x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Ji-es-em - Daci cu celular

Ji-es-em - Daci cu celular

27 Ian 2005   •   00:00

REPORTAJ
Intr-un sat de munte fara curent electric, cativa sateni si-au cumparat mobile pe care le incarca la o priza aflata la opt kilometri distanta.

Daci cu celular la cingatoare

In satul Ciosa din judetul Bistrita-Nasaud nu-i curent electric, drumuri nu sunt, magazin nu este, iar scoala cu vreo trei elevi este o camaruta in casa unui taran. Nici bani nu sunt: "Aici doi castigi, de trei mananci si ce ramane pui deoparte". Saracia nu i-a oprit pe unii tarani sa-si cumpere telefoane mobile la abonament.
ALEX NEDEA

CRITERIU. Giugiuc si-a luat mobil de cinci milioane. L-a schimbat pe unul de trei, sa vada ceasul de pe ecran
In crasma pe nume "Bufet", la o masa, trei sateni ciufuliti isi intind gaturile, holbandu-se la un satean care le flutura sub nas o cutie albastra, lunga de-o palma, ce are butoane din cauciuc si canta din cand in cand. "Tat are dom’le, uite si sias are, mare ca sa vad, ca nu vad", zice mosul spre cei trei curiosi, apasand cu ambele maini tastatura telefonului mobil.

SALVARE. La o alta masa acoperita cu musama cu trandafiri, un tinerel vorbeste cu un altul cu fata imbujorata de cincizeciul de coniac la 15 mii. Ii povesteste cum "curea sangele" din el cand l-au batut mar unsprezece insi. Pe cativa din ei ii cunostea. Au intrat in ograda lui si i-au pocnit si pe el, si pe taica-su, om in varsta, ca cica ar fi taiat lemne din padurea lui Icsulescu. S-a dus imediat la Politie, avea o coasta rupta. "M-au aruncat in sant, acolo m-o lasat!" Si atunci tanarul a pus mana pe telefonul lui mobil si a chemat Salvarea. Zice acum ca GSM-ul i-a salvat viata.

CA PE VREMEA DACILOR. Cel batut, ii spunem mai departe Ion, ca nu vrea sa-si dea numele la ziar, locuieste in satul Ciosa, la opt kilometri de carciuma unde sta, aflata in Piatra Fantanele. Ciosa e un catun cu 80 de case unde nu s-a inventat nici acum becul, iar drumurile pietruite dateaza din mileniul al treilea. Nici scoala nu mai este in sat, pentru ca prin 1990, cladirea scolii a ars pana in temelii. Vinovatul nu a fost gasit nici acum, dar oamenii banuiesc un vecin de-al lor care s-a imbatat si ar fi aruncat o tigara la intamplare. Banii lipsesc: "Aici doi castigi, trei mananci si ce-ti ramane pui deoparte", filozofeaza un alt localnic in timp ce chelnerita ii ia lui Ion paharul de bere din fata si trage o dusca zdravana din bautura clientului. "Ha!Ha! Si ce-ti ramane? Ca mori de foame!", completeaza taranul fara sa observe gestul femeii. Catunul Ciosa e inzestrat, in schimb, cu aer cu semnal GSM, "ciudatenie" pe care alte sate de munte nu o au.

"CARTEAUA MANCA SENTII". "Apoi, ce-i un telefon mobil, 300 de mii", explica omul si mentioneaza ca este pe abonament. Cheltuieste 80 de mii pe luna ca stie sa faca economie: "Apoi, io nu graiesc, nu graiesc cu neamurile cate sunt ele, sa le fie de bine!". A preferat abonamentul, si nu cartela cu credit, dintr-un motiv ciudat: "Carteaua manca sentii, si na!, pe abonament e mai corect". Lipsa curentului electric in satul unde locuieste il cam incurca pe proprietarul telefonului mobil, caci pentru a-si incarca acumulatorul, o data la trei zile, trebuie sa mearga opt kilometri pana la cea mai apropiata localitate cu electricitate.

ADAPTARE. Sateanul face o demonstratie de "fon bucsarci". Nu stie engleza, dar a memorat pe ce butoane sa apese pentru a ajunge la un nume

La masa vecina, mos Giugiuc, asa ii zic oamenii si cica asta e prenumele lui si-n buletin, canta din telefonul mobil. Nu-l suna nimeni pe moment, dar a invatat o smecherie prin care sa-l faca pe telefon sa sune mai des decat la Salvare: formeaza 615 pentru aflarea creditului si primeste inapoi un SMS insotit de o melodie care-i place lui mult si nu o schimba. Face o demonstratie de "fon boc - sarci". Nu stie engleza, dar a invatat mecanic cum sa ajunga la numele celor din cartea de telefon: apasa de patru ori pe butonul din stanga sus. "Vasile!? Nu stiu cine-i asta Vasile!", constata dupa ce analizeaza lista numelor.

"GRAIESTE CU MORTII". Un satean cu fes cu sigla "King" tinuta in dreptul tamplei incearca sa-l discrediteze: "Mobilul lui n-are nici un sent pi el, da’ el graieste, se baga in seama". Usor enervat ca i se reproseaza saracia de centi, Giugiuc se ridica in picioare sa faca pentru toti din bar o demonstratie cu telefonul lui. Formeaza numarul 615 bataindu-se de pe un picior pe altul din cauza bauturii. "Ia stai sa vedeti ca asta ma asculta pe mine! Hop!" si, la un semn, ii taraie celularul. "No! Ia uite cati centi am", se apara Giugiuc in timp ce formeaza din nou 615! "Mai am 135 de minute!". "Vorbesc la telefon cu firmele mele, am firme", puncteaza cherchelitul Giugiuc. "Are firme de bauturi alcoolice", glumeste pe seama barbatului de 74 de ani cineva din spate. Completeaza: "Dupa ce bea bine, graieste si cu mortii".

N-AI CARTE, N-AI PARTE. La spatele aparatului este un led care se aprinde intermitent cand este apelat. Nu stie la ce foloseste, dar lamureste fenomenul: "Face foc". Nea Giugiuc ne explica, incalcindu-i-se limba in gura cand pronunta cuvinte mai lungi, ca prima data si-a cumparat un mobil mic rosu "de la oferta". Numai ca, fiind prea mititel pentru vederea lui slaba, nu dibuia semnele de pe ecran. Asa ca a facut schimb cu o cunostinta si i-a dat telefonul pe care il are acum. "Am facut pe dracu’ afacere buna, ca ala era cinci milione, asta ii tri milione." Un alt satean din crasma, care nu a scos nici un cuvant de-a lungul discutiei despre telefoanele mobile, recunoaste rusinat. "Apoi, io nu am telefon d’aista, ca daca nu am facut carte…"

COLECTIA DE CEASURI
Click pentru a mari imaginea
Giugiuc este un personaj pe care consatenii din Piatra Fantanele spun ca-i om saritor la necaz, numai ca minte cam mult. S-a laudat in bar ca are o impresionanta colectie de ceasuri si oamenii nu i-au dat crezare. Ne convinge pe noi, ducandu-ne la el acasa: o camera in casa unui alt satean care-l tine sub acoperisul lui gratuit. In schimb, Giugiuc il ajuta la treburile casei. In camera cu miros inecacios, omul asterne pe masa vreo 30 de ceasuri care mai de care mai ieftine si mai kitschoase. Un delfin care "inoata" sub o perla pe post de veioza are sub burta un ceas. Un Mickey Mouse care penduleaza umar la umar cu Bugs Bunny are in burta un ceas. Preferatul lui este unul care "canta frumos" cand il trezeste. "Apoi, cum sa nu iubesc timpu’?!’", ne intreaba retoric barbatul de 74 de ani. Ne arata un ceas cu cuc care ar avea 400 de ani.
L-a pus pe peretele unde a lipit langa calendarul crestin ortodox afise cu gagici care, in decenta lor, mai pastrau lenjeria de corp pe ele.
×
Subiecte în articol: mobil reportaj giugiuc