x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Jurnal de călătorie - Goana după aur...

Jurnal de călătorie - Goana după aur...

de Camelia Maria Manea    |    27 Feb 2013   •   22:40

Şiruri lungi de mogâldeţe, sub pălăriile lor cu boruri largi, ţepene, înfofolite în mintene groase de lână, cu poale lălâi, înfruntă frigul crâncen, înşirate pe panta abruptă care urcă tăios spre Trecătoarea Chilkoot… Aurul! Adevăr sau ficţiune?
Patru din zece oameni au reuşit într-adevăr să ajungă acolo! Să vadă minunea cu ochii lor! Să prospecteze noul El Dorado care ar fi scăpat de griji generaţii întregi din neamul lor de pălmaşi, lipsiţi de un trai decent… 40.000 de oameni au ajuns la Klondike! Porniseră năvală 100.000! Nepregătiţi să înfrunte gerurile crâncene şi terenul teribil de accidentat din Alaska, unii au murit pe drum, alţii s-au speriat şi s-au întors, însă cei mai curajoşi au mers înainte…

Ce-i împingea pe oamenii aceştia să-şi lase familiile şi să plece către ultima frontieră a Nordului, prin ger şi prin viscol? Pentru mai bine de jumătate dintre curajoşi, aventura aurului a însemnat doar să afle cum e să păşească aşa, prin necunoscut, pe urmele unei himere… N-au mai găsit nimic! Epopeea aceasta fantastică a constituit tema unui film mut memorabil – “Goana după aur” – turnat de Charlie Chaplin în 1925. Scena introductivă de pe peliculă, aşa cum v-am prezentat-o la început, evocă o imagine tipică pentru Alaska anului 1898, în zilele febrile ale căutării după o ultimă promisiune – cea mai mare! Speranţă? Disperare? Aurul! Metalul cu unduiri solare… Mirajul îmbogăţirii şi al bunăstării…

Totul a început cândva prin 1861, când întâmplarea a scos pentru prima dată la iveală aur în British Columbia. Însă descoperirea cea mare a fost la Sitka, în 1872, apoi în Golful Windham, în 1876. La Juneau, în 1880, un grup condus de un indian găseşte bucăţi mari de minereu de cuarţ, sulfite negru şi galenă impregnate cu aur. Mina construită atunci de Joseph Juneau şi de Richard Harris a rămas funcţională până în zilele noastre.
Alaska anilor 1890… Câinii stau înhămaţi la sănii doldora de scule de săpat, site de strecurat aurul şi paporniţe umplute cu mâncare… E cale lungă spre Klondike şi cei mai mulţi dintre temerari iau vaporul cu aburi până la Skagway. Adevărata aventură abia de-acum începe... Din cei 40.000 de oameni care au străbătut prin viscol şi ninsoare tot drumul, doar 4.000 s-au întors acasă cu aur.

Goana după aur a dat un nou imbold micilor comunităţi alaskane. Fairbanks, un cătun de pe malul râului Chena, devine un mare centru minier şi turistic după descoperirea aurului într-un pârâu din nordul localităţii, în 1902. Astăzi, Muzeul Universităţii din Fairbanks găzduieşte exponate dintre cele mai interesante din perioada încordatelor căutări după aur. Mai la sud cu 400 de mile, la Talkeetna, prospecţiunile au dus la crearea unei noi localităţi, impulsionând mai ales activităţile turistice. În Wasilla se descoperă aur ceva mai târziu, prin 1917. Peninsula Kenai, strălucitoare astăzi prin afluxul de turişti, nu se bucura, în 1895, decât de privilegiile micii comunităţi de 3.000 de suflete din Hope. Populaţia de astăzi a scăzut la numai 200 de locuitori, dar neostoita vânătoare după minereu aurifer continuă.

Cea mai mare descoperire a fost lângă Lacul Iliamna, la 235 de mile de Anchorage, spre sud-vest. 31,3 milioane de uncii de aur şi miliarde de kilograme de cupru au putut fi extrase dintr-un depozit imens, în care s-a găsit şi molibden.
Goana după aur a căpătat astăzi aspect estetic şi turistic. Există 3 centre mari în care amatorilor pasionaţi de aventura aurului li se permite să prospecteze în voie: Chugach State Park, Kenai State Park şi Independence Mine (State Historical Site) – o mină săpată în pântecele stâncos din Talkeetna, lângă Wasilla. Sitele, folosite cândva la strecurat nisipul aurifer, sunt astăzi mai mult obiecte artizanale, frumos decorate cu scene de odinioară din viaţa aventurierilor aurului. În semn de omagiu, alaskanii primesc astfel de suveniruri când intră în posesia unui premiu, când li se decernează o medalie onorifică sau când părăsesc statul. Sitele gravate cu însemnele uneia dintre cele mai incitante meserii iau drumul comerţului în cele mai îndepărtate colţuri ale lumii.
Goana după aur... Şiruri lungi de mogâldeţe, alergând după o himeră...

×