x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Inventie - "Injectia" fara durere

Inventie - "Injectia" fara durere

24 Sep 2004   •   00:00
Inventie - "Injectia" fara durere

REPORTAJ

Un sistem cu ultrasunete, creat de o firma americana, permite introducerea medicamentelor in piele fara durere. Firma americana Sontra a lucrat ani intregi pentru a crea un sistem cu ultrasunete, care sa permita introducerea medicamentelor in piele fara durere. In 2004, Food and Drug Administration (agentia americana pentru medicamente si alimentatie) a autorizat Sontra sa comercializeze acest sistem.
IRINA MUNTEANU

Injectia cu ac a fost spaima multor bolnavi, de cand a fost inventata seringa. Oameni de toate varstele, dar mai ales copiii s-au temut de aceasta interventie medicala care trebuia sa-i faca sanatosi cu pretul unei dureri insuportabile. Pe de alta parte, injectia este modul cel mai eficient de a introduce medicamentul in organism. De un sfert de secol, cercetatorii si industriasii incearca sa puna la punct dispozitive capabile sa introduca medicamentele prin piele si sa masoare procentul de zahar, proteine, enzime, ioni din tesuturi, fara durere. Ne putem usor imagina ce poate insemna aceasta metoda pentru cei care sufera de maladii cronice ca diabetul: controlul glicemiei fara a te intepa in varful degetului si administrarea insulinei fara intepatura. Pielea este o bariera eficienta intre organismul uman si mediu, in primul rand datorita stratului superior al epidermei. Echipa de la Sontra a reusit sa modifice la nivel local, in punctul de administrare, permeabilitatea pielii, pe o perioada limitata (24 de ore), pentru a usura trecerea medicamentelor.

LABORATOR. Cercetatorii de la Sontra, Joseph Kost (Ben Gourion University din Israel) si Robert Langer (Massachusetts Institute of Technology) au muncit timp de opt ani pentru a obtine autorizarea de catre agentia fe-derala americana (FDA). In 1989, cercetatorii au expus in Journal of Clinical Investigation principiul si modul de actionare a dispozitivului lor denumit Sonoprep: o sonda cu ultrasunete de joasa frecventa este aplicata pe pielea acoperita cu un gel care asigura "cuplarea". Trecerea ultrasunetelor prin gel in piele dezorganizeaza in timp de 15 pana la 30 de secunde stratul de lipide din stratul superior al epidermei. In acel moment, medicamentul trece usor prin piele in organism.

CONCURENTA. Testat pe 500 de pacienti, Sonoprep a scurtat de la 60 la 5 minute timpul de efect al unui anestezic local, un gel cu lidocaina. Aceasta metoda ar trebui sa usureze munca infirmierilor si medicilor in cazul actelor medicale care presupun durere (in Statele Unite se cheltuiesc pe an 100 milioane de dolari pentru anestezice locale).

Dar "sonoforeza", aplicarea de ultrasunete care modifica permeabilitatea pielii, are ca ambitie mai ales trecerea prin piele a moleculelor mari, proteine, hormoni, vaccinuri. O alta aplicatie vizata de Sontra este administrarea insulinei prin piele, pentru echilibrarea glicemiei diabeticilor.

Firma Trans Derma Systems e in concurenta cu americanii. Cercetatorul Alain Boucaud, de la laboratorul de ultrasunete al facultatii din Tours, a fost unul dintre primii care a reusit sa scada glicemia la animale, administrand prin sonoforeza insulina prin piele. Grupul de cercetatori pe care il conduce va incepe in ianuarie anul viitor primele incercari clinice pe om. Boucaud e modest: "Nu stim inca daca trecerea transdermica va fi competitiva in raport cu aerosolii de insulina, in a caror cercetare investeste acum concurenta."
×
Subiecte în articol: reportaj piele