x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Folcloristi transformati in cavaleri la Cotroceni

Folcloristi transformati in cavaleri la Cotroceni

18 Iun 2004   •   00:00

REPORTAJ

Dupa ce i-a decorat pe actori si pe artistii plastici, presedintele Ion Iliescu i-a chemat miercuri seara la Cotroceni si pe cantaretii de muzica populara pentru a le inmana distinctii.
MONICA IORDACHE

Pe covorul albastru din Sala Unirii a Palatului Cotroceni, staff-ul Departamentului de Protocol a reusit cu greu sa ii alinieze pe cei 13 artisti populari ce urmau sa-si primeasca distinctia din mana presedintelui Ion Iliescu. Mai putin obisnuiti cu rigorile protocolului Administratiei Prezidentiale, artistii s-au dovedit greu de disciplinat. Se imbratiseaza, isi trimit bezele, se mai intreaba unul pe celalalt ce-au mai facut in timpul cat nu s-au vazut pe scena. Fiica Lucretiei Ciobanu, Dumitru Farcas, Furdui Iancu, Sofia Vicoveanca, Benone Sinulescu, Veta Biris, Angela Buciu, Maria Haiduc si Ileana Constantinescu sunt primii care se asaza unul langa celalalt, in partea dreapta a salii. Ion Dolanescu intarzie si isi cauta in graba locul. La capatul celalalt, sirului de cantareti i se alatura Irina Loghin si Maria Dragomiroiu. Un pusti blond si carliontat, de vreo patru-cinci ani, tinut de bretelele pantalonilor de mama sa, soprana Leontina Vaduva, tine mortis sa se duca la bunica Maria Ciobanu, ajunsa si ea cu putina intarziere. De partea cealalta a salii, fratii, surorile, parintii si copiii celor decorati murmura a nerabdare.

Imbracati in haine orasenesti, nici nu-i recunosti. Parca cu greu iti aduci aminte de braul lui Dumitru Farcas, pe pantecul caruia se sprijinea familiar taragotul, de cizmele negre ale lui Furdui Iancu si de sirul de margele care impodobeau strans gatul Sofiei Vicoveanca.

Sporovaiala se intrerupe pentru ca apare presedintele. Inmaneaza fiecaruia Ordinul “Meritul Cultural“, acestia devenind cavaleri, dar in diferite grade: mare ofiter, comandor, ofiter si simplu cavaler. Schimba cu fiecare cateva vorbe si nu se abtine sa admire silueta Mariei Dragomiroiu, printr-un gest elocvent.

Presedintele Iliescu ii felicita pe artisti pentru ca au facut din cantec un mod de delectare pentru public, dar au si promovat folclorul romanesc in toata lumea si isi marturiseste slabiciunile. Intrebat ce melodie ii place mai mult, seful statului a remarcat ca pe unde se duce e intampinat cu “Ionel, Ionelule“, dar el are alte preferinte. Ii place muzica maramureseana si mai ales “Sa fii domn e o-ntamplare / Sa fii om e lucru mare“.

Cantari populare dupa un pahar cu sampanie

Dupa un pahar cu sampanie, glasurile se dezleaga. Provocati de ziaristi, intr-un alt colt al salii, cantaretii nu se infraneaza sa ii dedice presedintelui o melodie. Incepe Benone Sinulescu cu cantecul despre care spune ca l-a facut celebru. Pentru ca nu pare chiar o melodie cu “bataie“ la seful statului, Maria Dragomiroiu sare sa adauge: “Omule, om bun sa fii / Raza calda, prin ger si prin ceata“. Furdui Iancu se lasa cu greu convins sa faca declaratii muzicale. Totusi ii fredoneaza presedintelui “Nu uita ca esti roman / Ca la biserica din sat / Popa Ioan te-a botezat / Si maica Stanca te-a tinut in brate“. Cel care abia asteapta sa zica vreo doua urari este Ion Dolanescu. “Doi-doi-doi. Merge, da? Se-aude?“, face proba si da drumul la cantec, dupa care isi prezinta mama si sora. Dezvaluie ca pentru acest eveniment si-a vopsit parul.

×
Subiecte în articol: reportaj