x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje Mafia rusa face regulile

Mafia rusa face regulile

31 Aug 2004   •   00:00

Alarmant. Intre 500 si 700 de oameni sunt ucisi, in fiecare an, in Rusia de catre asasini platiti. "Este strigator la cer", scrie cotidianul britanic The Scotsman.

ANCA ALDEA

Presa europeana critica masurile deloc dure pe care Kremlinul le impune in rezolvarea crimelor mafiei. Cotidianul britanic The Scotsman scrie, de pilda, despre "capitalismul mafiot" din Rusia care face sute de victime in fiecare an. Victime pot fi oamenii care se opun, influenteaza sau interfereaza cu interesele mafiotilor. Sunt oameni care nu se compromit si raman ferm pe pozitiile lor in fata unor ilegalitati comise de altii. "Autoritatile ruse nu se sinchisesc sa combata in vreun fel fenomenul", scrie cotidianul Russian Journal. In timp ce presedintele rus, Vladimir Putin, vorbeste cu nonsalanta si aparenta autoritate despre democratia moderna a Rusiei, aceasta tara este departe de a deveni, intr-un viitor apropiat, un loc sigur, comenteaza presa europeana.

Criminlogul Leonid Kondratiuk, de la Institutul de cercetare stiintifica de pe langa Ministerul rus de Interne, sustine ca, in fiecare an, in Rusia sunt ucisi intre 500 si 700 de oameni de catre rivalii lor. "De fapt, numarul celor ucisi in aceste circumstante poate fi dublu sau chiar triplu", este de parere expertul.

"Capitalismul mafiot s-a intors pentru a se razbuna", a declarat la inceputul anului fostul procuror Valentin Stepankov. In doar patru ani, numarul crimelor atribuite mafiei a depasit 25.000, iar cel al autorilor acestor crime nu a inregistrat nici o crestere semnificativa, demna de lauda.

Cel mai oripilant aspect nu il reprezinta insa crima in sine, ci faptul ca autorul ei este foarte greu sau deloc identificat. Putin a numit, in functii-cheie, zeci de KGB-isti, cunoscuti sub numele de siloviki. Ei au primit misiunea de a impune ordinea, dar s-au dovedit incapabili sa aduca in fata justitiei pe cei responsabili de asasinatele la comanda. "Iar ca peisajul sa fie complet, Kremlinul - cea mai puternica institutie a Rusiei - pare inert in fata actiunilor mafiote", comenteaza The Scotsman.

15 JURNALISTI. Intre victimele mafiei ruse s-a aflat, de curand, jurnalistul american Paul Klebnikov, redactorul-sef al revistei Forbes, editia moscovita. Luna trecuta, el a fost ucis cu bestialitate in plin centrul Moscovei de autori necunoscuti. Ca si in alte cazuri, politia nu a reusit sa-i identifice pe cei care l-au lasat fara viata pe ziarist. Anchetatorii se afla tot in faza explicatiei motivatiilor pentru care Klebnikov a fost ucis: jurnalistul anuntase ca va publica, in revista sa, topul celor 100 cei mai bogati oameni ai Moscovei si ar fi dezvaluit, astfel, identitatea acestora. Pe lista neagra atribuita mafiei, in ultimii patru ani, se afla, intre altii, 15 jurnalisti si sase parlamentari.

Asasinii sunt tocmiti cu sume cuprinse intre 300 de dolari si zeci de mii de dolari. Pentru criminal, victima conteaza doar in masura in care eliminarea ei ii poate aduce un castig banesc.

REALITATE

"Capitalismul mafiot s-a intors pentru a se razbuna" - Valentin Stepankov, fost procuror
×
Subiecte în articol: reportaj