L-am cunoscut zilele trecute pe ambasadorul
Egiptului la Bucuresti, Fawzi Mohamed Elsaid Gohar. Nu puteam scrie despre Ziua Nationala a Egiptului, sarbatorita la
23 iulie, fara sa nu stam de vorba cu reprezentantul acestei tari in Romania.
La cateva ore dupa miezul zilei, pe un soare atat de fierbinte incat simteam ca ne pravalim de-a-n-picioarelea, ne infiintam la poarta ambasadei din Bulevardul Dacia.
La intrare, un tanar mignon cu ochi vioi ne astepta cu zambetul pe fata. Ii dam ziua buna in romana si engleza, dar nu primim nici un raspuns verbal, ci doar un zambet mult mai larg. Ne pofteste inauntru, gesticuland de zor, si ne lasa in fata unei usi uriase din lemn masiv, intr-un salon racoros. De aici, ne ia in primire secretara ambasadorului, Mariana Ionescu. Ne invita intr-o incapere, spunandu-ne ca domnul Gohar ne astepta.
Mobilata simplu, cu un birou si doua biblioteci din lemn, pline cu carti, fotografii inramate si medalii, incaperea nu era nici pe departe asa de racoroasa cum speram noi. Asezat langa biroul sau de lucru, ambasadorul ne zambeste, isi face prezentarile si ne invita sa luam loc. Ii spunem in cateva cuvinte despre ce am vrea sa ne vorbeasca si dam drumul reportofonului si camerei foto.
Reprezentantul Egiptului la Bucuresti, diplomat de cariera, ne cucereste pe loc. Vorbeste frumos despre locurile sale natale, despre poporul pe care il reprezinta aici.
FARA POLITICA. Ne spune ca si-ar dori ca tot mai multi turisti egipteni sa viziteze Romania - "pentru ca au ce vedea". Dar pentru asta e nevoie ca procedurile de acordare a vizelor sa nu mai fie atat de greoaie ca in prezent. "La noi nu e atat de complicat. Poti primi viza intr-o singura zi", declara ambasadorul.
Ne spune ca a venit in Romania in septembrie 2005 si ca, luna urmatoare, s-a si prezentat la Presedintia Romaniei pentru a-i preda lui Traian Basescu scrisoarea de acreditare. Este o cutuma practicata de diplomati. Toti ambasadorii pe care i-am cunoscut isi incepeau astfel povestea. E semn de respect pentru tara in care se afla. Am decis, de comun acord cu domnul ambasador, sa nu vorbim despre politica. Altul este formatul acestor pagini care-i gazduiesc povestea.
FAMILIAR. Asezat pe canapeaua din fata noastra, pare dintr-o data mai relaxat. Si ne spune cat de bine s-a simtit in Romania de cand a venit aici. Cat de mult ii plac oamenii si locurile pe care le-a vizitat pana acum impreuna cu familia sa. Ce bine s-a simtit in excursia sa la Satu-Mare, unde a avut ocazia sa incinga o hora populara romaneasca cu ai lui si cu cei care il insoteau. Cat de mult a apreciat intreaga zona a Maramuresului, cat de impresionanta a fost vizita la bisericile din Harghita si cum a gasit el litoralul Marii Negre. Dintre toate regiunile vizitate, pare ca de Bucuresti se simte cel mai atras. Mai ales ca strazile din Capitala, spune el, "sunt la fel ca in Cairo - pline de masini, de oameni, zgomotoase; pline de viata".
A venit aici cu sotia si cei doi copii, Ahmad, in varsta de 15 ani si micuta Ingie, in varsta de numai 5 ani. Sunt nedespartiti. Calatoresc impreuna peste tot. Este un familist convins. Nu le refuza nimic copiilor si, in prezent, negociaza cu ei aducerea unui caine la resedinta. "Mi-e teama de cainii mari. Imi plac animalele, dar nu am timp sa am grija de ele. La Cairo am un acvariu cu pesti. Dar pe ei nu trebuie sa ii scoti zilnic afara, sa-i speli tot timpul si sa te joci mereu cu ei."
Cand am deschis subiectul bucatariei romanesti traditionale, privirea ambasadorului s-a luminat dintr-o data. "Imi place ciorba", s-a grabit el sa spuna, pronuntand clar termenul in limba romana. "Mai ales ciorba de perisoare din carne de pui. Avem si noi ceva similar in Egipt", continua ambasadorul pe un ton admirativ. Isi aminteste si de "mamaliga gustoasa", dar nu mai stie cum se spune in romana la sarmale. In schimb stie sa le descrie, pentru ca si la egipneni sa exista un preparat similar.
BUCATARI DE OCAZIE. "Imi place sa vorbesc despre mancare si mai ales sa gatesc", continua Gohar. Ambasadorul e tare binedispus cand ne vorbeste despre hobby-urile sale. "In Cairo am mai mult timp sa gatesc, aici n-am avut deocamdata ocazia." Acum are planuri mari. Dupa ce l-a cunoscut pe omologul sau peruan si a descoperit ca amandoi au acelasi hobby, s-a gandit ca ar fi mai mult decat binevenit sa realizeze aici, la Bucuresti, un grup al ambasadorilor care gatesc bucate traditionale din tarile lor in scopuri caritabile. "Un gest onorabil", ma trezesc eu comentand cu voce tare. "Speram sa organizam un astfel de eveniment pentru copiii nevoiasi", adauga Gohar.
"BEL HANA WESH SHEFA!" SAU "POFTA BUNA!"
|
DESCHIS. Reprezentantul Egiptului la Bucuresti vorbeste relaxat despre viata sa privata si despre parerile sale la adresa Romaniei si a romanilor |
"Bucataria romaneasca se aseamana foarte mult cu bucataria egipteana", povesteste ambasadorul Gohar, tintindu-ne cu privirea. Amandoua sunt condimentate si gustoase, mai povesteste el. Plus ca ingredientele folosite in bucataria egipteana se gasesc si in Romania si la fel se intampla cu cele folosite in bucataria noastra. Am vorbit putin si despre preparatele egiptene. A fost la fel de receptiv, ba chiar ne-a impartasit preferintele sale. Recunoaste ca cel mai mult si mai mult ii place "fattah", o combinatie culinara egipteana din carne, lipie si orez. Iei o bucata de carne, preferabil de oaie, o speli, o tai bucatele si o pui la fiert in apa cu sare si condimente. In paralel, dupa ce ai lasat orezul 10 minute intr-un castron cu apa sa se inmoaie, il pui la prajit in ulei incins, cu putina sare. Peste el torni doua cani din zeama in care a fiert carnea. Il fierbi pana scade zeama si el devine uscat. Orezul trebuie sa fie din-acela cu bob lung si alb. "Am vazut ca se gaseste si la voi." Apoi, iei lipia, o rupi in bucati mici si o aranjezi pe o tava. Torni deasupra niste unt topit si o dai putin la cuptor ca sa se rumeneasca pita. Cand totul este gata, aranjezi in straturi lipia coapta, orezul fiert presarat cu usturoiul tocat si carnea taiata cubulete si prepari sosul condimentat. "Bel hana wesh shefa!", ne ureaza ambasadorul. Adica pofta buna si fii fericit ca esti sanatos!
"Imi place ciorba romaneasca. Si mamaliga. Imi place sa vorbesc despre mancare si, mai ales, sa gatesc. Aici n-am avut deocamdata ocazia sa intru in bucatarie. Sper sa organizez, impreuna cu alti ambasadori, un grup al diplomatilor care sa gateasca in scopuri caritabile" -
Ambasadorul Gohar