va deveni o legendă ca Pele, de care mai auzi câte ceva din când în când. Pe când Coca Cola va fi la locul ei chiar și la Metroul de la Piața Unirii. A fost nasol gestul, i-a lovit la bani, dar Coca Cola e Coca Cola, nu e Nitramonia Făgăraș”. „Io cred că o să i-o coacă rău portughezului. Ăștia au pierdut miliarde și n-o să lase lucrurile așa. Portugalia va fi eliminată cu VAR-ul ăsta blestemat, că numai decizii proaste s-au făcut cu el”. „Haide, dom’le, că sunt prea mulți cu ochii pe ei. Nu poate să-l dea afară gratuit”. „Păi tu nu vezi cine sunt sponsori? Numai chinezi mână-n mână cu Coca Cola. Portugalia va fi ciupită atât cât trebuie ca să nu bată la ochi”.

 

„Steaua să stea în Liga 2 până-și face echipă. Rapid s-a grăbit. Trebuia să mai stea acolo”

Începe să plouă. Se joacă rummy și șah la lumina slabă a unor felinare și la adăpostul umbrelelor. După o scurtă pauză se trece la fotbalul intern. „Foarte bine că Steaua nu are drept de promovare. Cea mai bună treabă e să stea acolo, să-și facă echipă numai cu steliști dacă vor să rupă în Liga 1, nu cu mercenari. Să vedeți ce va păți Rapidul. Ciuca bătăii vor fi în Liga 1. Mare minune să nu retrogradeze chiar din primul an. E greu în Divizia A. S-au grăbit să promoveze. O să vedeți ce scandal o să fie la Rapid”. Ceilalți par a fi de acord. „După ce Becali, Craiova și Sepsi vor fi eliminați din cupele europene, că niciuna nu va ajunge în grupe, și nu vor mai avea calendarul aglomerat, vor trage tare pentru play-off. Ce să caute Rapid în ecuația asta? Vine tare din urmă și Farul lui Hagi. Primele 6 echipe se știu deja. CFR, Becali, Craiova, Sepsi, Farul și Botoșani. Restul, la retrogradare. Rapid poate bate, cel mult pe Dinamo sau pe Mititelu”. „Dacă va mai fi Dinamo”. „Eu cred că la Dinamo e mâna lui Gigi”. „Asta e clar! S-a răzbunat ciobanul pentru farsa aia de la meciul cu englezii ăia. El l-a adus pe spaniol. Vă zic eu. Ce-nseamnă pentru Gigi 500.000 de euro? Bașca și-a luat ceva bani înapoi”. „Dacă Dinamo intră din nou în insolvență, Gigi poate să-și ia adio de la restul de bani, dar nu e mare lucru pentru el”. „Și de unde știi tu că Gigi e în spatele lui Costazero ăsta?”. „Păi nu este evident? Se vede și de pe lună. Cine altcineva avea interes să nenorocească pe Dinamo? Și ăștia de la Steaua trebuie să fie foarte atenți pe cine aduc. Că, uite, Becali poate fi în spatele unui tip care pare serios și după aia îți dă țeapă”. „Au timp destul. Până-și fac ei echipă de Liga 1... mai durează”.

 

×