x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Gheorghe Dijmărescu, Everestul alpiniştilor din România. A sărit din tren şi a trecut Dunărea înot să scape de comunism

Gheorghe Dijmărescu, Everestul alpiniştilor din România. A sărit din tren şi a trecut Dunărea înot să scape de comunism

de Cristinel C. Popa    |    13 Mar 2012   •   21:00
Gheorghe Dijmărescu, Everestul alpiniştilor din România. A sărit din tren şi a trecut Dunărea înot să scape de comunism

Din 1999, a cucerit de noua ori consecutiv, an dupa an, Varful Everest. Una dintre ascensiuni a fost facuta in mod solitar, fara masca de oxigen. De alte cateva ori a urcat si pe K2. Alpinistul Gheorghe Dijmarescu s-a nascut in Turcinesti, judetul Gorj. Spirit aventurier, a parasit tara in mod spectaculos in 1985. A sarit dintr-un tren aflat in mers si a trecut Dunarea inot. "Am trecut Dunarea inot si am ajuns in Iugoslavia. Am mers doua saptamani pe jos, dar am fost prins de granicerii iugoslavi la granita cu Slovenia." A ajuns intr-un lagar. De sub escorta unui paznic care il insotea a reusit sa evadeze si a ajuns in cele din urma in SUA. Dupa 1989 i s-a alaturat si restul familiei. Acum locuieste la West End, Hartford, statul Connecticut. Impreuna cu un frate care a sosit ceva mai tarziu in SUA a incropit o firma de restaurari in constructii, Olt Construction Company, care se ocupa din 1989 cu restaurari ale edificiilor istorice, dar si alte lucrari de profil. Este considerat unul dintre cei mai buni alpinisti de pe glob. O performanta notabila a constituit-o ascensiunea din anul 2000 de unul singur si fara masca de gaz pe Everest. "Am fost singurul care am urcat atunci pe partea tibetana." Este prieten cu Dave Watson, cu care a facut echipa pe 4 august 2009, cand americanul a devenit prima persoana din istorie care a schiat pe "culoarul Bottleneck", platoul dinainte de varf. In acelasi an a urcat pe K2 impreuna cu Apa Sherpa, detinatorul recordului mondial de ascensiuni, cu 21 de incercari reusite.

Salvator dupa tragedia din 2008
A ajuns pe K2 in 2008, cand s-a petrecut cea mai mare tragedie din istoria alpininismului. Atunci, 11 persoane si-au pierdut viata in urma unui incident nefericit. Este mandru ca a contribuit si el la salvarea celor aflati in dificultate. O astfel de actiune a constituit subiectul unui reportaj difuzat pe canalul tv Discovery. O fotografie de atunci a trimis si reporterului Jurnalul National, caruia i-a acordat un interviu in exclusivitate. "Cel salvat l-am gasit inconstient la tabara 1, in Everest", a spus romanul care este casatorit cu Lakhpa Sherpa, o alpinista de origine nepaleza cunoscuta cu care a urcat de mai multe ori pe Acoperisul Lumii. A ajuns pe varf si alaturi de sora acesteia, care este detinatoarea recordului de tinerete la ascensiune femei. Dijmarescu a doborat si un record personal, a urcat pe Varful Everest in numai 20 de zile de la plecarea de la tabara de baza. Considera ca cel mai greu lucru nu sunt numeroasele primejdii intampinate pe munte, ci despartirea de fetitele sale Sunny si Shiny timp de 75 de zile, cat dureaza ascensiunea. "Puterea si antrenamentul fizic conteaza doar in proportie de 25 la suta, restul trebuie sa fie inteligenta", spune Dijmarescu. Nu au lipsit nici incidentele, cazaturi in crevase de unde a iesit ca prin minune. Avalanse, desprinderi de stanci. A vazut moartea cu ochii la tot pasul. Foarte multi colegi de escalada si-au dat sufletul acolo, sus.

Ascensiuni reusite
Din 1999 isi incepe seria ascensiunilor reusite in Himalaya. Iata si o nota de-a sa din timpul ascensiunilor. "Pe data de 15 mai 2007, la ora 7 AM, am ajuns pe varful Everest pentru a 9-a oara. A fost o zi favorabila, fara vant sau alte intemperii. O ascensiune fara prea multe evenimente. Din nefericire, un japonez a murit la putin timp dupa ce a ajuns in varf. Nu s-a putut face nimic pentru el deoarece nu a dat nici un semn de alarma, a stat jos si... atat." Dijmarescu ne-a spus ca a semnat un contract de sponsorizare cu un producator de filme pentru a merge intr-o noua expeditie pe Everest, dar si pe K2. "In 2009, pe K2 a fost cel mai greu, pentru ca e si cel mai dificil munte. Sunt multe dificultati, trebuie sa ai si noroc. Vremea este foarte ciudata, extrem de schimbatoare, sunt furturi, avalanse. "Pentru mine K2 este graunta sfanta de alpinism si asigur pe orice visator ca nu exista nici o ruta usoara pe K2, toate sunt aproape ridicol de periculoase. Dintre evenimentele nefericite isi aminteste ca o data a cazut sub gheata unui lac, altadata s-a trezit prins intr-o crevasa. Corpul sau era blocat, energia fizica parca i se terminase. S-a tras incet insa, ii era teama ca zapada se va prabusi. Dupa un timp, cand si-a dat seama ca s-a salvat, de-abia mai putea sa respire. "Am avut un inger pazitor de am scapat cu viata." Poate ca acesta era reprezentat prin fetitele care il asteptau acasa.

×