Politicieni români şi ambasadori străini acreditaţi la Bucureşti, dar şi simpli bucureşteni au venit joi la Ambasada Belgiei, unde a fost deschisă o carte de condoleanţe, au aprins lumânări, au depus flori şi au transmis mesaje de solidaritate cu poporul belgian greu lovit în urma atentatelor care au avut loc zilele trecute la Bruxelles.
Primul care a venit să semneze în cartea de condoleanţe deschisă la Ambasada Belgiei a fost ambasadorul Franţei, Francois Saint-Paul, care, după ce şi-a transmis mesajul de solidaritate, a ţinut şi un moment de reculegere.
Printre şefii de misiuni diplomatice care au semnat în cartea de condoleanţe s-au numărat ambasadorii Germaniei, Spaniei, Japoniei, Greciei, Bosniei, Serbiei, Ciprului, Poloniei, Turciei, Cubei.
Şi politicienii români şi-au exprimat solidaritatea cu poporul belgian, în cartea de condoleanţe semnând joi preşedintele Klaus Iohannis, premierul Dacian Cioloş, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, fostul preşedinte Ion Iliescu, senatorii Mircea Geoană şi Gabriela Firea, ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, precum şi principesa Margareta, Custodele Coroanei.
"Acest atentat sau această serie de atentate de la Bruxelles s-a petrecut într-o zi foarte neagră nu doar pentru Belgia, cu toate că Belgia este cea mai lovită, pentru întreaga Uniune Europeană şi sunt foarte convins că putem să combatem acest flagel al atentatelor doar dacă toate ţările lucrează împreună şi cuvintele care îmi vin în minte când mă gândesc la ce ar trebui făcut sunt: solidaritate, calm şi unitate. Fără să lucrăm împreună nu vom putea să rezolvăm aceste probleme, iar, dacă reuşim să ne adunăm să avem o politică comună, atunci cu siguranţă se vor arăta şi soluţiile", a afirmat Klaus Iohannis.
Premierul Dacian Cioloş a spus că soluţia în astfel de situaţii este întărirea cooperării între statele membre ale UE. "Este un moment dificil nu doar pentru Belgia şi pentru Bruxelles, este un moment dificil pentru Europa, pentru Uniunea Europeană. Din punctul meu de vedere, este o chemare în plus la solidaritate. Cu un astfel de flagel cum este terorismul nu poţi să te lupţi singur, oricât de puternic ai fi. După cum vedeţi, este o modalitate foarte laşă de a acţiona, care este contrară valorilor pe care le avem noi în Europa, cu care din păcate nu suntem obişnuiţi", a afirmat Dacian Cioloş.
În România, în semn de solidaritate cu toţi cei care şi-au pierdut rudele sau prietenii în atentatele de Bruxelles, joi a fost declarată zi de doliu naţional, iar la Ambasada Belgiei la Bucureşti este deschisă, joi şi vineri, o carte de condoleanţe.