x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Investitie - Sturionii

Investitie - Sturionii

de Alexandru Nastase    |    03 Dec 2006   •   00:00
Investitie - Sturionii

Acvacultura la Tamadau.Omul de afaceri Robert Raduta are la Tamadau o statie de reproducere asistata a sturionilor. Investitia totala este de aproximativ 600.000 de euro.

Acvacultura la Tamadau. Omul de afaceri Robert Raduta are la Tamadau o statie de reproducere asistata a sturionilor. Investitia totala este de aproximativ 600.000 de euro.
Pe drumul vechi catre mare, imediat ce treci de Fundulea spre Tamadau, pe partea stanga a soselei este un lac. Calatorului grabit ii scapa detaliile si calca pedala acceleratiei. Din viteza masinii se zaresc doar cateva ligheane cu forme ciudate, foarte adanci si ascunse sub copertine. Putini stiu ca acolo este una dintre putinele statii din Romania de reproducere asistata a sturionilor. A fost pornita la inceputul anilor 2000 de Robert Raduta, om de afaceri, concesionar in Delta Dunarii.

TAMADAU. Robert Raduta spune ca investitia s-a ridicat la 600.000 de euro. Si asta in conditiile in care destinatia initiala a incintei era aceea de restaurant si popas pentru turisti. "Deschiderea autostrazii mi-a dat peste cap intentiile. Nu mai venea nimeni pe drumul asta, doar localnicii. Turistii pe care mizam eu sa se opreasca la o masa de peste mergeau pe autostrada", spune Raduta.

In aceste conditii s-a reorientat rapid spre reproducerea asistata a sturionilor si acvacultura, cunoscand din Delta problemele pe care aceste specii le au de pe urma braconajului excesiv din anii ’90. "A fost greu pana am invatat cateva tehnici, pana am invatat cum se face, era un domeniu nou, dar experienta mea in Germania m-a ajutat in acest sens", spune omul de afaceri. O alta bataie de cap a fost aceea ca, o data cu extinderea afacerii, au inceput sa creasca si costurile. "Sunt specii foarte pretentioase, care au nevoie de apa proaspata permanent. A fost un moment in care energia electrica necesara pentru a aduce apa din lac in casa costa cam mult. De aceea am venit cu aceasta solutie, de a muta statia langa barajul natural a lacului. Apa trece prin statie, apoi isi urmeaza, gravitational, cursul firesc", spune Raduta.

REPOPULARE. Procedeul e simplu: se recolteaza sturioni din Dunare, are loc reproducerea asistata, apoi exemplarul matur este eliberat, iar puii, crescuti in statia de la Tamadau. O parte din puiet a fost deversata in aceasta saptamana in apele Dunarii, intr-o actiune de repopulare cu sturioni a fluviului.

×
Subiecte în articol: aer liber