x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Huiduieli în Biserică, împotriva preotului: "Marş afară, fiu al Diavolului", au strigat 400 de enoriaşi din Vâlcea

Huiduieli în Biserică, împotriva preotului: "Marş afară, fiu al Diavolului", au strigat 400 de enoriaşi din Vâlcea

de Andreea Căprescu    |    04 Sep 2011   •   11:18
Huiduieli în Biserică, împotriva preotului: "Marş afară, fiu al Diavolului", au strigat 400 de enoriaşi din Vâlcea

Scandal si huiduieli la Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva din Ramnicu Valcea. Zeci de enoriasi au uitat de cele sfinte si au protestat vehement chiar in incinta lacasului sfant. Oamenii si-au manifestat violenta fata de noul preot, instalat cu forta de inaltii Arhiepiscopiei Ramnicului. Credinciosii sustin ca preotul impus ar fi o persoana controversata, fost colaborator ar Securitatii si un camatar care n-are de-a face cu statutul de slujitor al Domnului. Din cauza incidentelor, preotul "nu a putut fi uns' si a fost nevoit sa paraseasca biserica, cu tot cu cameramanii Episcopiei ce l-au insotit in mijlocul multimii furioase.

Babele urla in biserica - Manifestatii violente in sanul bisericii valcene (AUDIO)

"Mars afara!', "Fiu al Diavolului', "Sa-ti fie rusine, criminalule!' sunt doar cateva din expresiile pe care enoriasii adunati la Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva le-au rostit in intampinarea preotului Ion Predescu, care ar trebui sa slujeasca la aceasta biserica in urma deciziei luate de conducerea Arhiepiscopiei Ramnicului. Nemultumiti ca au ramas fara duhovnicul lor de suflet, Sandu Cristescu, oamenii au scandat ore in sir cuvinte grele la adresa noului preot, pe care il acuza de fapte necurate, cum ar fi camataria sau colaborarea cu Securitatea. Lasand deoparte comportamentul smerit si decenta, enoriasii au incins spiritele printre icoane si l-au determinat pe preotul Predescu sa se retraga din casa Domnului, cu intreg alaiul de superiori ce primisera sarcina de a-l "inscauna' astazi. De teama multimii care nu face scandal pentru prima oara, parintele Predescu a venit insotit si de cameramanii Arhiepiscopiei, pentru a avea dovezi in cazul in care ar fi fost agresat. Cu toate acestea, inaltii Arhiepiscopiei Ramnicului nu se lasa impresionati de revolta celor aproximativ 400 de credinciosi si spun, la fel ca si preotul Predescu, ca mai devreme sau mai tarziu, decizia va putea fi pusa in practica, existand documente in acest sens.

Ce-i drept, reputatia parintelui care se vrea paroh la Sfanta Parascheva nu este una tocmai de laudat. Si asta pentru ca preotul consilier, ecleziarh al Catedralei Episcopale din Ramnicu Valcea a fost implicat in tot mai multe scandaluri si indepartat din curtea Arhiepiscopiei, pentru a nu atinge imaginea institutiei bisericesti. Mai mult, valceanul Cornel Dobre a inregistrat la DNA Pitesti o plangere pe numele lui Predescu, in care il acuza pe acesta de camatarie, inclusiv cu banii bisericii, respectiv de presiuni si dobanzi imense adaugate unor sume importante, imprumutate repetat.

Enoriasii care spun ca nu vor renunta la a se manifesta impotriva preotului Predescu au intocmit chiar si o petitie pe care au semnat-o si trimis-o Prea Fericitului Patriarh Daniel, de la care asteapta o interventie in spiritul dreptatii. In scrisoarea oficiala, oamenii se plang si sustin ca preotul Predescu a lasat un om fara casa, dupa ce i-ar fi dat camata doar 2000 de dolari. Mai mult, acestia il numesc " ticalos' "intrigant', "parsiv si necredincios' si " un instigator care injura si blesteama'. Enoriasii care au protestat astazi spun ca biserica are nevoie de oameni curati si vrednici si cred ca in Consiliul Permanentei Eparhiale de la Valcea se lucreaza murdar, primand interesele personale. Mai marii Arhiepiscopiei nu au afisat inca o pozitie publica fata de aceste incidente si nici nu au gasit o modalitate de a calma oamenii, care sunt de accord sa primeasca servicii religioase din partea oricarui alt preot care sa nu fie "patat'.

×