x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje La Eforie Nord - Lupte tatarasti

La Eforie Nord - Lupte tatarasti

de Carmen Plesa    |    Marin Raica    |    20 Aug 2006   •   00:00
La Eforie Nord - Lupte tatarasti

Tranta pe plaja. Nu orice fel de tranta. Este vorba despre "batai" intre tatari, un obicei care, dincolo de spectaculosul vizibil in fotografii, se regaseste in traditia unui popor interesant. Motiv sa vorbim putin despre ea.

Obiceiurile, cantecele si dansurile, poezia si proza populara ne dau cele mai pretioase indicatii referitoare la modul de viata al unui popor, despre ocupatiile lor. Chiar atunci cand locuiesc in acelasi teritoriu cu alte popoare, cum este cazul tatarilor dobrogeni, obiceiurile pot imprumuta unele trasaturi de la unul la celalalt, dar nu se altereaza, ramanand distincte in esenta lor, chiar daca cele doua popoare au indeletniciri comune, cum este de exemplu oieritul. Cele mai importante sarbatori folclorice ale poporului tatar sunt: Nawrez, Kidirlez si Derviza.

Nawrez este o sarbatoare foarte veche a taranilor tatari, atestata inca din secolele VII-VIII, atunci cand tatarii au adoptat Islamul ca religie, in limba persana insemnand "ziua noua".

O alta sarbatoare tatara importanta este Kidirlez (Tepres), care este celebrata in ziua de 5 mai si reprezinta inceperea unui nou an social, atunci cand pastorii incep sa-si duca turmele catre pasunile de vara din munti.

COMPETITII. Sarbatoarea de toamna Derviza este celebrata la 22 septembrie, echinoctiul de toamna. Numele sarbatorii este compusa din doua cuvinte: Der - care inseamna usa, iar Viza inseamna permisiunea de a intra undeva. Inainte de sarbatoare, gospodarii fac curatenie in casa, curte, iar ca o sarcina speciala tinerii curata grajdurile si le afuma.

Gospodinele framanta si coc painisoare rotunde, pe care in ziua sarbatorii femeile le rostogolesc de pe dealuri. Pozitia in care se opresc la poalele dealului, cu fata in sus, recolta va fi buna, cu fata in jos, recolta va fi slaba in anul viitor.

Aceasta sarbatoare de obicei se organizeaza in comun de mai multe localitati, care formeaza o colectivitate.

Se alege un loc corespunzator, daca este posibil langa un izvor sau un loc sfant. Sarbatoarea incepe cu o slujba religioasa si sacrificarea unui berbec.

Dupa aceasta, cateva fete tinere, de 10-12 ani, pun pe ele cojoace din blana de oaie, ca semn al apropierii iernii si de asemenea ca un semnal al inceperii sarbatorii. Cu ocazia sarbatorii, fetele, in haine de sarbatoare, imprastie cenusa pe camp, in gradina casei si in vie. Ca si la alte sarbatori, acum se organizeaza concursuri de cantece, dansuri si poezie. Pentru barbati se organizeaza competitii de lupte si aruncarea pietrelor.

Atunci cand arunca piatra, fiecare rosteste "zilele negre sa se intoarca atunci cand se va intoarce aceasta piatra" - in alte vorbe - niciodata.

In acea zi, oamenii recapitulau rezultatele obtinute de-a lungul anului, de la sarbatoarea Kidirlez la sarbatoarea Derviz, au treierat recolta, au pus-o in hambare, au adus turmele de la munte si si-au platit toate datoriile catre ciobani.

Dupa aceasta, satul decide daca aleg alti ciobani sau ii pastreaza pe cei vechi.

In mod obisnuit, sarbatoarea se incheie cu un dans executat in grup, care simbolizeaza unitatea cetatenilor in atingerea unui tel comun. O data cu sfarsitul acestei sarbatori incepe sezonul logodnelor si a casatoriilor (toilar).
×
Subiecte în articol: fotograf in jurul lumii