x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Geambasii de crocodili

Geambasii de crocodili

18 Mar 2004   •   00:00

Mari sau mici, cu gheare sau cioc, cu blana valoroasa sau cu pene, feline, reptile sau pasari, animale din toate speciile exotice pot fi achizitionate in Romania fara nici o bataie de cap.

Lei, crocodili sau maimute pot fi cumparate din pet-shop-uri, cabinete veterinare sau gradini zoologice, fara nici un fel de documente, asemenea celor din plus.
ALEXANDRU NASTASE

Bucuresti. Centrul istoric. Un pet-shop situat la parterul unei cladiri darapanate. Din magazin se pot cumpara doar pesti exotici multicolori, pisici de rasa si diverse soiuri de rozatoare. Pentru fiecare animalut, cumparatorul primeste toate documentele necesare si "carnetul de sanatate" al animalului. Vanzatorii magazinului pot satisface si comenzi mai putin obisnuite. L-am interpelat pe unul dintre vanzatori, tragandu-l deoparte: "M-ar interesa un pui de leu, daca ai...". ".aaa... da! Dar numai pe comanda!", imi raspunde, dupa ce m-a masurat din cap pana in picioare.

Livrare numai la comanda

"Ce inseamna asta?" "Inseamna ca imi zici cand vrei sa-l ai, eu fac comanda, vad daca am acum si iti zic. Atunci imi dai si o parte din bani!" "Cam cat m-ar costa?" "Pai, cam 400 de euro". "Cu totul?", intreb. "Da, cu totul!", imi raspunde vanzatorul, sigur pe el. "Dureaza mult?", intreb. "Nu! Se poate si intr-o jumatate de ora, o ora, o zi, depinde, trebuie sa vad ce am", mi se raspunde. Facem schimb de numere de telefon. Urmeaza sa-l contactez cind voi fi avut o parte din banii pentru leu. "Dar imi poti da un certificat de sanatate, un act la mana, ceva, ca n-am chef sa dau 400 de euro pe el si sa-mi moara a doua zi...", ii mai spun. "Nu, nu se poate ca, fiind de contrabanda, iti dai seama ca nu-ti da nimeni nici un certificat..." "Dar de unde mi-l aduci?" "Asta nu pot sa-ti spun, pentru ca te-ai duce direct la furnizor si eu n-as mai avea nimic la afacerea asta", imi explica negutatorul. Mai incerc o intrebare. "Stii cumva de unde asputea sa iau o maimuta? Am o prietena care mi-a zis ca ar vrea..." "Ce maimuta?" "Un pui de cimpanzeu. Crezi ca se poate?" "Se poate, nu-i vorba de asta, da’ e scump, nu cred ca se merita..." "Cat de scump?" "O mie de euro. O sa intreb." "Altceva ce mi-ai mai putea face rost? Tigru, crocodil?" "Orice, dar numai pe comanda, ti-am zis. Inclusiv caini, pisici, cu pedigree, fara, nu conteaza, imi spui clar ce vrei, eu intreb, vad daca am, imi zici cand il vrei, imi dai o parte din bani si in aceeasi zi ti-l aduc. Si intr-o juma’ de ora ti-l pot aduce", ma anunta vanzatorul.

Cumperi orice: leu, tigru, maimuta

Aceeasi situatie intr-un pet-shop din zona Iancului. Mai ezitant, vanzatorul de aici imi spune ca magazinul pentru care lucreaza nu are o clientela bine stabilita pentru animale exotice, astfel incat imi poate aduce "marfa" doar in cateva saptamani. "Un pui de tigru te-ar costa 500 de euro. Leii, cam 400. Maimutele si crocodilii sunt cei mai scumpi, depasesc 1.000 de euro."

Discutia se repeta cu patronul unui pet-shop din zona 11 Iunie. Omul ma priveste banuitor. Cica el, personal, nu se mai ocupa cu astfel de afaceri. "Te pun in legatura cu niste baieti cu care am lucrat. Au mai multe magazine cu hrana pentru animale prin Berceni si prin Militari. Ultima data cand am vorbit cu ei, adusesera un tigrisor pentru nu stiu ce cucoana d’asta, nevasta de afacerist. Da’ iti zic, nu prea se merita. Intai, ca ti-l poate lua oricand politia; apoi ti-l omoara vecinii, din invidie sau de frica. Oamenii sunt rai si prosti, cred ca o sa tii animalul si cand o sa se faca mare o sa sara pe ei sa-i manance. Ei nu se gandesc ca un om normal vinde animalul dupa ce s-a facut mare."


Program pentru apararea drepturilor leilor

Fundatia pentru apararea drepturilor animalelor "Vier Pfoten Romania" a lansat in 2002 un prim program pentru protectia leilor. "Este extrem de dificil. Nu putem face absolut nimic pentru stoparea traficului de animale exotice. Tot ce putem face este sa le monitorizam situatia si sa incercam sa le recuperam de la proprietarii iresponsabili care le-au achizitionat te miri cum. Inaintam o sesizare, apoi, impreuna cu un reprezentant al Garzii de Mediu si cu unul al Inspectoratului Judetean de Mediu, recuperam animalul pe baza unui proces-verbal. Am recuperat sase lei in cei doi ani de cand programul exista", ne-a declarat Ioana Tomescu, director executiv la "Vier Pfoten Romania". Tomescu spune ca s-a lovit de nenumarate ori de refuzul autoritatilor. "Cel mai recent exemplu este un caz de la Tulcea. Am gasit acolo o leoaica si am decis sa o salvam. Am avut ajutor din partea tuturor institutiilor. Insa exact in zilele in care planificasem actiunea, proprietarul a vandut felina. Am gasit si noua locatie, dar, de data aceasta, in mod inexplicabil, nimeni nu a mai dorit sa ma ajute, nici Inspectoratul de Mediu, nici Politia, nimeni. M-au trimis la Constanta, intr-un cuvant, m-au refuzat. Cred ca o persoana importanta din Tulcea a cumparat leoaica si autoritatile au evitat sa ma mai ajute." O parte din felinele astfel recuperate au fost trimise in Africa de Sud, in rezervatia "Rhino and Lion". Toti leii care vor fi recuperati de "Vier Pfoten" vor fi trimisi tot in Africa de Sud. Pana atunci, animalele au fost adapostite la Gradina zoologica din Brasov. Potrivit Ioanei Tomescu, in prezent mai exista lei in Mangalia, Brasov, Baia Mare, Suceava si langa statiunea Saturn. Oamenii fundatiei incearca sa-i recupereze.


Nici un traficant prins

Daca ar fi sa urmeze drumul legii, un romin amator de lei, tigri sau crocodili ar trebui, mai intai, sa caute animalul la una dintre gradinile zoologice. Acestea sunt singurele institutii care pot comercializa, legal, animale exotice in Romania.

"La negru"

Probleme ar putea aparea la orice pas: este posibil ca gradinile zoologice sa nu aiba animalul dorit, sa refuze sa-l vanda, autoritatile ar putea opri tranzactia etc. Daca nu intervin piedici precum cele de mai sus, amatorul de animale exotice trebuie sa obtina nenumarate documente pentru ca, intr-un final, sa astepte zile in sir livrarea animalului impreuna cu toate certificatele de sanatate ale acestuia. Bani multi, nervi pe masura. Exista insa o cale mult mai usoara. "La negru", animalul exotic poate fi livrat clientului chiar intr-o jumatate de ora. Fara documente, cu bani mult mai putini.
Surse neoficiale ne-au indicat ca animalele exotice sunt aduse in tara prin mai multe filiere.

Trei filiere pe sub nasul vamesilor

Cea mai dezvoltata este cea a marinarilor care ajung in Portul Constanta. Romani sau straini, ei introduc in tara cele mai multe animale exotice. Din Constanta, animalele sunt preluate de diversi distribuitori. Cealalta mare filiera este cea ungara, ce introduce in Romania animale provenite din tari central-europene. O recenta stire care cita rapoarte ale politistilor din diferite tari europene indica Praga drept cel mai important nod de pe harta traficantilor de animale exotice. Odata ajunse in Romania, in afara de pet-shop-uri, animalele exotice mai sunt distribuite prin gradini zoologice, mai ales cele private, sau chiar cabinete veterinare. In ciuda acestor informatii, confirmate si de proprietarii de animale exotice cu care am stat de vorba, atat Politia de Frontiera, cat si Directia Generala a Vamilor au afirmat, oficial, pentru Jurnalul National, ca pana in acest moment, la granitele Romaniei nu s-a inregistrat nici macar un singur caz de trafic de animale!

Certificat de mediu

Pentru a detine legal un animal exotic in Romania este nevoie de un certificat de mediu, care se elibereaza de catre Ministerul Agriculturii, Departamentul pentru Biodiversitate. Acest document arata ca viitorul proprietar poate asigura animalului conditiile de clima, spatiu si hrana specifice. Putini "pretendenti" intrunesc acum toate conditiile de mediu pentru a detine un animal exotic. In ciuda acestor piedici, amatorii isi pot procura animalul dorit "la negru" si fara batai de cap. Preturile sunt variate, in functie de animalul dorit.

×
Subiecte în articol: reportaj animale exotice animalul