x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Hrisoave - Coltul de paradis al Bucurestilor

Hrisoave - Coltul de paradis al Bucurestilor

de Costin Anghel    |    Mihai Stirbu    |    30 Apr 2006   •   00:00
Hrisoave - Coltul de paradis al Bucurestilor

Antim Ivireanul, mitropolitul Tarii Romanesti, a lasat in urma sa o intreaga avere spirituala si o manastire. Monahilor din ctitoria sa le-a lasat si un set de reguli, scrise la 1715.

Manastirea Antim sau a Tuturor Sfintilor este una din cele mai de seama ctitorii din Bucuresti. De trei sute de ani ea a strajuit credinta in chiar inima Bucurestilor, in zona Unirii. Lacasul monahal este ctitoria lui Antim Ivireanul, georgianul ajuns mitropolit si sfant al romanilor. Grija pentru dainuirea in voia si pe placul Domnului l-a manat pe mitropolitul Antim sa faca un set de reguli pentru cei ce-si vor duce zilele lasate de Cel de Sus in ctitoria sa. Hrisovul lui Antim Ivireanul a fost scris la 20 iulie 1715.

DIN VOIA MITROPOLITULUI. Un document bogat ornamentat si plin de intelesuri. Un chenar cu motive florale, colorate in chinovar si lichid de aur contribuie la conferirea unei aure mistice documentului. Imaginea Manastirii Antim, in medalion, este incadrata de literele grecesti ANTHIMOS. La randul lor, literele sunt reprezentate separat, intr-un medalion ilustrand un animal mitic, cu simbolistica lui (sarpele-simbolul intelepciunii, albina-simbolul harniciei, acvila-simbolul autoritatii etc.) Documentul a fost scris pe pergament, liniat in prealabil pe verso, cu ajutorul unui stylus. Din pacate pecetea documentului lipseste. Intr-un chenar bogat ornamentat, in partea de jos a documentului, este prezenta semnatura emitentului documentului, "Smeritul Mitropolit al Ungrovlahiei, Antim".

LUATI AMINTE: "Antim, cu mila lui Dumnezeu Arhiepiscop si Mitropolit a toata tara Rumaneasca si exarh al plaiurilor
Ceia ce iau darul vredniciei cei arhieresti de pren toata lumea si s-asaza purtatori de grija la bisearica cea sfanta a lui Dumnezeu au datorie mai cu deadinsul a pastori turma lor cea pravoslavonica, ce li s-au incredintat de la Hristos(...) Ne-am invrednicit de am inaltat din temelie besearica frumoasa aici, in Bucuresti, intru slava si multemita insusi celui ce se proslaveaste, Dumnezeu, si intru cinstea si lauda tuturor sfintilor dempreuna, incat sa fie si sa se numeasca cinstita manastire a Tuturor Sfintilor, carora am si inchinat-o si pe numele lor o am zidit-o, ca sa praznuiasca intru ea cu marire si sa cinsteasca necontenit cu laude si cu cantari, ca niste prieateni ai lui Dumnezeu."

REGULI MONASTICE: "Si pentru ca sa se chiverniseasca toate nestramutat, dupa cugetul mieu si dupa socoteala cea dreapta, am asezat 32 de capete (articole de regulament), in scris intru carele mai pre larg randuiesc toata indreptarea manastirii, precum se veade in Condicul cel iscalit al besearicii:
Adica sa se afle deapururea la acea casa 14 oameni pentru slujba manastirii; doi preoti mireani sa slujeasca besearicii, fiestecarele cu plata lui;
Sa se faca milostenie la saraci in toate duminecile; Sa se imbrace in ziua de Joi Mari trei saraci si trei fete sarace; Sa se odihneasca, in trei zile, streini nemearnici cu mancare si cu salasluire preste toata vreamea; Sa se praznuiasca sarbatoarea Tuturor Sfintilor pre an, cu cinste cuviincioasa, dupa obiceiul tarei, si intr-aceasta zi sa daruiasca pre mitropolitul tarei, ca sa savarseasca Sfanta Liturghie, si in ziua aceaia si a doua zi(...)."

SCURT ISTORIC: "Mitropolitul Antim Ivireanul a fost mai intai episcop al Ramnicului Noului Severin, asa se numea pe vremea aceia, si a fost ales mitropolit al tarii Romanesti in 1708, dupa moartea Mitropolitului Teodosie. Antim era de origine din Iviria, Georgia adica, de aceea s-a si numit Ivireanul. A fost si ramane unul dintre cei mai vestiti ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane. Manastirea Antim, sau Manastirea Tuturor Sfintilor, a fost construita de Mitropolitul Antim Ivireanul intre 1713 si 1715, in locul unei biserici mai vechi, din lemn, construita de Staicu Merisanu paharnic. Acea biserica, cunoscuta inca din secolul al XVI-lea, se numea Biserica Tuturor Sfintilor din Mahalaua Popii Ivasco", povesteste dl. Marcel Ciuca, director DANIC.

Domnitorul fanariot Nicolae Mavrocordat a cerut Patriarhului de la Constantinopol caterisirea mitropolitului. Gramata patriarhala, care a venit ca urmare a acestei cereri, il declara pe mitropolit criminal si vrajitor, il depunea din scaun, il excludea din monahism, ii reda numele avut inainte, Andrei, si il condamna la surghiun pe viata la manastirea de la Muntele Sinai. Anton Maria Del Chiaro, secretarul italian al lui Constantin Brancoveanu si al lui Stefan Cantacuzino. Ne da informatii despre sfarsitul mitropolitului in sensul ca, urcat intr-un car, noaptea, sub paza unor turci, a fost pornit spre locul de surghiun, Manastirea de la Sinai, si ca turcii dupa ce au trecut Dunarea, ajunsi la Galipoli, in apropierea raului Tungia, afluent al Maritei, l-au ucis si i-au aruncat trupul in rau. Aceste lucruri se petreceau pe la inceputul lunii septembrie 1716", explica dl Ciuca. Potrivit unor cercetari de data recenta, Antim Ivireanul a fost ucis in Bucuresti, pe la sfarsitul lunii septembrie 1716, fiind ulterior inhumat la Mitropolie.

Proiect sprijinit de DANIC, prin amabilitatea inspectorului superior Alina Pavelescu

×